Tον πρώτο σε ψήφους για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκο Ανδρουλάκη, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «συντονιστής μεταξύ ίσων μελών».
Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 109, 56 επέλεξαν το λευκό, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα.
Όσον αφορά στο Πολιτικό Συμβούλιο η πρότασή του υπήρξε απολύτως συμβιβαστική, ενσωματώνοντας πρόσωπα από όλες τις τάσεις, πλην της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που αποφάσισε τελικά να απέχει εις ένδειξη διαμαρτυρίας…
Για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος έχει –κατά πληροφορίες- προτείνει τους Πάρι Κουκουλόπουλο, Θάνο Μωραΐτη, Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Χρήστο Παπαστεργίου, Κυριάκο Πιερρακάκη, Αντώνη Σαουλίδη και τις Χαρά Κεφαλίδου, Άσπα Παπαηλιού, Φώφη Γενημματά, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αθηνά Δρέττα.
Παράλληλα, αναμένεται να αυτοπροταθεί ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν «ex officio» ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης, ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ως νέος γραμματέας του κόμματος.
Ο Βενιζέλος για την τρόικα
Στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για ρυθμίσεις υποχρεώσεων ασφαλιστικών και φορολογικών» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο που πρέπει να γίνει η πλήρης εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και να έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Υπερασπίζεται το χαράτσι
«Το ειδικό τέλος θα αντικατασταθεί από ενιαίο φόρο ακινήτων, που πρέπει να είναι δικαιότερος και εξίσου αποτελεσματικός» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωρίσουν αυτοί που στο παρελθόν είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ «ότι έκαναν λάθος τώρα που σηκώνουμε μαζί το βάρος της υπόθεσης». Υποστήριξε άλλωστε πως με το ειδικό τέλος ακινήτων, το Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ, ενώ 14,5 δισ. είναι το πακέτο των μέτρων που εφαρμόζονται. «Με αυτό το μέτρο σώσαμε όλη την υπόθεση, χωρίς να κοπεί σε κανένα σπίτι το ρεύμα για μη καταβολή του ειδικού τέλους» είπε, υπερασπιζόμενος το μέτρο που ο ίδιος επέβαλε ως υπουργός Οικονομικών.
Να διαφυλαχθεί η ελληνικότητα των τραπεζών
Αναφερόμενος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ολοκληρωθεί, αλλά και να διαφυλαχθεί όσο είναι δυνατό η ελληνικότητά τους. «Δεν θα δεχθούμε τίποτα που να μην ανταποκρίνεται στην ισχύουσα νομοθεσία στα θέματα αυτά» τόνισε.