Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Οι τελευταίες «πινελιές» για τον κόφτη...




Την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης...
και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης (τον γνωστό «κόφτη») με στόχο να έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια μέχρι την Κυριακή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκε η μορφή που θα έχει ο «κόφτης» και το πότε αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον, βέβαια, χρειαστεί.

Η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε αρκετές ώρες και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες «πινελιές» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ οριστικοποιήθηκε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Σε τέσσερις συνεδριάσεις το πολυνομοσχέδιο

Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.

Πώς θα ενεργοποιείται ο «κόφτης»

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ θα προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς εσόδων και δαπανών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για τις περικοπές, ενώ η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είναι υποχρέωση που απορρέει από την συμφωνία με τους εταίρους.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.
Πηγές της κυβέρνησης προσθέτουν ότι, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά θα διατηρεί αυτόματα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η διαδικασία ενεργοποίησης:
  • Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Αρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με τον μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της επειδή: 
  • Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
  • Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%
  • Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Ποιους... κόβει ο «κόφτης»

H ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει τους κωδικούς που είναι υποψήφιοι για εξοικονόμηση κονδυλίων, χωρίς, ωστόσο να ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά περιστολής κρατικών δαπανών, επειδή είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο. 

Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ένα εξάμηνο στη διάθεσή της μέχρι να αποτρέψει την εφαρμογή του «κόφτη», μέχρι να ανακοινωθούν του χρόνου τον Απρίλιο τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat (έλλειμμα, χρέος κλπ)

Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, στο «μάτι» του «κόφτη» μπαίνουν:
  1. Μισθοί, συντάξεις.
  2. Επιδόματα με εξαίρεση αυτά που δίνονται σε ανέργους. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει έρευνα για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα που δεν τα δικαιούνται.
  3. Αυτό θα γίνει μέσω διασταύρωσης στοιχείων των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.
  4. Κονδύλια από κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών, όπως εκπαίδευση, μεταφορές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό την αναδιάρθρωση και την ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί ορθά.
  5. Κοινωνικές παροχές και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα-φοροαπαλλαγές.
  6. Διάφορα μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια που έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.
  7. Κονδύλια που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο τα τελευταία χρόνια συνθλίβεται σταθερά από τα μνημόνια...  
    efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου