Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μεγάλο το ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες (φωτο)


Ξεκίνησε χθες η αγροτική διημερίδα που κέντρισε το ενδιαφέρον, απ΄ότι φάνηκε από την κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, πολλών και κυρίως νέων ηλικιακά ανθρώπων που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν
Από την πρώτη κιόλας μέρα της διημερίδας με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές της Αγροτικής Οικονομίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας» έγινε ξεκάθαρο το πόσο αφορά πλέον τους νέους ανθρώπους η ενασχόλησή τους με τα Αγροτικά Προϊόντα, την καλλιέργεια και την παραγωγή, βλέποντας τη γεωργία και τα όσα μπορεί να τους προσφέρει ως διέξοδο από το τέλμα στο οποίο τους ρίχνει σήμερα η ανεργία.

Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό των συνδιοργανωτών φορέων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και της εταιρίας Αγροτικής Οικονομίας, και η πρώτη ενότητα με θέμα «η ΚΑΠ και το διεθνές περιβάλλον» είχε ως συντονιστή τον κ. Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, καθηγητή του τμήματος ΔΕΑΠΤ.
Πρώτος ομιλητής αυτής της ενότητας, ήταν ο καθηγητής του τμήματος ΔΕΑΠΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος κ. Αντώνιος Ρεζίτης και το θέμα της ομιλίας του αφορούσε τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων κρίσεων στις Διεθνείς Αγορές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και ο ίδιος δήλωσε: « Η ημερίδα ξεκίνησε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους και φοιτητές. Σήμερα καλύπτονται θέματα που αφορούν τη διεθνή πολιτική με τις εξελίξεις στην αγορά, των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων. Σύμφωνα με προβλέψεις μου, το επίπεδο των διεθνών τιμών στα σιτηρά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και έτσι, από τη στιγμή που η κτηνοτροφία είναι δυναμικός τομέας του Νομού, θα πρέπει η παραγωγή να κατευθυνθούν στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών και να καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά για να υπάρχει αυτοδυναμία και ποιότητα στις ζωοτροφές»

Δεύτερος ομιλητής της πρώτης ενότητας, ήταν ο κ. Σωτήριος Κουτσομήτρος από τη διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών σχέσεων του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Στην δεύτερη ενότητα της βραδιάς παρουσιάστηκαν καινοτόμες μέθοδοι καλλιέργειας και καινοτόμες επιχειρήσεις. Συντονιστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πιστιόλας, μέλος του Δ.Σ του Πανεπιστημίου.
Πρώτος ομιλητής της δεύτερης χθεσινής ενότητας, ο γεωπόνος και σύμβουλος Βιοδυναμικής και Ομοιοδυναμικής Γεωργίας κ. Μάριος Δεσύλλας, ο οποίος είπε σχετικά με το αντικείμενο του και θέμα της σημερινής ομιλίας του: « Θα μιλήσω για 3 σχολές καλλιέργειας. Χονδρικά είναι: η φυσική καλλιέργεια, η perma culture και η Βιοδυναμική- Ομοιοδυναμική. Η φυσική καλλιέργεια έρχεται σαν μέθοδος από την Ιαπωνία και είναι ένα σύστημα καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση ακόμα και από τη βιολογική καλλιέργεια. Η perma culture είναι περισσότερο ένα σύστημα σχεδιασμού αγροκτημάτων έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κομματιών του κτήματος. Η Βιοδυναμική είναι η ενεργοποίηση του φυτού και του εδάφους και μοιάζει κάπως με την ομοιοπαθητική στον άνθρωπο! Η Ομοιοδυναμική είναι παρόμοια, ενεργοποιώντας περισσότερο το φυτό σε όλες του τις λειτουργίες όπως π.χ την καρποφορία του. Για να εφαρμοστούν οι καταπληκτικές αυτές μέθοδοι και στον Νομό, αυτό που χρειάζεται κατ’ αρχάς, είναι η σωστή εκπαίδευση από τους ενδιαφερομένους».

Στη συνέχεια μίλησαν οι: κ. Δημήτρης Γεωργάς, οινοποιός και καλλιεργητής με θέμα «πρακτικές εφαρμογές Βιοδυναμικής Γεωργίας», κ. Φώτης Πουκινάς, καλλιεργητής, με θέμα το «Γκότζι Μπέρι», ο κ. Παύλος Κάπογλου, συγγραφέας και ερευνητής- γεωπόνος με θέμα του το φυτό Στέβια, ο κ. Χρήστος Κοντός, ειδικός Σύμβουλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ροδιού Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Καλλιέργεια Ροδιού στην Αιτωλοακαρνανία», κα. Μαρία Βλάχου, συνιδρύτρια της Fereikos Helix με θέμα «Σαλιγκάρι Φερέικος» και ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ τρόφιμα με θέμα της ομιλίας του «ΓΑΙΑ Τρόφιμα».
Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου