Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι φόροι και τα μέτρα στο νέο πολυνομοσχέδιο...

Οι φόροι και τα μέτρα στο νέο πολυνομοσχέδιο




Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή...
πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (αύξηση ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι κά), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Πρόκειται δηλαδή για νέα επώδυνα μέτρα, που οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν με δέλεαρ τις υποσχέσεις των δανειστών για το χρέος και μια μεγάλη δόση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο αυτόματος κόφτης

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών.

Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της Eurostat.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει και την πρότασή της ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδύναμων μέτρων. Θα μπορεί πάντως εν συνεχεία να διαπραγματεύεται τον περιορισμό των περικοπών και την αντικατάστασή τους με επιπλέον έσοδα.

Ο μηχανισμός -ορισμένες λεπτομέρειες του οποίου μένει ακόμα να διευκρινιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- θα ψηφιστεί άμεσα και η πρώτη πιθανή ενεργοποίησή του ίσως έρθει του χρόνου, τέτοια εποχή.

Το σήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όπως συμφωνήθηκε, θα δίνει η Eurostat αφού βάσει των δικών της στοιχείων και εκτιμήσεων θα πιστοποιείται εάν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016. Γύρω στις 20 Απριλίου του 2017, η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της επί των δημοσιονομικών πεπραγμένων όλων των χωρών της ευρωζώνης για το 2016. Εάν, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αποδειχθεί ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο, τότε τον Μάιο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αυτόματη περικοπή όλων των δαπανών του προϋπολογισμού (σε ποσοστό που μένει να προσδιοριστεί ως συνάρτηση της απόκλισης), με μοναδική εξαίρεση δαπάνες άμυνας και κοινωνικής προστασίας.

Μισθοί και συντάξεις κόβονται αυτόματα, αλλά στο μεσοδιάστημα και έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών σε συμφωνία με τους δανειστές θα μπορεί να υποκαταστήσει ορισμένες από τις περικοπές δαπανών ή ένα τμήμα τους, με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Τα κόκκινα δάνεια

Θα επιτραπεί άμεσα η πώληση ενήμερων δανείων, μαζί με μη εξυπηρετούμενα (χαρτοφυλάκια δανείων με ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Τα μόνα δάνεια που θα εξαιρούνται από την απελευθέρωση των πωλήσεων είναι όσα βαρύνονται από υποθήκη σε πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι κάτω από 140.000 ευρώ. Η προστασία για τα παραπάνω δάνεια ισχύει ως το τέλος του 2017.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) αναμένει να αγοράσει το πρώτο της πακέτο «κόκκινων» δανείων από ελληνικές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Σαμπίνα Ντζιούρμαν, διευθύντρια της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ντζιούρμαν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι κινήσεις της ΕΤΕπ αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος της δαπάνης της στην Ελλάδα φέτος πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ που δαπάνησε πέρυσι.

«Αναμένουμε να ανακοινωθούν κάποιες συναλλαγές τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Θα απογοητευόμουν, εάν (η επένδυση) ήταν μικρότερη από πέρυσι», δήλωσε η διευθύντρια της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ίδια ανέφερε ότι η ΕΤΕπ έχει εκπλαγεί θετικά από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί έως τώρα από τον ιδιωτικό τομέα για την Ελλάδα και ότι συζητά με δυνητικούς επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση πακέτων «κόκκινων» δανείων στο μέλλον.

Η ΕΤΕπ έχει επενδύσει ήδη 250 εκατ. ευρώ σε πακέτα μετοχών των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Οι νέοι φόροι σε καφέ, τσιγάρα, τρόφιμα και ίντερνετ

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι έμμεσοι φόροι που εκτιμάται ότι θα αφαιρέσουν από την αγορά και το εισόδημα των νοικοκυριών 1,8 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά. Στην βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά.

-Κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.

-Αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα η οποία θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ.

-Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και πάλι με πρόσθετη αύξηση από τον ΦΠΑ.

-Θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.

-Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».

-Επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

-Επιβολή τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

-Αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου