Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Περί αριστερών δημάρχων και Αγρινίου…

         
po-dimarxoi-agriniouΕίπε πολλά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία Δημοκρατίας, αλλά για όσους γνωρίζουν λίγο από την τοπική ιστορία αλλά και γενικότερα τον αγώνα για Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, δεν θα πρέπει να αισθάνθηκαν και πολύ καλά με δυο συγκεκριμένα:
Πρώτον η αντιγραφή μιας θρυλικής φράσης του Γέρου της Δημοκρατίας , που παρέπεμπε στον ανένδοτο, τη βία και τη νοθεία και -ακόμη χειρότερα- η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Τραπεζιώτη ότι θα είναι , λέει, «ο πρώτος αριστερός δήμαρχος του Αγρινίου!»...........
Για να επικαλείσαι όμως, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας την τοπική ιστορία, θα πρέπει να την γνωρίζεις κιόλας. Προφανώς λοιπόν δεν του είπε κανείς για τον Αθανάσιο Κακογιάννη, τον πρώτο αιρετό δήμαρχο μετά την κατοχή, που βιαίως άγημα του αγγλικού στρατού  εκδίωξε από το δημαρχείο τον Μάρτιο του 1945.
Δεν τον ενημέρωσαν για  τον Αν. Παναγόπουλο, που απολύθηκε από τη χούντα το 1967 και από το δημαρχείο του Αγρινίου οδηγήθηκε στην εξορία.
Τέλος, δεν του είπε κανείς για τον Στέλιο Τσιτσιμελή, τον πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο μετά τη χούντα , τον αγωνιστή της ΕΠΟΝ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που έκανε κι αυτός εξορία στη Μακρόνησο.
Οι τρεις παραπάνω μεγάλες μορφές του Αγρινίου με αυτήν την διαδρομή, ήταν λοιπόν λιγότερο «αριστεροί» από τον Δημ. Τραπεζιώτη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του; Άραγε ποια είναι τα «κριτήρια αριστεροσύνης»  για έναν πολιτικό , για έναν πολίτη και ποιος και πώς έχει αποκτήσει το «προνόμιο» τέλος πάντων σε αυτόν τον τόπο να «βαφτίζει» κάποιον  αριστερό;
Π.Η.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου