Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ζητείται ελπίς…

«Δάσκαλος έλεγε ο Παπανούτσος είναι: …αυτός που παραμένοντας ενήλικος μπορεί να γίνεται παιδί. Αδύνατο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολο, σχεδόν υπεράνθρωπο είναι  αυτό που του ζητούμε, να συνθλίψει μέσα του το χρόνο, να γερνάει φυσιολογικά και όμως να μένει νέος στην ψυχή για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στα αισθήματα, στις σκέψεις, στις επιθυμίες του νέου ανθρώπου που θα διαπαιδαγωγήσει, να τον καταλαβαίνει, να χαίρεται, να διασκεδάζει μαζί του, να σκέπτεται τις σκέψεις του, να επιθυμεί τις επιθυμίες του, να πονάει τον πόνο του…».
Γράφει η Αλεξάνδρα Σαγρή*
Πώς ο δάσκαλος όμως θα κατορθώσει να σταθεί δυνατός και να μεταδώσει γνώσεις, στάσεις και αξίες στους μαθητές του, όταν σαρώνονται και αλλάζουν τα πάντα στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα;
Πώς ο μαθητής θα κατορθώσει να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να αποκτήσει μια ισορροπημένη προσωπικότητα, με κριτική και αφαιρετική σκέψη, με πνευματική καλλιέργεια, όταν η παιδεία του συρρικνώνεται, όταν η εκπαίδευσή του μετριέται με νούμερα και αριθμούς και όχι με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όταν γαλουχείται στη μετριότητα;
Ξεκινώ με αυτά τα λόγια, παρατηρώντας με τρόμο τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης τον οποίο εγώ και χιλιάδες συνάδελφοί μου υπηρετούμε με κόπο και κατάθεση ψυχής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρωτεργάτη τώρα στο Υπουργείο τον κ. Φίλη, αφού εξήγγειλε προσχηματικό διάλογο για την παιδεία, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις, χωρίς συζητήσεις με όλους τους φορείς, χωρίς καμία επίσημη πολιτική πρόταση και σχέδιο για την χάραξη συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής, αφού υποσχόταν δημόσια 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών στο δημόσιο, περιπαίζοντας τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που περιμένουν με αγωνία να μονιμοποιηθούν και να αποφύγουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αφού κατήργησε όλους τους θεσμούς αριστείας, αφού καθυστέρησε την χρονιά που μας πέρασε όσο ποτέ, την κάλυψη των κενών στα δημόσια σχολεία, αφού άλλαξε τον τρόπο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της επιλογής των «ημετέρων», αφού πραγματοποίησε υπεράριθμες αποσπάσεις σε μη εκπαιδευτικούς φορείς, αφού οδηγεί στη διάλυση και το μαρασμό τις δομές της εκπαίδευσης ενηλίκων και Δια Βίου Μάθησης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου, έρχεται τώρα να προσθέσει στην άγνοιά της, στην ολιγωρία της, στις ιδεοληψίες της και στις συνεχείς λάθος πρακτικές της, τη διάλυση του δημόσιου Νηπιαγωγείου και  την κατάργηση των σχολείων που λειτουργούσαν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών, τα γνωστά ΕΑΕΠ στα οποία φοιτούσε το 65% των μαθητών της χώρας.
Αντί να ενδυναμώσει, να βελτιώσει και να ενισχύσει τα σχολεία ΕΑΕΠ στα οποία διδάσκονταν μαθήματα όπως η πληροφορική, η θεατρική αγωγή, τα εικαστικά και οι ξένες γλώσσες, ή η μουσική και προωθούνταν μέσα από αυτά η ενασχόληση των μαθητών με βιωματικές, ευχάριστες δραστηριότητες,  οι οποίες καλλιεργούσαν την έκφραση τους, τη συνεργασία και την κίνηση, τα καταργεί και δημιουργεί μια άλλη δομή ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
Η νέα δομή αυτή, θα οδηγήσει στην ανεργία τουλάχιστον 4.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, θα δυσκολέψει τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών, ενώ θα καταργεί την  πολύτιμη για τους εργαζόμενους γονείς Πρωινή Ζώνη. Θα περιορίζει επίσης τις ώρες παραμονής των μαθητών στο σχολείο, πλήττοντας κυρίως μαθητές από φτωχά κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια και την ανάλογη μόρφωση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα φίλοι μου και όχι αυτή που παρουσιάζει ο κ.Φίλης και οι κυβερνητικές πηγές με τις «αυταπάτες» στις οποίες έχουν περιπέσει.
Η δημόσια εκπαίδευση  τούτη την ώρα αντί να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα προτάγματα των καιρών, οδηγείται σε καταστροφικά μονοπάτια.
Όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι δομές και οι πρακτικές που το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στην εκπαίδευση και που είχαν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο, εξαϋλώνονται μέρα με τη μέρα.
Τα πιλοτικά και τα Ολοήμερα Σχολεία, τα ΕΑΕΠ, η Ενισχυτική Διδασκαλία, τα Τμήματα Ένταξης, το Κοινωνικό Σχολείο. Όλα έργα του ΠΑΣΟΚ του ΠΑΣΟΚ που ο Σύριζα λοιδορούσε, που ο Σύριζα κατήγγειλε.
Πάρτε μαθήματα από το ΠΑΣΟΚ αντί να το αντιπολιτεύεστε μονίμως. Αναλάβετε τις ευθύνες σας, μην αυθαιρετείτε και για μια φορά μιλήστε ξεκάθαρα, τη γλώσσα της αλήθειας και εκθέστε την πραγματικότητα.
Εσείς που προτάξατε την αριστεροσύνη σας και τώρα ασκείται την πιο φιλελεύθερη πολιτική.
Το ΠΑΣΟΚ στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στις 14 και 15 Μαΐου,  με αφετηρία τις γνώσεις, την εμπειρία, το έργο του, θα καταθέσει τις νέες σύγχρονες προτάσεις για την Παιδεία  που χρειαζόμαστε.
Φίλες και φίλοι, πρέπει να καταλάβουμε πως δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε ρότα χαθήκαμε.
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι  μόνο μορφώνοντας τα παιδιά μας, μόνο δίνοντας βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους και μεταφέροντάς τους τις αξίες της ηθικής, της ειλικρίνειας, του σεβασμού στο δίκαιο, στο διαφορετικό, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε  μόνο θα ανατρέψουμε τη δύσκολη συγκυρία, τότε καληνύχτα στην πραγματική ελπίδα.
H Αλεξάνδρα Σαγρή είναι δασκάλα, υποψ. Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, μέλος γραμματείας Τομέα Παιδείας ΠΑ.ΣΟ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου