Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ο Καραμανλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι… εκβιασμοί – Όλα όσα αποκάλυψε ο Παπακωνσταντίνου βιντεο

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έγιναν πολλά και δεν δικαιούνται να λένε πως δεν ήξεραν. Ούτε ο Σαμαράς δικαιούται να λέει κάτι τέτοιο που μας είχε ζαλίσει με τα Ζάππεια. Σε εμάς οι προηγούμενοι είχαν κρύψει τα στοιχεία. Εμείς δεν ξέραμε. Οι επόμενοι ήξεραν. Η λέξη αυταπάτη είναι ασυγχώρητη για έναν πρωθυπουργό» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Αυτοψία» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ!
Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Η προσπάθεια που έγινε στην αρχή, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε με βάση και το τι παρέλαβε. Αδικήθηκε. Αλλά δεν περιγράφω αυτό στο βιβλίο μου. Δεν είναι μια προσπάθεια αυτοδικαίωσης» και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν γράφω αυτό το βιβλίο για να επιστρέψω στην πολιτική. Με αυτό το βιβλίο τραβάω μια γραμμή. Το έκανα επειδή το χρωστούσα στον εαυτό μου. Αποτυπώνω τα όσα έζησα. Δεν είναι βιβλίο δημοσιογραφικής έρευνας».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τεράστια αύξηση δαπανών και διόγκωση του ελλείμματος κατά τη διετία 2007-2009, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, τονίζοντας πως η τότε κυβέρνηση σκόπιμα είπε ψέματα για το έλλειμμα, παρουσιάζοντας έλλειμμα 6%, την ώρα που αυτό είχε ξεπεράσει βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού το 10%.


«Είχε πήλινες βάσεις η ανάπτυξη της Ελλάδας πριν την κρίση. Ήταν ανάπτυξη με δανεικά. Μέσα σε μια δεκαετία δώσαμε μια αύξηση της τάξης του 117% στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό ήταν μια από τις αιτίες. Το κονδύλι για τις εφημερίδες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν 30.000 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Υπήρχε μια χρονιά, μέσα στη διετία 2007 – 2009, που ξοδεύαμε 87 δις και εισπράτταμε 51! Αυτό είναι ίσως το κορυφαίο παράδειγμα για να πει κάποιος πως κατέρρευσε η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο πρώην Τσαρός της Οικονομίας.
«Γνώριζα από παλιά τον κ. Βαρουφάκη. Έλεγε από τότε διάφορα πράγματα τα οποία ξέραμε πως δεν πρόκειται να γίνουν, όπως η διαγραφή χρέους. Η ιστορία του: εγώ έρχομαι και απειλώ τους πάντες… δεν την καταλαβαίνω. Επι χρόνια πορεύτηκε λέγοντας πως το δόγμα Παπακωνσταντίνου πως θα κάνουμε τα πάντα για την επόμενη δόση είναι καταστροφικό. Εγώ βλέπω ότι και εκείνος το έκανε αλλά κυρίως εκείνος την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Δεν είναι θέμα dress code ή καθωσπρεπισμού. Δεν είναι θέμα αν φορέσεις γραβάτα ή όχι. Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε εκεί και ήταν σα να τους λέει σας περιφρονώ όλους. Είναι θέμα καλής συμπεριφοράς» ανέφερε ο πρώην τσάρος της Ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε πως: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μπροστά σε όλο τον κόσμο, στο Βερολίνο, πως το ζήτημα έχει ηθική διάσταση. Προσωπικά δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων».
Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε πως: «Ο Σόιμπλε ανέλαβε λίγο πριν από εμένα και από τότε εμείς έχουμε αλλάξει εννέα υπουργούς οικονομικών. Αυτό για να δούμε τι σημαίνει σταθερότητα. Ο κ. Σόιμπλε είναι μια εμβληματική μορφή. Αν δεν είχε γίνει η σε βάρος του δολοφονική επίθεση σήμερα θα ήταν καγκελάριος της Γερμανίας. Είναι επιφυλακτικός απέναντι στην Ελλάδα αλλά δεν θα ξεχάσω πως το 2010 ήταν αυτός που ήθελε να βοηθήσει την χώρα μας, εκεί που δεν ήθελε η Μέρκελ. Δεν είναι ένας εύκολος άνθρωπος αλλά δεν είναι και ένα τέρας. Έχει μια Γερμανική λογική και δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Αυτό που στράβωσε στις σχέσεις μας είναι ότι κάποιοι στιγμή έχασε την εμπιστοσύνη του σε εμάς».
Παράλληλα, όταν κλήθηκε να ξεχωρίσει δυο συμμάχους για την Ελλάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: « ο Γιούνκερ πάντα ήθελε να βρει τη λύση που θα κρατούσε την Ελλάδα στο ευρώ. Ξεχωρίζω επίσης την Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και όχι επικεφαλής του ΔΝΤ».
Ερωτηθείς αν οι διάφορες «λίστες» (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Παναμά κλπ) μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος, απάντησε: «Γύρω από τις λίστες έχει γίνει μία απίστευτη πολιτική εκμετάλλευση ενός στοιχείου που μπορεί να είναι χρήσιμο ως κομμάτι της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να “ψεκαστεί” ο λαός με την ιδέα ότι αν πιαστούν αυτοί που βρίσκονται στη λίστα δε θα χρειαστεί να αυξηθούν οι φόροι ,δε θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές».
«Και όλους να τους πιάναμε, και όλοι να ήταν φοροφυγάδες, και πάλι δε λύνεται το πρόβλημα της χώρας», ξεκαθάρισε και τόνισε πως είναι τεράστια η ευθύνη αυτών που χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο τις λίστες, κάνοντας λόγο για «εμφανές ψέμα που έχει πουληθεί αφειδώς».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι μέχρι το 2010 η φορολογική διοίκηση επέλεγε να μην κυνηγήσει αυτούς που βρίσκονταν σε τέτοιες λίστες, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο δεν τη διευκόλυνε καθόλου, όμως από εκεί και μετά με ενέργειες όπως η θέσπιση του οικονομικού εισαγγελέα και η αυστηροποίηση των ποινών έχουν γίνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εξάλλου, όπως σχολίασε, από το 2010 και μετά όλες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν την πολιτική βούληση να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, καθώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι συγκαλύπτουν κάποια πράγματα.
Οι φιλοδοξίες του Ευ. Βενιζέλου
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε πως ήταν αντίθετος σε ορισμένες αλλαγές που ο ίδιος προωθούσε ως υπουργός Οικονομικών και του ασκούσε έντονη κριτική, όμως όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών έκανε ακριβώς τα ίδια – τότε “κατάλαβε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με αναφορά του στο βιβλίο του για τη φιλοδοξία του Ευάγγελου Βενιζέλου να γίνει πρωθυπουργός και το κατά πόσον αυτή ενδεχομένως να τον απασχολούσε περισσότερο από τα συμφέροντα της χώρας, ανέφερε πως η φιλοδοξία αυτή είναι θεμιτή για τον κάθε πολιτικό και επεσήμανε πως η μεταστροφή του κ. Βενιζέλου όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών σημαίνει πως είτε δεν κατανοούσε το μέγεθος του προβλήματος όταν ήταν “απ’ έξω”, είτε υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητεςhttp://www.alphatv.gr/shows/informative/aftopsia/webtv/giorgos-papakonstantinoy
http://www.alphatv.gr/shows/informative/aftopsia/webtv/giorgos-papakonstantinoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου