Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Παρέμβαση ΚΙΝΗΜΑτος: Η χώρα πρέπει να «αναπνεύσει» – Έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικές επενδύσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ο Τομέας Οικονομίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Εταίροι και κυβέρνηση επιλέγουν να ικανοποιήσουν «εσωτερικά» ακροατήρια, παρά πραγματικές ανάγκες. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη λιτότητα, αλλά, στην Ευρώπη κυριαρχούν συντηρητικές αντιλήψεις και τελευταία, οι ευρωσκεπτικιστές» .
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Η χώρα έχει ανάγκη από αλήθειες.
Περισσεύουν πλέον τα δράματα ενός πολιτικού δυναμικού – κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που αρκείται μόνο στο να εφευρίσκει λάθος πεδία σύγκρουσης, λάθος εχθρούς, διχασμούς και πολιτικό λόγο χωρίς σχέδιο για το μέλλον του τόπου.
Το αύριο έχει παγιδευτεί σε παιχνίδια εντυπώσεων με αυτοσκοπό την εξουσία, μικρή ή μεγάλη, ισχυρή ή προσωρινή και στο βωμό αυτό, θυσιάζονται οι αναγκαίες για την επιβίωσή μας, στοιχειώδεις συναινέσεις. Ουδείς μπορεί να αποζητά την ήττα της χώρας, για οποιοδήποτε μικροκοματικό όφελος. Και ουδείς – ποσόν μάλλον η κυβέρνηση, μπορεί τόσο εύκολα, να θυσιάζει χρόνο και αξιοπιστία σε βάρος της χώρας λόγω ιδεοληψίας και έωλων στρατηγικών.
Το Eurogroup της 9ης Μαΐου 2016, φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια πολλές πικρές αλήθειες.
Αλήθεια πρώτη: Η χώρα πρέπει να «αναπνεύσει».
Ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, άμβλυνση των ανισοτήτων.
Ανάγκη για επενδύσεις και υποχώρηση της λιτότητας και της ύφεσης.
Η απόφαση όμως του Eurogroup, διατηρεί για την Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και επιπλέον, προβλέπει πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα νομοθετηθεί για να ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση αποκλίσεων.
Αλήθεια δεύτερη: Και ο ευρωπαϊκός και ο εγχώριος λαϊκισμός, έχουν συνέπειες.
Εταίροι και κυβέρνηση επιλέγουν να ικανοποιήσουν «εσωτερικά» ακροατήρια, παρά πραγματικές ανάγκες. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη λιτότητα, αλλά, στην Ευρώπη κυριαρχούν συντηρητικές αντιλήψεις και τελευταία, οι ευρωσκεπτικιστές.
Η Ελλάδα χρειάζεται να θωρακίσει την αξιοπιστία της και να καταθέσει προοδευτικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να χάνει χρόνο χτίζοντας εχθρούς, διαπραγματευόμενη κάθε φορά από όλο και πιο δυσμενή θέση.
Ο τελευταίος «εχθρός», το ΔΝΤ, από τον οποίο όμως με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ζητήσαμε να παραμείνει στο πρόγραμμα, χθες δεν συμμετείχε στις διεργασίες, ούτε και ανακοίνωσε τις προθέσεις του μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Eurogroup.
Τώρα που κατέρρευσε ο απαξιωμένος αντιμνημονιακός λόγος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαβάζουμε στην ανακοίνωση: «το Eurogroup αναμένει να λάβει γρήγορα το σχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου συμφωνίας…».
Αλήθεια τρίτη: Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικές επενδύσεις.
Η απόφαση του Eurogroup κάνει ιδιαίτερη μνεία στο «σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και «χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων…».
Αλλά τους μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός από τα capital controls, παρατηρούμε και την καθημερινή αμφιθυμία της κυβέρνησης και των στελεχών της απέναντι σε κάθε σχέδιο αποκρατικοποίησης ή ιδιωτικής επένδυσης.
Αλήθεια τέταρτη: Απαιτείται αξιόπιστο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.
Η κυβέρνηση όμως και εδώ επέλεξε λάθος στρατηγική και έχασε. Οι χθεσινές ανακοινώσεις σίγουρα είναι πίσω από την προγραμματική της θέση για το κούρεμα αλλά και από τις θέσεις του Σεπτεμβρίου του 2015.
Αν όμως από τις αρχές του 2015 διαπραγματεύονταν αξιόπιστα και σοβαρά απέναντι σε μια Ευρώπη – που ήταν τότε δεκτική σε αλλαγές, θα μπορούσε να έχει κερδίσει έχοντας ήδη αποφάσεις για επιμήκυνση και μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά χαμηλά επιτόκια.
Τώρα προβλέπεται μεν μια σταδιακή προσέγγιση πάντα με επιφύλαξη των προκαθορισμένων όρων του προγράμματος του ESM, για να πάμε στο 2018 και μετά βλέπουμε. Και εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Αλήθεια πέμπτη: Ο δρόμος εξόδου από την κρίση θα είναι ακόμη δύσκολος.
Γιατί, όπως και από τα παραπάνω προκύπτει, οι ιδεοληψίες και τα «εσωτερικά» ακροατήρια είναι ακόμη πιο ισχυρά από τις μεταρρυθμιστικές, προοδευτικές πολιτικές, σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη βάση μια συμφωνίας συνέχισης της χρηματοδότησης σε μια χώρα – που εκ νέου, με ευθύνη της κυβέρνησης της είναι στο κενό.
Δεν δίνει τη βάση μιας συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει υποχώρηση της λιτότητας και της ύφεσης, μιας συμφωνίας με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο, μιας συμφωνίας που επικοινωνεί σταθερότητα και επενδυτική ασφάλεια.
Κεντρική αλήθεια: Ουδείς συζητά το αυτονόητο.
Τη διαμόρφωση ενός εθνικού και προοδευτικού σχεδίου, με διαρθρωτικές αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία των θεσμών και της οικονομίας.
Ενός σχεδίου, που θα απαλλάξει τη χώρα από τις παθογένειες που την έφεραν ένα βήμα από μια εθνική καταστροφή.
Που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Που θα επιτρέψει στην χώρα να σταθεί επιτέλους στις δικές της δυνάμεις.
Που θα οδηγήσει τους Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, με βιώσιμες θέσεις εργασίας και με αξιοπρέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου