Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Πρωτομαγιά: επέτειος των αγώνων ενάντια στην ανισότητα

Από τον Τομέα Νέων Μορφών Κοινωνικής Οργάνωσης – Συνδικαλισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά
Όποτε τα πράγματα πήγαν ένα – ή πολλά βήματα πάρα πέρα – αυτό έγινε εξαιτίας του εργατικού κινήματος. Καμιά δικαιοσύνη δεν γεννήθηκε εν κενώ σε αυτόν τον καπιταλισμό. Και τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού πάντα εξέφραζαν πολιτικά τις αξίες και τους αγώνες του εργατικού κινήματος.
Πρωτομαγιά Η σοσιαλδημοκρατική παράδοση που εμπεδώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο είναι άρρηκτα δεμένη με το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας: είναι η συνείδηση ότι δεν αφήνουμε τον αδύναμο να πέσει.
Εκεί που αποτύγχανε η λεγόμενη αυτορύθμιση των αγορών αφήνοντας πίσω της την εξαθλίωση σε πολλές περιπτώσεις, ερχόταν η πολιτεία μέσω του κράτους και αναλάμβανε το βάρος. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα, η κρίση που ξεκίνησε επί ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης το 2008 στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη αλλά και σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Η κρίση αυτή μας έδειξε καθαρά τα όρια και τις βαθιές αντινομίες του οικονομικού συστήματος στην λειτουργία των αγορών οι οποία εκδηλώνεται με την συσσώρευση αδήλωτου πλούτου και την ενδυνάμωση των  εξωθεσμικών κέντρων ισχύος τα οποία θέλουν να επιβληθούν  εν τέλη μέσω της χειραγώγησης στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ή όπως είχε πει και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ «H ελευθερία στην δημοκρατία δεν είναι ασφαλής εάν ο κόσμος ανέχεται την μεγιστοποίηση της δύναμης του ιδιώτη σε βαθμό τέτοιο που επιβληθεί και σε αυτήν ακόμα την δημοκρατική πολιτεία. Αυτό στον πυρήνα του είναι φασισμός – η κατοχή δηλαδή της κυβέρνησης από πρόσωπο ή ομάδα προσώπων.»
Ο Μάης όμως είναι πάντα εδώ για να θυμίζει τους αγώνες και τις μεγάλες νίκες για την ισότητα, για την δικαιοσύνη, για την δημοκρατία. Είναι κάθε χρόνο εδώ για να μας θυμίζει την εξέγερση των εργατών του Σικάγο στην πλατεία Χέιμαρκετ το 1886, την απεργία των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη το 1936, την μεγάλη πορεία των φοιτητών και των εργατών στο Παρίσι το 1968.
Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει την Ελλάδα στον όγδοο χρόνο κρίσης, η ύφεση ουσιαστικά παραμένει, όπως και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η κυβέρνηση σπαταλά πολύτιμο χρόνο από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση χωρίς εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης, για μεταρρύθμιση στην διοίκηση, για τις απαραίτητες βαθιές τομές και την παραγωγική αναδιάρθρωση.
Η επιταγή για προσπάθεια μίας διευρυμένης συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας παραμένει εξαιρετικά επιτακτική. Η κυβέρνηση πρωτίστως έχει την ευθύνη να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα προκύψουν ως τυχαία γεγονότα μέσα από μια βασανιστική αναμονή απραξίας.
Απαιτείται ένα σχέδιο προοδευτικής κατεύθυνσης, το οποίο θα εκπέμψει μήνυμα αλλαγής. Η χώρα θα μπει σε τροχιά μόνο όταν καταφέρει να βγει στις αγορές με ένα διαφορετικό όμως υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, πιο δίκαιο για κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά και πιο συγκεκριμένο και σταθερό για εκείνους που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Το διακύβευμα παραμένει: Είναι απαραίτητη μια λειτουργική δημοκρατία, με διαδικασίες που εγγυώνται την διαφάνεια, την κοινωνική λογοδοσία, την αξιοκρατία, την προσήλωση στο κοινό καλό. Όλα όσα δηλαδή, αποτελούν εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις για την συμμετοχή του πολίτη, την αυτόβουλη δράση του, τη σιγουριά και ασφάλειά του, την εμπιστοσύνη του στην πολιτεία και τις δυνατότητες της πατρίδας μας.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με όλα τα στελέχη και τα μέλη του, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά υποστηρίζοντας το δικαίωμα για την αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία. Για όλα εκείνα που δεν θα καθιστούν το εργατικό δυναμικό της χώρας ευάλωτο στην αυθαιρεσία. Για την διασύνδεση του εργασιακού χώρου με τη συλλογική προσπάθεια όλων, για την αλλαγή της χώρας. Για να μπορέσει επιτέλους ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, να δημιουργήσει, να συνεισφέρει και να εκπληρώσει τις ατομικές και συλλογικές του επιθυμίες.
Η χώρα μπορεί και θα ανακάμψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου