Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Αγωνία για τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου - Ο καιρός εμποδίζει την επιχείρηση διάσωσης – ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγωνία για τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου - Ο καιρός εμποδίζει την επιχείρηση διάσωσης – ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Θρίλερ στην Αδριατική, στα ανοιχτά της Κέρκυρας, με το Norman Atlantic να φλέγεται από τα ξημερώματα λόγω φωτιάς που ξέσπασε στο γκαράζ. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ιταλικά και ελληνικά μέσα διάσωσης. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με το λιμενικό, το Norman Atlantic μεταφέρει 478 επιβάτες και 222 οχήματα, κυρίως φορτηγά.
56 διασωθέντες
Στους 56 ανέρχονται οι διασωθέντες από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αρκετοί από τους επιβάτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό.
Μεταφέρθηκαν τρία παιδιά στο Λέτσε
Τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε.
Στο μεταξύ, διασώστης ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του Νοrman Atlantic και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά.
Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Εικόνες από τη διάσωση επιβατών στη θάλασσα παίζει η Rai Συγκλονιστικές εικόνες με τη διάσωση επιβατών σε λέμβο του Norman Atlantic παίζει η ιταλική τηλεόραση, με τους διασώστες να βουτούν στη θάλασσα, να δένουν με ιμάντες τους επιβάτες και στη συνέχεια να ανεβαίνουν στο ιταλικό Super Puma. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ιταλικά ΜΜΕ: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Norman Atlantic
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.
Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.
Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας πενηνταοκτάχρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.
«Eίμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Σήμερα το πρωί, στα ανοικτά της πόλης Ραβέννα, κοντά στην Μπολόνια, ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο και ένα με σημαία Μπελίζ, συγκρούσθηκαν, με αποτέλεσμα να αγνοούνται τρία μέλη του πληρώματος.
Αυτόπτης μάρτυρας: Είμαστε περικυκλωμένοι
Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός επιβάτη, ο οποίος δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. «Μου λένε ότι η φωτιά έχει φτάσει και στο πάνω κατάστρωμα. Είμαστε περικυκλωμένοι, σε παίρνει ο αέρας, έχει τουλάχιστον 8 μποφόρ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα απο τα γκαράζ, είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας.
Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του «Νorman Αtlantic», ενώ στο σημείο αναμένεται σε λίγη ώρα και επιβατηγό πλοίο, προκειμένου να συνδράμει σε βοήθεια.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα, με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ απο ιταλικό όμιλο και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Επιβάτης: Δεν υπάρχουν βάρκες, θέλουμε βοήθεια - ΒΙΝΤΕΟ
Κραυγή αγωνίας από έναν επιβάτη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο επιβάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί τέρμα πάνω. Έχει τρελό αέρα».
Δείτε το βίντεο από το MEGA:


Εκπρόσωπος Λιμενικού: 150 επιβάτες είναι σε διαδικασία μετεπιβίβασης
«150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο και βρίσκονται σε διαδικασία μετεπιβίβασης σε παραπλέον πλοίο, στο ‘Spirit of Piraeus’ που βρίσκεται δίπλα στο φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό» ανέφερε σχετικά με το Νόρμαν Ατλάντικ, μιλώντας στον Real FM, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός.
«Η δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί βρίσκεται από την πλευρά του πλοίου που έχει εκδηλωθεί η φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Λαγκαδιανός.
Ακούστε το ηχητικό:

Norman Atlantic: Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο
To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.
Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.
Επίσης αναμένονται τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο "cruise europα" που θα συνδράμει στην επιχείρηση.
Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες,222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψης του πλοίου - ΤΩΡΑ
To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Ήδη, πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή.
Ήδη, στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα, ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.
Επίσης, αναμένονται τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο "cruise europα", που θα συνδράμει στην επιχείρηση.
Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα, με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες,222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Δένδιας: Έχουν σηκωθεί ελικόπτερα και ένα C-130 - ΒΙΝΤΕΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Κέντρου, στέλνουν ελικόπτερα, «το ένα ήδη είναι πάνω από την Κεφαλονιά και κατευθύνεται προς το σημείο και ακολουθεί δεύτερο το οποίο έχει ήδη απογειωθεί». Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν σχεδόν αμέσως άλλα δύο και ένα αεροσκάφος C-130.
Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Βοήθεια από την Ιταλία - ΒΙΝΤΕΟ
Προς το σημείο που βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του, σπεύδουν ιταλικό ρυμουλκό και αεροσκάφος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι ιταλικές αρχές συμμετέχουν στο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, καθώς πηγαίνουν προς το σημείο ρυμουλκό, αεροσκάφος και πλωτό της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ και η Αλβανία έχει εκδηλώσει πρόθεση να βοηθήσει.
Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Ο Βαρβιτσιώτης για το Norman Atlantic - ΒΙΝΤΕΟ
«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha.
Η μετεπιβίβαση στο παραπλέον πλοίο, Spirit Of Piraeus, γίνεται με ανεμόσκαλες, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενώ διευκρίνισε ότι τα βαρελάκια του Norman Atlantic αντενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των επιβατών, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Δείτε το Βίντεο:

Βαρβιτσιώτης για Norman Atlantic: Σε εξέλιξη διαδικασία μετεπιβίβασης σε δεύτερη σωστική λέμβοΤο φλεγόμενο πλοίο έχουν προσεγγίσει αρκετά παραπλέοντα πλοία, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Real FM 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.
Μάλιστα, ένα εκ των παραπλεόντων πλοίων έχει ήδη κατεβάσει σωστική λέμβο και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετεπιβίβασης των επιβατών του Norman Atlantic.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνήτης του πλοίου δηλώνει αδυναμία κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, προετοιμάζονται έξι ελληνικά ελικόπτερα και ένα C-130 προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή ενώ συνδράμουν και οι ιταλικές αρχές με εναέρια και πλωτά μέσα.
Ακούστε το ηχητικό:

Στο «Spirit of Piraeus» 50 από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου
Πενήντα άτομα από τα 150 που μετεπιβιβάστηκαν νωρίτερα σε σωσίβια λέμβο, έχουν επιβιβαστεί στο «spirit of Piraeus», σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, που μετέδωσε ο RealFM, 97.8.
Νorman Αtlantic – Προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά
Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή εγκατάλειψη των 411 επιβατών του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.
Δίπλα στο «Νorman Αtlantic»,βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα από αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.
Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.
Ήδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.
Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.
Ήδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο Πρωθυπουργός.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.
Οι Ιταλοί ελέγχουν τα βαρελάκια για επιβάτες
Η ιταλική ακτοφυλακή ελέγχει αυτή την ώρα τα βαρελάκια που έχουν πέσει στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν επιβάτες του Norman Atlantic, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το μισό πλήρωμα είναι Ιταλοί και οι άλλοι Έλληνες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για το αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κυβερνήτης είναι Ιταλός.
Επιβάτης πλοίου: Λιώναν τα παπούτσια μας
Στην κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας, αναφέρθηκε και ο επιβάτης Σοφοκλής Στυλιάρας.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Στυλιάρας ανέφερε: «Η φωτιά καίει ακόμα δεν έχει σβήσει. Όσο πάει και καίει. Τη βλέπουμε τη φωτιά, στο κάτω κατάστρωμα εκεί που είναι η ρεσεψιόν άρχισαν και πονούσαν τα παπούτσια μας κάτω από τις λαμαρίνες. Λιώναν τα παπούτσια μας. Οι λαμαρίνες όλες ζεσταθήκαν, φούσκωσαν».
Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Συγγενείς της Ασημακοπούλου στο Norman Atlantic
Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, έμαθε "στον αέρα" του ΣΚΑΪ ότι συγγενείς της επιβαίνουν στο Νorman Atlantic, σύμφωνα με το skai.gr.
10 παραπλέοντα σκάφη γύρω από το Norman Atlantic
Δέκα παραπλέοντα σκάφη έχουν σχηματίσει κύκλο γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic, ώστε να το "προστατεύσουν" από τον καιρό.
Την ίδια στιγμή, σωστική λέμβο προσπαθεί να κατεβάσει το Europa Cruiser.
Norman Atlantic - Ο Κικίλιας για την επιχείρηση διάσωσης
«Το Cruise Europa, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή, συντονίζει αυτή τη στιγμή τη διάσωση σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες» σημείωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Real FM και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει με εναέρια μέσα» ενώ «το ιταλικό κέντρο διάσωσης συντονίζει την όλη επιχείρηση» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.
Στο μεταξύ, προς την περιοχή πλέουν πλοιάρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για υπομονή και ψυχραιμία.
Ακούστε το ηχητικό:

Ιταλικά ΜΜΕ: Ένα μπλακ άουτ εμπόδισε τη λειτουργία των σωστικών λέμβων
«Ένα μπλακ άουτ που σημειώθηκε στο πλοίο Norman Atlantic μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς εμπόδισε τη σωστή λειτουργία των σωστικών λέμβων» σημειώνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Αντώνης Μπιδέρης, μιλώντας στον Real FM και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή και πρόσθεσε ότι οι επιβάτες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα καταστρώματα. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 150 επιβάτες έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε άλλα πλωτά μέσα που έχουν πλεύσει στο σημείο και είναι ασφαλείς.
Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι
Σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic» προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ. Υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Έχουν σπεύσει στην περιοχή και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο διεθνής Τύπος για το Norman Atlantic
Την είδηση για το φλεγόμενο ιταλικό πλοίο στα ανοικτά των Οθωνών 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα όπου επιβαίνουν 478 άτομα είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όπως γράφει το CNN , "Οι διασώστες σπεύδουν σε φλεγόμενο πλοίο μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας" και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κοινή ελληνοϊταλική επιχείρηση είναι σε ξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων επιβαινόντων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει το αμερικανικό δίκτυο από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας.
Το Skynews σημειώνει "Πυρκαγιά ξεσπά σε ιταλικό πλοίο φεύγοντας από την Ελλάδα" και τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες.
Επίσης, το Reuters έχει τίτλο "Το επιβατηγό πλοίο εκκενώνεται μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ιταλικό φέρι φεύγοντας από την Ελλάδα" κι επικαλείται μαρτυρίες επιβατών αλλά και την επίσηη ενημέρωση των ελληνικών αρμόδιων Αρχών.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa έχει δημοσίευμα με τίτλο "Στις φλόγες το ιταλικό πλοίο Norman Atlantic - Σωσίβιες λέμβοι στη θάλασσα - Επιβάτης: Τα παπούτσια μου άρχισαν να λιώνουν", ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται πως οι κακές καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης.
Μαρτυρία επιβάτη: Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο
Συγκλονίζει η μαρτυρία μίας επιβάτη του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».
Η επιβάτης επισήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι υπάρχουν πολλά παιδάκια στο πλοίο και μεγάλοι άνθρωποι. «Αυτή τη στιγμή, το μόνο που κάνουμε, είναι να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο, μπας και ζεσταθούμε. Έχουμε μαζευτεί όλοι μαζί, ο ένας κοντά στον άλλον και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», είπε.
Επιβάτης του Norman Atlantic: Σώστε μας...
«Σώστε μας», φωνάζει ένας επιβάτης του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή, στον RealFM, 97.8.
«Δεν είναι κανένα πλοίο δίπλα μας. Είναι παραμυθατζήδες που λένε ότι έστειλαν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επιβάτης. Σύμφωνα με το λιμενικό, πάντως, τα παραπλέοντα σκάφη παραμένουν στο σημείο.
Επιβάτης Norman Atlantic: Δεν ξέρω αν θα αντέξουμε άλλη μια ώρα…
«Είμαστε έξω. Έχουμε ξεπαγιάσει. Το καράβι ακόμα καίγεται. Τα πατώματα βράζουν…» ανέφερε ο Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του Norman Atlantic, μιλώντας στο Mega, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον καπνό και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.
«Τα καράβια δεν μπορούν να μας πάρουν, έχει πολύ καιρό» τόνισε ο κ. Στυλιαράς και συμπλήρωσε: «Μας ενημέρωσαν ότι σε μια ώρα θα έρθει ρυμουλκό να μας ρυμουλκήσει αλλά δεν ξέρω αν αντέξουμε εμείς μια ώρα…».
Ο επιβάτης του πλοίου σημείωσε ότι στο κατάστρωμα εκτός των άλλων βρίσκονται μικρά παιδιά και γέροι άνθρωποι.
Βαρβιτσιώτης: 478 άτομα στο Norman Atlantic – 268 Έλληνες
«Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478  άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του για την επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic, και συνεχίζει: «Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 Bf, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή  έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.
Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το   Aby Jeannete,  Cruise Europa, το Evinos , το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί  ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται, ήδη, στα Ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό και με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα. Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή  πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε  τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ NORMAN ATLANTIC ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου