Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Σβίγκου: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα...

Σβίγκου: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα



Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και την πορεία προς την 24η Μαΐου, είπε ότι «το πιο θετικό στοιχείο είναι ότι ...
κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας της οικονομίας και ακυρώνονται σχέδια παραβίασης συμφωνίας του Ιουλίου, αλλά και αποσταθεροποίησης της χώρας».

Η κ. Σβίγκου έκανε λόγο για έκδηλη προσπάθεια των εκπροσώπων της ΝΔ «να παρουσιάσουν το "άσπρο μαύρο"», ανεξαρτήτως του δεύτερου στοιχείου της πολιτικής της αντιπολίτευσης που συνίσταται στο ότι ζητά προσφυγή στις κάλπες.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νέα μέτρα πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου. Υπάρχει μια απερίφραστη δέσμευση για το χρέος, η οποία δεν υπήρχε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει απόφαση η οποία είναι σύμφωνη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του Αυγούστου και δεν αφορά σε πλεονάσματα τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία θα σήμαιναν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. Και σίγουρα αυτά τα χρήματα, τα 20 δισ., να είμαστε ειλικρινείς θα βρίσκονταν από την περικοπή των δαπανών, όπως είπε και πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, δηλαδή από περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων», προσέθεσε η κ. Σβίγκου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μέσω της συμφωνίας και του κλεισίματος του κύκλου της αβεβαιότητας «μπαίνουν τα θεμέλια για επιστροφή στην κανονικότητα, για επιστροφή στην ανάπτυξη, για ανασύνταξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο οδικός χάρτης για την απομείωση του χρέους, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει εξειδίκευση του πώς θα υλοποιηθούν οι τρείς φάσεις για το χρέος, ενώ, ταυτόχρονα, «για να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση για το χρέος η οποία να μπορέσει πραγματικά να ελαφρύνει την οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι συμμαχίες της χώρας, οι οποίες οικοδομήθηκαν μέσα από πολύ κόπο και μέσα από πολλή προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα».

Ερωτηθείσα αν ο κ. Ντάισελμπλουμ συμπεριλαμβάνεται στους καινούργιους συμμάχους της χώρας, είπε ότι «ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλούν για την αναγκαιότητα μείωσης του ελληνικού χρέους».

Η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι «από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Βέμπερ, συνέχισε για ακόμα μια φορά να επαναλαμβάνει επιχειρήματα των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, που βέβαια δεν μας παραξενεύουν, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και Έλληνας, τα αναπαράγει εντός της χώρας».

«Τέτοια σχέδια για παραβίαση της συμφωνίας, αλλά και σχέδια που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να ασφυκτιά μέσα από τις παράλογες απαιτήσεις, κύκλων των δανειστών που ήθελαν ακόμα περισσότερα, αυτά τα σχέδια ακυρώθηκαν και γι' αυτό μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βλέπουμε την επόμενη μέρα», είπε στη συνέχεια.

Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «ο ανασχηματισμός είναι πάντα ανοιχτός», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ως εκπρόσωπος του κόμματος δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά τη σύγκληση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σύμφωνα με όσα είχε πει το κόμμα, θα μπει «οδικός χάρτης για το συνέδριο που θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», ενώ υπάρχει εκφρασμένη βούληση για «συνέδριο ουσιαστικό και ανοιχτό στην κοινωνία».

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετήσει το μοντέλο εκλογής αρχηγού μέσω παλλαϊκής ψηφοφορίας ή θα παραμείνει στα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του, η κ. Σβίγκου αφού επισήμανε ότι το Καταστατικό έχει συγκεκριμένες διατάξεις, τόνισε πως «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, εμείς θεωρούσαμε πάντοτε ότι δεν είναι η εκλογή του προέδρου αυτή που καθιστά το κόμμα συμμέτοχο των διεργασιών στην κοινωνία. Σημασία έχει πώς τα ίδια τα μέλη παρεμβαίνουν και καθορίζουν την στρατηγική και τον προσανατολισμό του κόμματος. Οπότε εμείς σ΄ αυτό θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και «απ΄ αυτό μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα του πώς ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την επαφή με την κοινωνία και τον διάλογο με αυτήν».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τρόπο τινά "το φρένο σε κάποιες κυβερνητικές υπερβολές", όπως τα επεισόδια στο Σύνταγμα, η κ. Σβίγκου σημείωσε πως «και το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μίλησε για διαλεύκανση των περιστατικών, οπότε πρέπει να δοθεί άμεσα απάντηση και λύση» και καταλήγοντας στη συνέντευξή της επισήμανε: «Το σίγουρο είναι ότι σε μια σειρά τομείς θα πρέπει να γίνει ο αναγκαίος απολογισμός τόσο στη δουλειά του κόμματος όσο και στη δουλειά της κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν εξελίξεις, να δρομολογηθούν εξελίξεις για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο κοντά στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου