Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας...




Στοπ στα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα είπε το Υπουργείο Υποδομών. Πάρα πολύς κόσμος είχε καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων του ευελπιστώντας να...
πληρώσει αναλογικά για τη χρήση του και τώρα καλούνται να πληρώσουν για όλο το έτος. Στις εφορίες σχηματίστηκαν χθες ουρές και δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν. 

Αυτό συνέβη καθώς δεν έχει κατατεθεί ακόμα η σχετική τροπολογία που θα όριζε τη δυνατότητα αναλογικής πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.  Έτσι όποιος καταθέσει τις πινακίδες του ΙΧ ή της μοτοσικλέτας του θα πρέπει να γνωρίζει πως για να μπορέσει να τις πάρει πίσω από την Εφορία θα πρέπει να πληρώσει το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας.

Δικαιολογητικά κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία , θα πρέπει να το πράξουν έως την Τετάρτη 31-12-2014, προσκομίζοντας παράλληλα και τα κάτωθι δικαιολογητικά:

• Αδεια κυκλοφορίας του οχήματος
• Πινακίδες Κυκλοφορίας
• Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
• Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
• Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2014

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ (εφορία) θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα:

Επώνυμο ή επωνυμία
Όνομα
Όνομα πατρός
Επάγγελμα
ΑΦΜ
Διεύθυνση κατοικίας
Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
Τόπος ακινησίας
Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Πληρωμή τελών με το μήνα 

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, καθώς η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει την πληρωμή τους με τον μήνα. Έτσι ο φορολογούμενος θα πληρώνει για να κινεί το αυτοκίνητό του μόνο τις περιόδους (πχ το καλοκαίρι). 

Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα από ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο των τελών και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός κατάθεσης πινακίδων, κυρίως σε μεγάλου κυβισμού οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2014 θα κατατεθεί προς ψήφιση σχετική διάταξη στη Βουλή.

Τον Μάρτιο του 2014 είχε κατατεθεί τροπολογία στην οποία προβλεπόταν ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να τα μετακινούν 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας (ΔΟΥ), αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε ημέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Λίγες μέρες διορία

Υπενθυμίζεται ότι η διορία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2015 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2015 για να είναι εμπρόθεσμη, όπως υπενθυμίζει στους κατόχους οχημάτων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ανακοίνωσή της. 

Όπως σημειώνεται για την εξυπηρέτηση και την αποφυγή ταλαιπωρίας, θα πρέπει οι φορολογούμενοι, πέραν του καθιερωμένου τρόπου καταβολής των τελών κυκλοφορίας, να χρησιμοποιήσουν άλλους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως τηλεφωνική και ηλεκτρονική τραπεζική, εφαρμογές κινητών, πιστωτικές κάρτες κλπ.

Ακόμη η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

Για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οι κάτοχοι μπορούν να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο πληρωμής και ακολούθως να εξοφλούν τα τέλη σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω άλλων διαθέσιμων εναλλακτικών τρόπων. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας μόνο τον Α.Φ.Μ. τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Τέλος σημειώνεται ότι αρκετές τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα μέσω web- banking της εύρεσης του κωδικού πληρωμής, ο οποίος συμπληρώνεται αυτόματα στα ανάλογα πεδία κατά την πληρωμή. Ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να γνωρίζει μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου