Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ο Παπακωνσταντίνου «διαλύει» τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τραγική συμφωνία



Για μία συμφωνία που το μόνο που λύνει είναι το ταμειακό πρόβλημα και εξαγοράσει πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση κάνει λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως με την συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη και η χώρα δεν θα βγει από τα Μνημόνια. Οι μόνοι που επωφελούνται από αυτή βρίσκονται στην κυβέρνηση που θέλουν να εξαγοράσουν πολιτικό χρόνο και να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις για κάποιους μήνες. Επί της ουσίας τα προβλήματα της χώρας όχι μόνο παραμένουν, αλλά γιγαντώνονται και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι αρνούνται την ελάφρυνση χρέους.
Το σχόλιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα ΝΕΑ:
«Η συμφωνία δεν φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όταν οριστικοποιηθεί, λύνει το άμεσο ταμειακό πρόβλημα και αγοράζει πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση. Εξηγούμαι: παρόμοιες συμφωνίες πρέπει να κρίνονται τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τι σηματοδοτούν. Ως προς το περιεχόμενο, και περιμένοντας να δούμε τις τελικές λεπτομέρειες, κυριαρχεί η διατήρηση του υψηλού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (άρα και περισσότερων μέτρων) όσο και η έλλειψη λεπτομερειών αλλά και θάρρους εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων μας στο θέμα του ελάφρυνσης του χρέους.
Ως προς το τι σηματοδοτεί η συμφωνία προς πολίτες και αγορές, τα μηνύματα επίσης δεν είναι ενθαρρυντικά. Από πλευράς κυβέρνησης: έμφαση στην επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση παρά στην ουσία της διαχείρισης της οικονομίας και του κράτους, επιμονή σε μέτρα κυρίως από την πλευρά των φόρων και κυρίως προφανής απέχθεια σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή που δίνει χώρο στην ιδιωτική οικονομία. Από πλευράς εταίρων: σαφής προσπάθεια να κλείσει προσωρινά τουλάχιστον το θέμα «Ελλάδα» σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, χωρίς όμως τη διάθεση για ριζικές αποφάσεις που θα έβγαζαν τη χώρα από το τέλμα.
Όλα αυτά δεν δημιουργούν τις συνθήκες εμπιστοσύνης που χρειάζεται σήμερα η οικονομία αλλά και η κοινωνία. Εντέλει, το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό. Η κυβέρνηση αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν θέλει και δεν μπορεί, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να μην είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η ανάκαμψη θα αργήσει ακόμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου