Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Πολιορκία» και επεισόδια στο ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

        

geg-ypeka-agrotes-fotovolt1Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών – παραγωγών φ/β στη διαμαρτυρία που οργάνωσε ο ΕΣΑΦ κ.α. Σύλλογοι φωτοβολταϊκών στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την ανατροπή του λεγόμενου New Deal. «Μας εξαπάτησαν, οι αγρότες είμαστε οργισμένοι και αγανακτισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΦ Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ σε δηλώσεις του στα κανάλια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας έκανε λόγο για «μαυραγορίτικη λογική» εκ μέρους της κυβέρνησης για τα φωτοβολταϊκά.
Από τις 12 το μεσημέρι παραπάνω από 1000 παραγωγοί φ/β κυρίως αγρότες αλλά και οικιακοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΚΑ και παραμένουν κάνοντας ζωηρή την παρουσία τους. Μάλιστα κατά διαστήματα απέκλεισαν και τη λεωφόρο Μεσογείων.
Χημικά και επεισόδια για τα φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα νεώτερη ενημέρωση ρίψη χημικών και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ σημειώθηκαν στην λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του ΥΠΕΚΑ όπου εδώ και δυο ώρες πραγματοποιείται ογκώδης διαμαρτυρία επενδυτών αγροτικών και φωτοβολταϊκών που αντιδρούν στην πρόταση του υπουργείου για το λεγόμενο new deal που όπως τονίζουν είναι ακόμη χειρότερο από το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου και είχε αποσύρει για να υπάρξει βελτίωση.
Αγρότες και επενδυτές ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς που θέλησαν να ανοίξουν τη Μεσογείων και πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ελαφρά τραυματία. Παράλληλα έγινε χρήση χημικών για να απομακρυνθούν απο το σημείο οι διαδηλωτές.
Νωρίς το πρωί ο ΕΣΑΦ καταδίκασε –θυμίζουμε- με ανακοίνωσή του το προωθούμενο νομοσχέδιο.
geg-ypeka-agrotes-fotovolt2Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΦ
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών αγροτών, που λειτουργούν φ/β σταθμούς η δημοσιοποίηση χθες από τον τύπο του προσχέδιου του πολυνομοσχέδιου, που αναφέρεται στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν 2773/1999.
Πράγματι όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται βελτιωμένοι όροι για την τιμολόγηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών σε σχέση με όσα προέβλεπε το νομοσχέδιο της 07.03.2014 αλλά αντίθετα οι ....μειώσεις των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά, φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.
geg-ypeka-agrotes-fotovolt4Επίσης το ύψος του υποχρεωτικού πιστωτικού τιμολόγιου ανέρχεται πλέον για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο 40% αντί του 35% που προέβλεπε η προηγούμενη έκδοση του νομοσχέδιου, ενώ διατηρείται η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και δεν υπάρχει καμιά βελτίωση στους όρους της επέκτασης της σύμβασης για 5 χρόνια. Επισημαίνεται τέλος ότι δεν περιλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν την ταμειακή επάρκεια του ΛΑΓΗΕ και την αποφυγή νέων τροποποιήσεων των συμβάσεων στο μέλλον.
Ουσιαστικά πρόκειται για έντεχνο εμπαιγμό των αγροτών οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται ευνοημένοι με το νέο προσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω της πρόβλεψης για προσαύξησης των τιμών του πίνακα τιμολόγησης κατά 15%.
geg-ypeka-agrotes-fotovolt3Στην πράξη όμως οι μειώσεις τιμών του πίνακα τιμολόγησης για την περίοδο μετά το 3ο τρίμηνο του 2012, οπότε κατά κανόνα λειτούργησαν τους Φ/Β σταθμούς τους, με αποτέλεσμα οι τελικές μειώσεις να φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.
Αντίθετα εγκαταστάσεις Φ/Β που λειτούργησαν παλαιότερα είτε δεν θίγονται καθόλου είτε σε τελική ανάλυση εμφανίζουν μικρότερες μειώσεις τιμών από εκείνες του προηγούμενου προσχεδίου.
Ο ΕΣΑΦ απορρίπτει το νέο προσχέδιο του νομοσχεδίου σαν απαράδεκτο, κρίνει αναγκαία την ουσιαστική βελτίωση των όρων-προϋποθέσεών του πριν ψηφιστεί από τη Βουλή ενώ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια στον μέλλον για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου