Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μοσχολιός για οικονομικά δήμου: «Διαφάνεια, υγεία, νοικοκύρεμα, συνέπεια…» (video)

        

po-mosxolios-synxi-typou3 (640 x 480)
Tην αναλυτική εικόνα του δήμου, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, παρουσίασε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.
Η συνέντευξη κινήθηκε στα ίδια πλαίσια, αλλά ο δήμαρχος ερωτώμενος σχετικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα χρέη που παρέλαβε, αφήνοντας αιχμές κατά του τ. δημάρχου και υποψηφίου Δ. Τραπεζιώτη, ενω δεν παρέλειψε να «καρφώσει» και τον Γιώργο Παπαναστασίου, για τις αναφορές του, την περασμένη εβδομάδα.,.....
Ο κ. Μοσχολιός εισηγητικά, περιέγραψε το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο στο οποίο λόγω των μνημονιακών πολιτικών ο δήμος Αγρινίου, υποχρεώθηκε να πορευτεί τα χρόνια της δεύτερης θητείας του και παρουσίασε διεξοδικά τις μειώσεις που επήλθαν από τους ΚΑΠ , την ΣΑΤΑ, των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη κλπ.

«Σταθήκαμε όρθιοι, παρά τις αντιξοότητες. Είμαστε από τους πλέον υγιείς δήμους στην Επικράτεια, δεν κινδυνέψαμε σε καμιά στιγμή από αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων μας, μισθών κλπ . Είχαμε σταθερή τιμολογιακή πολιτική, μειώσαμε τα τέλη της ΔΕΥΑΑ στο 12% το 2014, μειώσαμε κατά 48% τις λειτουργικές δαπάνες και ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, παρουσιάζοντας στη συνέχεια στοιχεία που σχετίζονται και με τις πολιτικές του δήμου σε κοινωνία, πολιτισμό, προγράμματα επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
«Πορευτήκαμε με βασικές αρχές τη διαφάνεια, τη μείωση των δαπανών, τη συνέπεια μας απέναντι στους προμηθευτές, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και τον καθημερινό μας αγώνα για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού μέσου» είπε ακόμη ο κ. Μοσχολιος, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται, ενόψει και του ΣΕΣ του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μοσχολιός στη συνέχεια, ειπε πως ο δήμος εξυπηρετεί τα χρέη του , που έχουν μειωθεί, από 15 στα 12 εκατομ. ευρώ, ενω έχει πάρει και περίοδο χάριτος , ενώ σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών τόνισε πως αυτές ο δήμος τις κοίτα μια προς μια πάντα με ευαισθησία και πως αναμένει την ενεργοποίηση νέου νόμου, που θα είναι πιο ελκυστικός για την ρύθμιση του.
Ρωτήθηκε ειδικά για τον τέως δήμο Θεστιέων και τι παρέλαβε το 2010 , για να πει πως την 1-1-2011 ο δήμος Θεστιέων είχε πέρα από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις παραδώσει ταμείο 30 χιλιάδων ευρώ, ποσό που ουσιαστικά άφηνε ακάλυπτους τους εργαζομένους και υποχρεώθηκαν όλοι οι δημότες να βάλουν ουσιαστικά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν αυτό το κενό. «Αυτή είναι μια κατάσταση που είχαν οι περισσότεροι δήμοι. Υπήρχαν όμως και δυο δήμοι που ήταν καθαροί από χρέη, οι δήμοι Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου «συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
po-mosxolios-synxi-typou2 (640 x 480)
Σχετικά με τα παρακρατηθέντα απο την κυβέρνηση, ο κ. Μοσχολιός απάντησε πως προς το παρόν η κυβέρνηση υλοποιεί την δέσμευση της για την απόδοση τους κάθε χρόνο, με το ένα τρίτο να πηγαίνει σε επενδύσεις και τα υπόλοιπα δυο τρίτα σε λειτουργικές δαπάνες.
Ερωτώμενος για την «ελαστικότητα» στις οφειλές των δημοτών, είπε πως ο δήμος Αγρινίου, αντιμετωπίζει όλους εξίσου , είτε είναι επαγγελματίες είτε αγρότες, επαναλαμβάνοντας πως αναμένει την ενεργοποίηση του νόμου για την ρύθμιση, ώστε να ενταχθούν δημότες σε αυτήν, ενώ για τις οφειλές στα τέλη ύδρευσης τόνισε πως εισπράχθηκαν ήδη αρκετές και πως ο δήμος έχει ξεκινήσει και διακοπές εκεί όπου οι οφειλές είναι πολύ μεγάλες.
Ο δήμαρχος ρωτήθηκε πάντως και τα όσα υποστήριξε σε βάρος του ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Παπαναστασίου, και είπε πως το ύφος του και οι προσωπικές αναφορές του υποψηφίου «μόνο νέα αρχή» δεν αποτελούν και αντίθετα παραπέμπουν σε νοοτροπίες και πρακτικές που έχουν αποδοκιμαστεί από την κοινωνία, ενώ παράλληλα προσβάλλουν και αυτούς τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης που σήμερα είναι υποψήφιοι με τον κ. Παπαναστασίου.
po-mosxolios-synxi-typou1 (640 x 480)
Για την ενδοδημοτική κινητικότητα που σήμερα ενεργοποιήθηκε απάντησε πως ο δήμος Αγρινίου είναι έτοιμος, ότι υπάρχει ενδιαφέρον υπαλλήλων άλλων δήμων και ειδικά της Αθήνας να έρθουν στο Αγρίνιο και πως ο δήμος ενδιαφέρεται ειδικά για τεχνικό-εργατικό προσωπικό. Να σημειωθεί πως η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται την Δευτέρα, οπότε θα υπάρχει και μια πιο σαφής εικόνα.
Τέλος, κλείνοντας την συνέντευξη τόνισε πως με γνώμονα τη γνώση και τη διάθεση για σκληρή δουλειά , σε έναν δήμο νοικοκυρεμένο , το μέλλον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξο.
Αναλυτικά για την εισήγηση του δήμαρχου Αγρινίου και τους σχετικούς πίνακες που παρέθεσε, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου