Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Καθώς η ΕΚΤ πιέζει για άμεση άρση των περιορισμών σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και συνεργατικές

 

Εμπλοκή – Κλειστές όλες οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Τετάρτη λόγω κινδύνου Bank run

(UPD)
Εμπλοκή υπήρξε στο θέμα του ανοίγματος των τραπεζών στην Κύπρο την Τρίτη καθώς η Ευρωπαική Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) πίεζε για άμεση άρση των περιορισμών στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και συνεργατικές.
Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δεν έκανε αποδεκτο το αίτημα αυτό καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει ένα bank run.
Έτσι δόθηκε εντολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Μιχάλη Σαρρή, να παραμείνουν κλειστές όλες οι τράπεζες μέχρι και την Τετάρτη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα τα μεσάνυχτα αναφέρεται:
«Για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013».
Νωρίτερα
Η ΕΚΤ πίεζε να ανοίξουν, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και όλες οι εμπορικές τράπεζες - εκτός από τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
Η απόφαση διαβιβάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με την εντολή όπως λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα πλην των δύο μεγάλων τραπεζών και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίου.
Αν γινόταν αυτό οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώσουν κανονικά τις όποιες συναλλαγές τους, είτε αυτές πρόκειται για μεταφορές είτε για αναλήψεις μετρητών.
Λαϊκή και Κύπρου
Οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλειτουργούσαν την Πέμπτη και αυτό για να λόγους προσαρμογής των λογισμικών συστημάτων τους μετά την απόφαση για απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.
Για τις δύο αυτές τράπεζες αναμένεται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις.
Θα απαγορευτούν όλες οι μετακινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό και θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάζει τα όποια αιτήματα και θα δίνει εξουσιοδότηση.
Τα ειδικά αυτά μέτρα εκτιμάται ότι έχουν ισχύ από 3 έως 6 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο αναλήψεων είναι πλέον 100 ευρώ ημερησίως.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου