Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Το ΚΙΝΗΜΑ αναδεικνύει την υπόθεση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων

«Το σκοτεινό θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) επανήλθε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια της δημοσιότητας μετά την διαρροή σημαντικού αριθμού σχετικών διαβαθμισμένων εγγράφων από την Ολλανδική Greenpeace», αναφέρει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, «τα έγγραφα επιβεβαιώνουν την, εδώ και καιρό γνωστή, λάθος κατεύθυνση αυτών των διαπραγματεύσεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη κατάλυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών».
«Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας (όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στα έγγραφα που διέρρευσαν) θα καταστήσει τα Εθνικά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανίσχυρα απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές και την εφαρμογή των υψηλών Ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την ποιότητα της τροφής, του αέρα, του νερού και του εδάφους αδύνατη. Τομείς κλειδιά όπως ο Αγροτικός θα πληγούν ανεπανόρθωτα με την εισροή προϊόντων πολύ φθηνότερων αλλά με πιθανούς κινδύνους για την δημόσια υγεία», επισημαίνουν από το ΚΙΝΗΜΑ.
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει σθεναρά το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των κρατών, που είναι μια κύρια πηγή απασχόλησης, πλούτου και ευημερίας των λαών, με αυστηρή όμως τήρηση κανόνων που εξασφαλίζουν βασικά δικαιώματα των πολιτών, όπως της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, της πληροφόρησης, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, της ποιότητας της τροφής, της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής. Αυτή είναι η ουσία όχι μόνο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού πνεύματος», τονίζουν εκτός των άλλων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: «Δεν αντιτιθέμεθα λοιπόν στο ελεύθερο εμπόριο και την απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό που απαιτούμε είναι η δυνατότητα ο καταναλωτής να επιλέγει αυτό που θεωρεί κατάλληλο για την υγεία του γνωρίζοντας ακριβώς τι περιέχει το προϊόν που αγοράζει. Για παράδειγμα, αν το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο, να υπάρχει εμφανέστατη επισήμανση που να ενημερώνει τον καταναλωτή, για να επιλέξει μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του και την χαμηλή τιμή του. Απαιτούμε ο πολίτης να μπορεί να επιλέγει μεταξύ των φθηνών καυσίμων και την προστασία του περιβάλλοντος».
«Επισημαίνουμε ότι ενώ στην Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί (όχι τώρα μόνο) θυελλώδης αντίδραση ενάντια στην ΤΤΙΡ, στην Χώρα μας το θέμα είναι σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα. Καλούμε την Κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως δημόσιο διάλογο και ενημέρωση του κοινού για την ΤΤΙΡ και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινή μας ζωή. Η μεταφορά δύναμης από τη Δημοκρατία στις επιχειρήσεις είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και επείγον», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου