Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Βασικός στόχος, η διατήρηση της αυτονόμησης

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, απαντά σε "εξωθεσμικές προσπάθειες" και καλεί τους αιρετούς σε άσκηση πίεσης
Η ανακοίνωση της Διοικούσας:

"Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με την ευκαιρία της συζήτησης του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενημερώνει ότι έχει κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, έχει μεταφέρει τις απόψεις, τους στόχους και τις προτεραιότητες του Πανεπιστημίου μας και βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για ενέργειες και παρεμβάσεις προς όφελος του ιδρύματος. Οι θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής είναι σαφείς και αφορούν στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος: (α) ύπαρξη μίας αυτοδύναμης ακαδημαϊκής οντότητας στο Αγρίνιο, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, (β) ανάπτυξη της δραστηριότητας του Πανεπιστημίου σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί και υποβληθεί, (γ) κατοχύρωση και επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και (δ) κατοχύρωση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ιδρύματος.

Προφανώς, η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα, δηλαδή η παρουσία αυτοδύναμου ιδρύματος, εγγυάται όλους τους παραπάνω στόχους, ενώ η Πολιτεία καλείται, σε κάθε περίπτωση, να βεβαιώσει την επίτευξη των παραπάνω στόχων, με οποιαδήποτε τελική επιλογή της, καθώς αυτοί οι στόχοι δεν είναι μόνο ακαδημαϊκοί αλλά στόχοι ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, όπως έχει σημειωθεί από όλους τους σχετικούς φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι αμέριστα υποστηρίζουν την πορεία του ιδρύματος.

Η Διοικούσα Επιτροπή όρισε τους παραπάνω στόχους, ως το θεσμικά αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, και τους εξέφρασε όπου εκπροσωπήθηκε. Οι στόχοι ορίστηκαν μετά από διαδικασίες διαβούλευσης και επικοινωνίας με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα τα τελευταία χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις φάσεις του Σχεδίου όπου της ζητήθηκε υποβολή γνώμης ή θέσης.

Η Διοικούσα Επιτροπή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι, στην παρούσα φάση, δεν θα εμπλακεί σε διαδικασίες και ενέργειες που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας (ακαδημαϊκής και μη) και την απόσπασή της από τους στόχους της στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Ούτως ή άλλως, οι προσπάθειες όσων κινήθηκαν εξωθεσμικά για να αιτιολογήσουν τις ενέργειές τους, όταν αποκαλύφθηκαν, είναι αποτυχημένες καθώς δεν πείθουν κανέναν. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η Διοικούσα Επιτροπή έκανε διαβούλευση και επικοινώνησε με τα τμήματα σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ότι συνεχώς αναζητούσε ικανό πρόσθετο προσωπικό και δεν απέρριψε καμιά αίτηση προσέλευσης προσωπικού (απόσπασης ή μετάταξης), ότι διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για δράσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ πριν την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου, και ότι ώθησε τα μέλη της στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακαδημαϊκή τους πρόοδο και την συμμετοχή τους στην αναπτυξιακή πορεία του ιδρύματος και της περιφέρειας μέσα από συνεργατικές δράσεις με τοπικούς και εθνικούς φορείς. Οι θέσεις μας, οι δράσεις μας και τα αποτελέσματά τους έχουν αναγνωριστεί και από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι, στην συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, μετά από πρόσκλησή του, στις 16/12/2012, υπήρξε σαφής τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα (ακαδημαϊκά, λειτουργικά, οικονομικά, κλπ.), πλην ενός, του μεγέθους του, ενώ αναγνωρίστηκε η σημασία της συνέχειας και της πρόσθετης ανάπτυξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στην γεωγραφική περιοχή. Όπως είναι γνωστό, το μέγεθος του Πανεπιστημίου είναι η μόνη παράμετρος που δεν ελέγχεται από την Διοικούσα Επιτροπή και για την οποία δεν ευθύνεται κανείς άλλος πέραν του ιδίου του Υπουργείου, το οποίο έχει «παγώσει» από το 2010 όλες τις αναπτυξιακές δράσεις ιδρυμάτων σε επίπεδο τμημάτων και προσωπικού.

Η Διοικούσα Επιτροπή συνεχίζει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, όπως υποδεικνύει και η πρόσφατη έγκριση του πρόσθετου τμήματος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του από το παρόν ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στην προσπάθειά μας αυτή για ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο δεν υπήρξε η συνδρομή αυτών που προστρέχουν σήμερα σε κηδεμονία. Όπως είναι όμως αναμενόμενο, οι άστοχες απόψεις τους και οι αντιφατικές τους θέσεις απορρίπτονται συνεχώς από όλα τα αρμόδια όργανα και, οπωσδήποτε, από την τοπική κοινωνία η οποία προσπαθεί για την ανάπτυξή της με τη συνδρομή ενός αξιόπιστου τοπικού Πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Όσον αφορά δε στις διασπαρμένες φήμες ότι η Διοικούσα Επιτροπή έχει εισηγηθεί την συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Μεσολογγίου, διαψεύδουμε τις φήμες. Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής είναι σαφής και έχει δημοσιευθεί και μέσω δελτίου τύπου από τις 17/12/2012.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την φάση στην οποία βρίσκεται η εξέλιξη του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, η Διοικούσα Επιτροπή καλεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Νομού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να διεκδικήσουν τον βασικό στόχο, δηλαδή την αυτόνομη και αρραγή παρουσία του ιδρύματος στο Αγρίνιο (διοικητικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά), με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με άμεση αναβάθμιση των Τμημάτων και με εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ιδρύματος. Τα μέλη μας θα είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για οποιαδήποτε συνδρομή ή παρέμβαση κριθεί απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου