Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών...




Πτώση της τάξης του 1,5% εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών...
με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, μετά το χθεσινό ράλι του 3%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο 1,63% και τις 619,06 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,98% στις 173,60 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 91,66 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 52 υποχωρούν και 12 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες κατά 1,62% στις 40,77 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-3,83% διολίσθησε κατά 2,44%, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,30% κατά 1,97%, η Eurobank κατά 1,01% και η Alpha Bank  κατά 1,30%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ-5,67% εμφάνισε πτώση κοντά στο 4%, ενώ άνω του 2% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για Coca - Cola HBC, ΟΛΠ ΟΛΠ-3,31% και ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ-2,31% Πτώση κατά 1,80% σημείωσε και η Motor Oil.  Στον αντίποδα, η Tέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,40% και τα ΕΛΠΕ κατά 1%.

Στα της διαπραγμάτευσης, αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επικρατεί στο Βερολίνο, καθώς πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο».

Δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ - το οποίο θέτει, ως αναγκαία προϋπόθεση τις αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους - θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος. Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία - κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους - φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων εν όψει της 24ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Επικαλούμενο δισέλιδο έγγραφο του ESM, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού, προκρίνει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή μέρους των ελληνικών ομολόγων προς το ΔΝΤ, μέσω του ESM.

Όπως αναφέρεται σχετικά, μία τέτοια επιλογή θα συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δανειοδότηση από τον ESM διακατέχεται από ευνοϊκότερους όρους. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο των ομολόγων προς το ΔΝΤ ανέρχεται στο 3,5% ενώ το επιτόκιο των ομολόγων προς τον ESM περιορίζεται μόλις στο 1%. Η συγκεκριμένη πρόταση, σε συνδυασμό με τη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, δύναται - σύμφωνα με τον ESM - να περιορίσει το ελληνικό χρέος στο 74% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, «συγκρατημένη άνοδο» προβλέπει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμώντας ότι τα κέρδη, στο εγγύς μέλλον, θα είναι αρκετά ήπια. «Θα μπορούσε να υπάρξει μία βραχυπρόθεσμη στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές, εάν υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάτι περισσότερο, όσον αφορά τις πιθανές αυξήσεις των τιμών» εξήγησε, ο Emmanuel Cau, υπεύθυνος στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Oι εκτιμήσεις της JP Morgan είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές έναντι των υπόλοιπων διεθνών τραπεζών, όπως της Morgan Stanley, της HSBC και της Credit Suisse.

Τέλος, την επαναφορά της κατ' εξαίρεσης (waiver) αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην συνεδρίαση της 2ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου και τη συνεπαγόμενη ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 5 - 6 δισ. ευρώ. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων άλλωστε, θα επιτρέψει την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποκαθιστώντας τον σαφώς «ακριβότερο» έκτακτο μηχανισμό του ELA.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου