Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Χτύπησε» και σε χωριό της Τριχωνίδας η συμμορία των «πρωτοσύγκελων»

        
koi-afrato-apati-iereas
Απίστευτη μεθοδικότητα, οργάνωση και ψυχραιμία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης των ρομά  που εξαπατούσε ιερείς ανά την Ελλάδα και που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών.
Πρόκειται για μια πενταμελή ομάδα αρχηγός της οποίας είναι ένας 37χρονος έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών η  οποία εξαπατούσε κατά συρροή ιερείς αλλά και λαϊκούς, αποσπώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά για τη δήθεν διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες ακόμη και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ για την ανέγερση ναών.
Μια τέτοια περίπτωση απάτης έλαβε χώρα και στο Αφράτο της Τριχωνίδας.
Ο κ. Δημήτρης Καρβέλας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αφράτου του δήμου Αγρινίου, ήταν μία από τις περιπτώσεις απάτης  , που μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί από την Αστυνομία , θύμα  και ο ίδιος των ψευτοπρωτοσυγκέλλων.
Η αγάπη του για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το όνειρο για την αποκατάσταση και τη βελτίωση του περίβολου της εκκλησίας και του νεκροταφείου του χωριού, αλλά και η πραότητα και η ηρεμία στη φωνή του άνδρα που του συστήθηκε ως ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας έκανε τόσο τον ίδιο, όσο και τον Επίτροπο της εκκλησίας, να πειστούν και τελικά να πέσουν στα δίχτυα των απατεώνων.
Ο ίδιος περιγράφει στο agriniopress.gr την περιπέτειά, όπως την έζησε:
Το πρώτο τηλεφώνημα
«Ήταν 24 Ιουλίου, προπαραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της γιορτής της εκκλησίας του χωριού μας. Καθόμασταν σε ένα σπίτι και εκεί ήταν τόσο ο ιερέας του χωριού, όσο και ο Επίτροπος και Ταμίας της Εκκλησίας. Κάποια στιγμή τηλεφώνησε η παπαδιά και μας είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρωτοσύγκελο για κάποια έγγραφα που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια, για να αποζημιωθούμε για τις καταστροφές που είχαν γίνει πριν από κάποια χρόνια στο νεκροταφείο του χωριού», λέει ο κ. Καρβέλας, θυμίζοντας πως πριν από κάποια χρόνια τμήμα της εκκλησίας και του νεκροταφείου είχε υποστεί ζημιές από φωτιά που είχε ξεσπάσει, η οποία αποδίδεται σε εμπρησμό.
«Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, αφού θεωρήσαμε πως επιτέλους, προχώρησε η διαδικασία και πως θα φτιάχναμε αυτά που θέλαμε για την εκκλησία και το νεκροταφείο, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει ήδη αποκατασταθεί. Επειδή ο ιερέας είναι μιας κάποιας ηλικίας, είπαμε εγώ και ο Επίτροπος να αναλάβουμε τις διαδικασίες. Δεν πέρασε λεπτό και δεχθήκαμε τόσο εγώ, όσο και ο Επίτροπος τηλεφώνημα από τον «Πρωτοσύγκελο». Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ήξερε τα κινητά μας τηλέφωνα. Μας είπε και εμάς τα ίδια, ότι πρέπει δηλαδή να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ότι εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια οι αποζημιώσεις και θα πρέπει να πάμε σε εφορίες κλπ. πριν να λήξει η προθεσμία. Μου ζήτησε λοιπόν να δώσουμε ένα ραντεβού από κοντά, στην Πάτρα. Εγώ του είπα ότι από την Πάτρα δεν ξέρω πολλά πράγματα, ξέρω μόνο που βρίσκεται ο σταθμός του ΚΤΕΛ. Δώσαμε λοιπόν ραντεβού εκεί για την επόμενη ημέρα».
«Ήξερε τα πάντα για εμένα και για τον πατέρα μου που έχει φύγει από τη ζωή»
Το ότι το ραντεβού δόθηκε στην Πάτρα και όχι π.χ. στο Μεσολόγγι καθώς και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που δεν «κολλούσαν» και τόσο, αγνοήθηκαν από τα θύματα για δύο πολύ σημαντικούς λόγους που ο κ. Καρβέλας περιγράφει και που ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο στα τηλεφωνήματα που ακολούθησαν μέχρι την ώρα του ραντεβού: «Ο πατέρας μου, που δεν ζει πια, ήταν ιερέας στην εκκλησία του χωριού. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τόσο την εκκλησία και που περισσότερο για τη μνήμη του θα ήθελα να είχαμε αυτά τα χρήματα για να γίνουν βελτιώσεις. Για τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, ο εν λόγω, ήξερε τα πάντα. Μέχρι και τι νούμερο παπούτσι φορούσε, που λέει ο λόγος! Μου μιλούσε συνεχώς για τον πατέρα μου, με τα καλύτερα λόγια. Αυτό με έκανε να πειστώ. Αυτό και η πραότητα της φωνής του. Έχω μιλήσει με τόσους ανθρώπους, μα, τόσο μελιστάλαχτη φωνή, τόσο πράα και ήρεμη, δεν έχω ξανά ακούσει».
Το ραντεβού και η… ψυχρολουσία
«Η συνάντηση έγινε, όπως είχε προγραμματιστεί, στον σταθμό του ΚΤΕΛ στην Πάτρα», λέει ο πρόεδρος του Αφράτου και συνεχίζει την περιγραφή: «Και από κοντά όταν τον είδα, δεν μου φάνηκε κάτι παράξενο. Ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος, με κατανόηση, έτσι μου φάνηκε. Μου είπε, όμως, ότι θα εξυπηρετούμασταν καλύτερα στην Κάτω Αχαΐα, αφού στην εκεί εφορία, έφορος ήταν ο κουνιάδος του.  Πήγαμε. Τηλεφωνήθηκα με τον Επίτροπο της εκκλησίας μας και μου έβαλε μέσω τραπέζης 2000 ευρώ για να κόψουμε παράβολα στην εφορία. Εγώ όλη αυτή την ώρα σκεφτόμουν τον πατέρα μου, τον περίβολο της εκκλησίας και πόσο ωραίο θα τον φτιάχναμε… Όταν πήραμε τα λεφτά από την τράπεζα, μου ζήτησε να τον περιμένω κοντά στη εφορία να βρει τον κουνιάδο του και να το κανονίσει. Τον εμπιστεύτηκα, αυτό ήταν το λάθος μου. Πέρασε όμως η ώρα και ο «Πρωτοσύγκελος» πουθενά. Τον πήρα τηλέφωνο και μου το σήκωσε λέγοντάς μου ότι πήγε στην Πάτρα! Τον ξαναπαίρνω και το είχε κλειστό. Πανικοβλήθηκα, δεν ήξερα τι να πω και στον φίλο μου που έστειλε, ο άνθρωπος, τα λεφτά. Πήγα στο Α.Τ. στην Κάτω Αχαΐα και κατέθεσα ότι συνέβη. Εκεί μου είπαν πως γνωρίζουν και ερευνούν για μια ομάδα που κάνει τέτοιες απάτες. Σοκαρίστηκα. Έδωσα συμπληρωματική κατάθεση σε Πάτρα και Αγρίνιο. Πριν από 3-4 μέρες, οι αστυνομικοί μου έστειλαν τις φωτογραφίες αυτών που έπιασαν. Μέσα σε αυτούς, αναγνώρισα και τον δικό μου «Πρωτοσύγκελο».
Ο κ. Καρβέλας φοβάται πως τα χρήματα που χάθηκαν δεν θα τα πάρουν πίσω, αυτό, όμως λέει, είναι το λιγότερο: «εμένα με νοιάζει να μην υπάρξουν κι άλλα θύματα. Να μην την πατήσουν κι άλλοι όπως εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου