Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι 12 Έλληνες που ξεχώρισαν παγκοσμίως το 2014...



Για ένα ακόμη χρόνο Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους.

Η...
ομάδα του ellines.com διάλεξε 12 από αυτούς, έναν για κάθε μήνα του 2014, που με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

Ιανουάριος - Νικόλαος Πέππας

Ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας και Διευθυντής του κέντρου Βιο-υλικών, Φαρμακολογίας και Βιονανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Νικόλαος Πέππας, τιμήθηκε με το βραβείο της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη των Υλικών για το 2014.

Φεβρουάριος - Ευτέρπη Καλεσάκη

Η ομάδα της Ευτέρπης Καλεσάκη του ερευνήτριας του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου δημοσίευσε στο περιοδικό «Physical Review X» την μελέτη για την παραγωγή του τεχνητού γραφένιου. 


Μάρτιος – Ιωσήφ Σηφάκης

Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας στον τομέα της Πληροφορικής με καταγωγή από την Κρήτη, ανέλαβε πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας μας.

Απρίλιος – Γιώργος Ζάχαρης

Το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τη λίστα του Μίδα, όπως ονομάζεται η λίστα με τους πιο επιτυχημένους επενδυτές κεφαλαίων σε τεχνολογικής φύσεως επιχειρήσεις για το 2014. Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει 100 τεχνολογικούς επενδυτές και ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσά τους. 

Μάϊος – Άρθούρος Χριστόπουλος

Η ομάδα του καθηγητή Φαρμακολογίας του Monash Institute of Pharmaceutical Sciences και ερευνητή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Συμβουλίου της Αυστραλίας, πέτυχε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αντιδρά η πρωτεΐνη της καρδιάς. Στόχος η κατάργηση των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, καθώς η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για πάρα πολλές παθήσεις.

Ιούνιος – Μιγκέλ Νικολέλης

Ο καθηγητής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας «Walk Again», δημιούργησε μαζί με την ομάδα του τον εξωσκελετό, που επέτρεψε σε ένα τετραπληγικό παιδί να κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.

Ιούλιος – Περικλής Παπαδόπουλος

Εκτοξεύεται προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό ο πρώτος 100% ελληνικός δορυφόρος, τον οποίο κατασκεύασε ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose, Περικλής Παπαδόπουλος, μαζί με μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Αύγουστος – Αγγελική Ασημάκη

Η ερευνήτρια παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Beth Israel Deaconess» της Βοστώνης, ως μέλος ερευνητικής ομάδας βοήθησε στην ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου για όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς.

Σεπτέμβριος – Θαλής Παπαγιαννακόπουλος

Ο ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας και του Ινστιτούτου Κοχ για την Αντικαρκινική Έρευνα στο ΜΙΤ συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε ένα σημάδι της πρώιμης ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος και πιο συγκεκριμένα μια αύξηση σε ορισμένα αμινοξέα που εμφανίζεται πριν από τη διάγνωση της νόσου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Οκτώβριος – Γιάννα Ζαβρού

Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ήταν μεταξύ των επιστημόνων που κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα λειτουργικό τρισδιάστατο ιστό ανθρώπινου στομαχιού. 

Νοέμβριος – Μαρία Φλυτζάνη Στεφανοπούλου Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts και υπεύθυνη του εργαστηρίου Ενέργειας και νανο-καταλυτών, Μαρία Φλυτζάνη Στεφανοπούλου, σχεδίασαν και κατασκεύασαν νέους καταλύτες από χρυσό, που μπορεί στο μέλλον να μειώσουν σημαντικά το κόστος τόσο για τους καταλύτες καυσίμων όπως του υδρογόνου, όσο και για τους καταλύτες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χημικές διαδικασίες.

Δεκέμβριος – Κωνσταντίνος Στρατάκης

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του NICHD, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, Κωνσταντίνος Στρατάκης με την ομάδα του ανακάλυψε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών, τον γιγαντισμό. Θεωρείται πως η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες της πάθησης μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου