Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αγωνίζονται με την «ψυχή» τους

        
spo-ifaistos-pink-ponkΤο αθλητικό σωματείο ΑμΕΑ «Ήφαιστος» συμμετέχει στο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ
Πολλές φορές, τα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας αρκούν για να μας δημιουργήσουν μια αίσθηση απογοήτευσης ή ακόμη και παραίτησης από τη ζωή.
Υπάρχουν όμως κάποιοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που επιφέρει μια σωματική αναπηρία, επιδεικνύουν φοβερή θέληση και δύναμη χαρακτήρα, καταφέρνοντας όχι μόνο να δηλώσουν «παρών» στη ζωή αλλά και να αποτελούν, κι αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο, παράδειγμα και πρότυπο για άτομα με αναπηρίες αλλά και όχι μόνο. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν τα μέλη του «Ήφαιστου», ενός αθλητικού σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες που μπορεί να μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής αλλά έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα.
Το σωματείο «Ήφαιστος» αριθμεί περίπου 40 μέλη και ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο. Πρόεδρος είναι ο Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Αγγελούδης και γραμματέας ο ....Γεράσιμος Μεταξάς. Είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μιας παρέας ατόμων με κινητικές δυσκολίες από την Δυτική Ελλάδα, ενώ 3 από τα μέλη είναι από το Αγρίνιο. Η έδρα του σωματείου είναι στην Πάτρα, όπου έχει παραχωρηθεί μια αίθουσα στο Παμπελοποννησιακό στάδιο για τις ανάγκες των μελών του. Η διοίκηση μάλιστα του σταδίου έκανε τις απαραίτητες μετατροπές στο χώρο ώστε να είναι προσβάσιμος, μια αντιμετώπιση την οποία δυστυχώς δεν την βρήκαν στο δημοτικό στάδιο Αγρινίου, το οποίο είναι «απαγορευμένος» χώρος για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Με αρκετή προσωπική δουλειά κι έξοδα του συλλόγου, σιγά-σιγά εγκαταστάθηκε κάποιος βασικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των αθλητικών και προπονητικών αναγκών των μελών. Δύο τραπέζια πινγκ-πονγκ, μια μπασκέτα, ένα όργανο εκγύμνασης, ήταν αρκετά για να γίνουν τα πρώτα βήματα του «Ηφαίστου» και να έρθουν σε επαφή με διάφορα αθλήματα άτομα με αναπηρίες από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Ένα από τα πρώτα σπορ με τα οποία ασχολήθηκαν τα μέλη του «Ηφαίστου», είναι η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), με σημαντικές διακρίσεις αφού ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Παναγιώτης Αγγελούδης, κατέκτησε φέτος την τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πέρα όμως από το πινγκ-πονγκ, αθλητές του σωματείου ασχολούνται με το τένις, έχοντας κατακτήσει μάλιστα την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία ενός τμήματος κολύμβησης. Άλλωστε, κάθε μέλος μπορεί να φέρει τις δικές του ιδέες, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Φιλοδοξία ωστόσο του σωματείου αποτελεί η συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο. Προκειμένου να το πετύχουν όμως αυτό, χρειάζεται να αποκτηθούν 4 ειδικά αναπηρικά αμαξίδια για τους αθλητές που θα λάβουν μέρος. Ήδη έχουν προμηθευτεί τα πρώτα 4 και οι προπονήσεις έχουν ξεκινήσει στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, καθώς όμως το κόστος είναι αρκετά υψηλό, είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται προκειμένου να εξοπλιστεί πλήρως μια ομάδα μπάσκετ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους μπασκετμπολίστες του «Ηφαίστου» να δανειστούν αμαξίδια από άλλο σύλλογο των Αθηνών και πέρυσι τον Μάιο να πραγματοποιήσουν επίδειξη και φιλικό παιχνίδι στο Πάρκο Αγρινίου.
Δυστυχώς η θέληση και η προσπάθεια που καταβάλουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχει φέρει η ζωή, δεν βρίσκουν πάντα τη θετική ανταπόκριση από την πολιτεία. Όπως μας ανέφεραν Αγρινιώτες μέλη του σωματείου, όχι μόνο δεν μπορούν να αθληθούν στο δημοτικό στάδιο του Αγρινίου αλλά είναι αδύνατη ακόμη και η πρόσβασή τους σε αυτό, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι την Πάτρα για να προπονηθούν. Αν και η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί το νόμο ο οποίος ορίζει ότι θα πρέπει τέτοιες αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο να καθίστανται προσβάσιμες με αναπηρικό αμαξίδιο, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από το ιδανικό.
Απτόητα όμως τα μέλη του Ηφαίστου, έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που διοργανώνεται στις 27 Απριλίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, ακόμη κι αν απλά για μια προπόνηση πρέπει να μετακινηθούν μέχρι την Πάτρα. Άλλωστε, ο σκοπός τους είναι ακριβώς αυτός, να δείξουν ότι κόντρα στις δυσκολίες, μπορούν να τα καταφέρουν όπως ο οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος.
«Κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια για να έρθουν στην οικογένειά μας και άλλα άτομα και να αθληθούν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αλλάξει η πνευματική και ψυχική τους διάθεση. Κυρίως όμως μας ενδιαφέρει να προσεγγίσουμε τις πιο μικρές ηλικίες και να τους δείξουμε ότι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω», λέει στη «Σ» ο Παναγιώτης Αγγελούδης, αντιπρόεδρος του σωματείου. Μαζί του και η Μαρίνα Σιάμου, επίσης μέλος του «Ηφαίστου», η οποία ασχολείται με την κολύμβηση. «Πολλές φορές, μια υποδομή για να γίνει δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά θέληση», συμπληρώνουν και οι δύο, μια θέληση την οποία αυτοί που «μπορούν», δεν την έχουν πάντα.
Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου