Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αγρίνιο: Πόσοι ανάπηροι έγιναν «καλά»;

        
epi-anapiros-karotsaki
Δεν έλειψαν και στο Αγρίνιο οι περιπτώσεις των μαϊμού αναπήρων, που μετά από τις διαδικασίες της απογραφής είτε αποκαλύφθηκαν είτε αποφάσισαν πως ήταν «φρονιμότερο» να μην εμφανιστούν καν να απογραφούν για ευνόητους λόγους.
Στο δήμο του Αγρινίου βέβαια οι περιπτώσεις αυτές στο σύνολο των δικαιούχων δεν είναι τόσες πολλές όσες στο Μεσολόγγι, όπου τα σχετικά στοιχεία είναι αρκούντως αποκαλυπτικά και σύμφωνα με αυτά οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από 1492 που ήταν το 2011 μειώθηκαν σε… 856 το τελευταίο δίμηνο του 2013! Η περίπτωση του Μεσολογγίου φαίνεται πως χρήζει περεταίρω διερεύνησης αφού όλα δείχνουν αυτό που όλοι έλεγαν αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν. Πως υπήρχε μια καλοστημένη βιομηχανία «κατασκευής» αναπήρων για την οποία κάποιοι θα πρέπει α λογοδοτήσουν όπου κι αν βρίσκονται.
Είναι αυτονόητο πως είτε όσοι θέλησαν να απογραφούν με «μαϊμού» αναπηρία, είτε όσοι δεν εμφανίστηκαν στις απογραφές σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στα Ταμεία που απομύζησαν , επιστρέφοντας τα ποσά που παρανόμως έλαβαν, ενώ στις χονδροειδείς περιπτώσεις, το λόγο έχει και η Δικαιοσύνη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως όσοι σήμερα δεν λαμβάνουν επιδόματα είναι και αυτόματα «μαϊμού” ανάπηροι. Οι σχετικοί πίνακες που δείχνουν μείωση των δικαιούχων χρειάζονται μια πιο καλή ανάλυση και εμβάθυνση.
Το σύστημα με την εκδοση βεβαιώσεων και την εξέταση από Επιτροπές παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και αδυναμίες και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων εκείνων που δεν έχουν λάβει εδω και μήνες επίδομα. Υπάρχουν περιπτώσεις και στον δήμο Αγρινίου, όπου άνθρωποι με πολύ σοβαρά ψυχολογικά – νευρολογικά προβλήματα δεν έχουν περάσει ακόμη από Επιτροπές, γεγονός που τους έχει φτάσει στα όρια τους.
«Και στο Αγρίνιο, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δεν απεγράφησαν και σίγουρα αυτές δημιουργούν ερωτηματικά, αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος. Είναι λάθος να συγκρίνουμε τους πίνακες των δικαιούχων προ δυο ετών με αυτούς του τελευταίου διμήνου και να βγάζουμε συμπεράσματα  αφού είναι μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας εκείνων που έχουν πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν έχουν περάσει ακόμη από Επιτροπές, δεν έχουν λάβει βεβαιώσεις από τα ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες το επίδομα τους» λέει χαρακτηριστικά στο «Γ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Μ. Σερπάνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου