Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κουρεύουν δημόσιο και ΔΕΚΟ


20130729-085317.jpg
Για τη πιο δύσκολη διαπραγμάτευση προετοιμάζεται η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι στη πραγματικότητα έχει στη διάθεση της περίπου έναν μήνα για να καλύψει τις ατέλειες και τις αποκλίσεις στον δημοσιονομικό σχεδιασμό αλλά και να επιταχύνει στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Το Δημόσιο θα αποτελέσει, μάλιστα και το “καταφύγιο” του Γ. Στουρνάρα για να αποφύγει τη λήψη δυσάρεστων μέτρων για τη περίοδο 2015- 2016, εάν η Τρόικα επιμείνει το Σεπτέμβριο στην εκτίμηση ότι προκύπτει “κενό” περίπου 4 δισ ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του Προγράμματος μπορούν να εξοικονομηθούν 1 δισ ευρώ 552 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και συγκεκριμένα 816,5 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κυρίως τα υπουργεία, άλλα 210 εκατ. ευρώ από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και 525,4 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη κάλυψη “κενού” τη διετία 2015- 2016 χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ!
Αν και ακόμα ο σχεδιασμός δεν είναι ώριμος, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ και σε άλλες ΔΕΚΟ, με στόχο να “αδειάσει” το Δημόσιο από Φορείς που επιβαρύνουν τη Γενική Κυβέρνηση, χωρίς το ανάλογο όφελος. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να έχει στα χέρια του το σχέδιο, πριν φτάσει η Τρόικα στην Αθήνα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου