Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Με «αέρα» Βρυξελλών το Χρηματιστήριο Αθηνών...



Σημαντική άνοδο - άνω του 2% - εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποδεχόμενο με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία προαναγγέλλουν...
το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και την τάχιστη εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,39% στις 624,67 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 3,05% στις 175,57 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 28,89 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 44 ενισχύονται, έξι υποχωρούν και έξι διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά 6,67% στις 41,44 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς νισχύεται κατά 5,45%, η Εθνική Τράπεζα κατά 4,08%, η Eurobank κατά 7,89% και η Alpha Bank κατά 7,37%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco εμφανίζει άνοδο κοντά στο 4,50% ενώ στο 3% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον Ελλάκτορα. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Jumbo, Aegean, ΟΤΕ, Folli-Follie και ΓΕΚ Τέρνα ενισχύονται πέριξ του 2%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, χρονικό περιθώριο 15 ημερών έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με το «κουαρτέτο» επί όλων των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες η ελληνική πλευρά θα πρέπει όχι μόνο να καταλήξει στην υπογραφή του λεγόμενου staff level agreement με τους τέσσερις θεσμούς, αλλά και να ψηφίσει στη Βουλή όλα τα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.
Η ανακοίνωση του Eurogroup απαρίθμησε ένα προς ένα τα λεγόμενα «prior actions», τα οποία θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα της 24ης Μαΐου. Με την ψήφιση των προαπαιτούμενων το Eurogroup θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την αποδέσμευση δόσης προς την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το ποσό που θα εκταμιευτεί θα είναι μεγαλύτερο των 5,7 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με την εκταμίευση που θα γίνει μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον επέλθει η συμφωνία, δεν θα αποπληρωθούν μόνο δάνεια της χώρας, αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος. Μερικές από τις ιδέες που παρουσίασε χθες ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης και ειδικός στα θέματα χρέους είναι:
Η πρόβλεψη «παγώματος» των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα,
H πρόβλεψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές αποπληρωμές χρέους μέσω του καθορισμού των περιόδων ωρίμανσης,
H δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων ώστε να γίνεται εκμετάλλευση των ευνοϊκών περιόδων σε σχέση με τα διεθνή επιτόκια,
Eυελιξία στην αντιμετώπιση πιθανών διακυμάνσεων του ΑΕΠ και των επιτοκίων.
Ωστόσο υπάρχει και οσμή παράτασης της επιτήρησης, καθώς προβλέπεται «η παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος».
Από την πλευρά του, να εφαρμόσει και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους «Financial Times», ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο για να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία. Ο κ. Σάλλας δήλωσε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι, όπως εκτίμησε, μηδενικός και θα αυξηθεί στο 2% το 2017.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου