Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τιμήθηκε και φέτος η γιορτή των Λαζαριών (video-φωτο)

        
pol-lazareia2013-4Με χορευτικά, κουδούνες και άλογα γιορτάστηκαν και φέτος τα Λαζάρια στη Ματαράγκα. Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στην έξοδο του Μεσολογγίου, όταν οι Μακρυνιώτες, για αντιπερισπασμό στους Τούρκους, θέλοντας δηλαδή να τους κάνουν να πιστέψουν πως ερχόταν ενίσχυση για τους Μεσολογγίτες, χτυπούσαν δυνατά τις κουδούνες και τα κυπριά τους. Η εκδήλωση αυτή των λαζαριών γίνεται οργανωμένα τα τελευταία 16 χρόνια.

Η γιορτή ξεκίνησε με παρέλαση χορευτικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ( Αιτωλοακαρνανία, Αθήνα, Μακεδονία) που με τοπικές φορεσιές και χορούς περπάτησαν τον κεντρικό δρόμο, ακολουθούμενοι από άντρες του χωριού που αναβιώναν το έθιμο χτυπώντας κουδούνες στυλωμένες σε ξύλο, δυνατά στο έδαφος. Στο τέλος πέρασαν τα άλογα, τα οποία ήταν ανήσυχα λόγω της μαζικής παρουσίας πολιτών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
pol-lazareia2013-6
Μικροί και μεγάλοι έδειξαν να απολαμβάνουν τις πλούσιες και άρτια οργανωμένες εκδηλώσεις, στις οποίες μάλιστα παρέστη ο απόγονος του οπλαρχηγού Δημητρίου Μακρή, στον οποίο και φέτος ήταν αφιερωμένα τα Λαζάρια. Ο Δημήτριος Μακρής κατά το 1825 – 26, επικεφαλής πολυάριθμου στρατού, πήρε μέρος στην άμυνα του πολιορκημένου Μεσολογγίου, ως ένας από τους σωματάρχες της φρουράς, και ήταν αρχηγός μιας από τις τρεις φάλαγγες της Εξόδου. Όταν ο Καραϊσκάκης αναδείχτηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς, ο Μακρής τον ακολούθησε με το Σώμα του. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, όταν σχεδόν όλοι οι καπετάνιοι είχα προσκυνήσει, εκείνος αποσύρθηκε στο αρματολίκι του, αποτελώντας έτσι μια φωτεινή εξαίρεση. Ο πανηγυρικός για τον οπλαρχηγό Μακρή εκφωνήθηκε από την Πρεσβυτέρα της Ματαράγκας κα. Σαλάπα.
pol-lazareia2013-8Χαιρετισμό απήυθυνε ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιός και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της δημοτικής κοινότητας Ματαράγκας κ. Ηλίας Κουτσονικόλας .
Ακολούθησαν στην πλατεία του χωριού χορευτικά από τους συλλόγους. Η χορωδία της Ματαράγκας τραγούδησε Δημοτικά τραγούδια, τα μικρά παιδιά του χωριού έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου και η απαγγελία του μοιρολογιού του Μεσολογγίου έγινε από την κ. Μαλάμου, απόγονο της οικογένειας των Ντοβαίων.
pol-lazareia2013-10Στη συνέχεια έγινε απονομή τιμητικού διπλώματος στον κ. Ντζάνη, ο οποίος και συντηρεί το Μουσείο της Ματαράγκας αλλά απενεμηθεί και πλακέτα τιμής ένεκεν του προσφάτως απεβιώσαντα τοπικού συμβούλου Ντζάνη.
pol-lazareia2013-12Στην εκδήλωση εκτός του δημάρχου Αγρινίου παρευρέθησαν και οι αντιδήμαρχοι Β. Σφυρής και Σ. Τσούκαλος, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ο πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης Ν.Καζατζής.
pol-lazareia2013-14
pol-lazareia2013-18
pol-lazareia2013-16
pol-lazareia2013-23
pol-lazareia2013-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου