Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εξαιρέθηκαν οι αγρότες από το επιπλέον χαράτσι των φ/β

        
epi-fotovoltaika
Τόσο οι κινητοποιήσεις, όσο και οι πιέσεις βουλευτών είχαν αποτέλεσμα αφού τελικά ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου εξαίρεσε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από την προσαύξηση της έκτακτης εισφοράς
Η μεγαλύτερη επιτυχία για τους αγρότες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, είναι ότι με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ αγροτικών φ/β και αυτών των ιδιωτών, που μπορεί να σημάνει και βάση για περαιτέρω ρυθμίσεις. Πλέον η ειδική εισφορά για τα αγροτικά φ/β διαμορφώνεται στο 30% εκεί που ήταν δηλαδή, ενώ αποφασίστηκε ακόμη να δοθεί δίμηνη παράταση για την εκτέλεση της β’ φάσης των σχετικών έργων που εκκρεμούν.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προωθηθεί και μια ρύθμιση ώστε οι αγρότες να μην είναι υποχρεωμένοι στην καταβολή ΦΠΑ, την στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ για την πώληση του ρεύματος που παράγουν. Σε γενικές γραμμές η εξέλιξη θεωρείται θετική.
Αναλυτικά, όπως έγραψε επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, εκτός των καινούργιων επιβαρύνσεων, δηλαδή της προσαύξησης της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν ή θα συνδεθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, μένουν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών και εκείνα που βρίσκονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση βουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οδήγησε τον κ. Παπαγεωργίου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξαίρεση. Ειδικά για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, «μέτρησε» το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει τον εθνικό στόχο του 2014 όπως έχει γίνει στο διασυνδεδεμένο σύστημα και βέβαια το γεγονός ότι ο αποφευγόμενο κόστος στα νησιά είναι πολύ μεγάλο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχει εκεί το ρεύμα από τα ορυκτά καύσιμα.
Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά υπήρχε πρόβλεψη στην αρχική εκδοχή του πολυνομοσχεδίου για «έκπτωση» 2 ποσοστιαίων μονάδων επί της εισφοράς που επιβάλλεται σε κάθε κατηγορία.
Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει «χαράτσι» μέχρι και 42% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών για επενδυτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013. Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 3 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου