Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Από πολλαπλά χτυπήματα ο θάνατος του βαρυποινίτη

         

koi-fylakes-malandrinouΑπό πολλαπλά τραύματα – θλαστικές εκχυμώσεις και κάταγμα στο στέρνο, τα οποία προκλήθηκαν από κάποιο όργανο -και όχι με τα χέρια- φαίνεται πως πέθανε ο βαρυποινίτης Ίλι Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί, όπου κρατείτο, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Αυτό έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγγελίδου, τα τραύματα αυτά προήλθαν από κάποιο όργανο -κι όχι από χέρια- ενώ προσδιορίζονται χρονικά πριν από περίπου τρία 24ωρα. Παραγγέλθηκαν περαιτέρω ιστολογικές-τοξικολογικές εξετάσεις.
Η σορός του Καρέλι, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δολοφόνησε με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, αναμένεται να επιστρέψει στη Νιγρίτα, προκειμένου να παραληφθεί από τους συγγενείς του......
Πώς βρέθηκε νεκρός ο Καρέλι
Νεκρός στο κελί του στη Νιγρίτα Σερρών βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο βαρυποινίτηςΙλία Καρέλι, 42 χρόνων. Είναι ο δράστης της δολοφονίας του 46χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές του Μαλανδρίνου το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο κρατούμενος και κατηγορούμενος για την δολοφονία του άτυχου σωφρονιστικού υπαλλήλου μεταφέρθηκε σε κλίμα μυστικότητας στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Καρέλι όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές έφερε στο σώμα του εμφανή τραύματα. Σε επικοινωνία του «Βήματος» με το υπουργείο Δικαισύνης, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε, αλλά υπήρξε η ενημέρωση ότι διενεργείται ιατροδικαστική έρευνα και θα συνταχθεί σχετικό πόρισμα για τις αιτίες θανάτου του βαρυποινίτη.
Ο πρόεδρος τωμ εργαζομένων στο σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας Χάρης Κονσολίδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Βήματος» ότι το σώμα του Ιλία Καρέλι ήταν γεμάτο μώλωπες και κατά άλλες πληροφορίες αποδίδεται στην προσπάθεια να αφοπλιστεί ο δράστης της δολοφονίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος έχουν σταλεί στο Υπουργείο φωτογραφίες από τους μώλωπες που έφερε ο Καρέλι στην πλάτη και στο μάτι του. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τον παρέλαβαν του σύστησαν να τον δει γιατρός για να εξετάσει τα τραύματά του, αλλά εκείνος αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε να φάει και να πάρει νερό. Μονολογούσε συνεχώς «φέρτε μου ένα σχοινί να κρεμαστώ», ενώ κατηγορούσε τον εισαγγελικό λειτουργό που δεν το άφησε ελεύθερο πριν από την δολοφονία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Επιβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ο νεκρός κρατούμενος Ίλια Καρέλι έφερε μώλωπες όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νιγρίτας και συγχρόνως «νίπτει τα χείρας του» για την αιτία θανάτου του βαρυποινίτη. Ωστόσο ανακοινώνει την διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν κάτω από ποιές συνθήκες επήλθε ο θάνατος του βαρυποινίτη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα διατάχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του κρατούμενου Kareli Ilie που κρατείτο στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες, (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ. Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας. Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.
Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατος του.
Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του Διευθυντή του Καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Δεν έχουμε σχέση
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν καμία συμμετοχή στον θάνατο του αλβανού κρατούμενου Ιλί Καρέλι, ο οποίος «την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια τη ζωή του αείμνηστου σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ). Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του αλβανού κρατούμενου στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.
Ακόμη, η ΟΣΥΕ επισημαίνει: «Η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μάς επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι «προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας και μας επιβάλλει μαζί με τη λύπη μας για αυτό καθ” αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Είμαστε σίγουροι, ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε τη ζωή του σε κίνδυνο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΥΕ.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου