Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πτώση μεγαλύτερη του 4% στο Χρηματιστήριο προεξοφλεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία




 

Έντονη ανησυχία στην Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Κύπρο

 


(Upd) Έντονη ανησυχία για μετάδοση της βαθιάς κρίσης, στην οποία εισέρχεται η κυπριακή οικονομία, με το πακέτο διάσωσης που "παγώνει" την κίνηση κεφαλαίων επικρατεί στην ελληνική πλευρά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προεξοφλεί αυτή την επιδείνωση με πτώση που υπερβαίνει το 4%.
Οι επιπτώσεις από το "πάγωμα" ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και απλών ιδιωτών, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ήδη προβληματικό κύκλο ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, ο κύκλος αβεβαιότητας μεγαλώνει από την αναμενόμενη εξαιρετικά μεγάλη ύφεση που αναμένεται στην κυπριακή οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες να ξεπεράσει το 10% και να προσεγγίσει ακόμα και το 15%! Σε αυτό προστίθενται και οι επίσημες δηλώσεις πρωτοκλασάτων παραγόντων από την Κύπρο, όπως του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλά για ανάγκη εξέτασης εναλλακτικής λύσης με μεσοπρόθεσμη έξοδο από το ευρώ.
Παράλληλα, η συνολική αποδυνάμωση της Κύπρου δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με θέματα γεωπολιτικά που αφορούν στις ισορροπίες με Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία, αλλά και εθνικά ζητήματα.
Το Χρηματιστήριο αντίστοιχα έχει χάσει τις 900 μονάδες, σπάζοντας καθοδικά τον κινητό μ.ο. των 120 τελευταίων ημερών. O Γενικός Δείκτης υποχωρεί πάνω από 4%, κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών.
Η νέα πρακτική των ηγεμόνων του Βερολίνου, δηλαδή η αρπαγή των καταθέσεων για την πληρωμή των λαθών των πολιτικών και των τραπεζιτών σκιάζει και την ελληνική αγορά.
Ο «δίκαιος» υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε θα έλεγε διαφορετικά πράγματα για τις γερμανικές τράπεζες που αγόραζαν τοξικά στεγαστικά το 2008 και ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων όλης της Ευρώπης. Το νέο μοντέλο, όμως, εφαρμόστηκε στην Ολλανδική Τράπεζα της πατρίδας του προέδρου του Eurogroup κ. Nταϊσενμπλουμ: Μέτοχοι, καταθέτες, επενδυτές τα έχασαν όλα. Ουδείς γνωρίζει τι και πόσο θα κουρευτεί και, κυρίως, για ποιο λόγο. Το παράδειγμα της Ισπανικής Τράπεζας είναι χαρακτηριστικό. Οι καταθέτες θα πληρώσουν τους επενδυτές που έδωσαν τις καταθέσεις για παράγωγα.
Με απώλειες διαπραγματεύεται το σύνολο σχεδόν του FTSE25, με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank Properties που καταγράφει μικρά κέρδη 0,35%.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις, στη σύνθεση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δέχονται οι τίτλοι των MIG και Τρ. Πειραιώς υποχωρώντας 23,86% και 10,34% αντίστοιχα.
Με απώλειες 5,94% και 5,08% ακολουθούν οι Alpha Bank και Βιοχάλκο, ενώ για τις μετοχές των Eurobank και ΔΕΗ οι απώλειες διαμορφώνονται σε 5,04% και 4,94% στα 0,245 ευρώ και 6,35 ευρώ αντίστοιχα. Πάνω από 4% υποχωρούν επίσης οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, Coca-Cola 3E, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου