Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ: ΠΟΝΗΜΑ ΠΕΡΙ... ΒΑΚΕΤΑΣ


ΜΑΘΗΜΑ 1ον
Με αφορμή, διάφορες  «ανακοινώσεις» και «δελτία τύπου» που τώρα τελευταία αποτελούν έξοχα δείγματα «καλλιγραφικής γραφής» -για δημοσιογραφική ούτε λόγος να γίνεται- του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Αγρινίου Δημήτρη Σταμάτη ανατρέξαμε σε λεξικά αλλά και λοιπές πηγές για την Ετυμολογία της λέξης: ΒΑΚΕΤΑ.
Βρήκαμε είναι αλήθεια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε σημείο που σκεφτήκαμε ότι είναι πιθανόν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στον φίλτατο και αγαπητό Δημήτρη (χωρίς ίχνος ειρωνείας αυτό) σε μελλοντικά «ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ» που θα (εκ) δώσουν προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι υπεύθυνοι συνεργάτες του.
Το γιατί διαλέξαμε αυτή τη λέξη και όχι κάποια άλλη είναι ένα από αυτά, που κρατάμε ως «μυστικό», για κατ’ ιδίαν ενημέρωσή μας (αν και ακροθιγώς  ήδη το έχουμε πράξει) στον φίλτατο Δημήτρη. Ελπίζουμε να ενημερωθεί ο ίδιος και κατά επέκταση να ενημερώσει τους συνεργάτες του, δια τα περαιτέρω….
Και ιδού αυτά που βρήκαμε στο Βικελεξικό αλλά  και στο «λεξικό της πιάτσας»:
βακέττα, βακέτα και ιταλιστί  vacchetta (αγελάδα), Vacche,  ή ισπανιστί  vaca (αγελάδα) κ.λ.π.:
1.    1. φτηνό δέρμα από ενήλικα βοοειδή (αγελάδα) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φτηνών δερμάτινων ειδών  (για παπούτσια-τσάντες κλπ, που βρίσκεις στο Μοναστηράκι μπιρ-παρά).
2.       2. Αγρινιώτικη έκφραση για την λέξη καραπούτανο, πόρνη του αίσχιστου επιπέδου.
3.       3. Παλιά αργκό, στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Αντιγράφω τον ορισμό από «Το Λεξικό της Πιάτσας  του Βρασίδα Καπετανάκη, πρώτη έκδοση 1950.
 «Βακέττα, ἡ = Τὀ έκ μόσχου δέρμα. Μ.τ.φ.ρ. Ἡ ὑπερὠριμος γυνἠ. Ἠ δι' αλοιφὢν καί ψιμμυθἰων προσπαθοὓσα νά παρουσιάσῃ φρέσκον, τό γεγηρασμένον καί ρυτιδωμένον πρόσωπόν της.».
Και το παράδειγμα που ακολουθεί  είναι πάλι του Καπετανάκη:
«... Τὴν εἶδες νύχτα καί σοὒ φἀνηκε νἐα· ἄμα θὰ τὴν δῂς μἐρα, τὀτε θὰ καταλἀβῃς τὶ βακἐττα εἶναι...»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραπάνω, δεν είναι πλάκα ή χιούμορ. Ενημέρωση είναι και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο. Μόνο που η ενημέρωση θα έχει και συνέχεια καθώς το λεξιλόγιο μας είναι πλούσιο. Αρκετά μάλιστα. Όπως άλλωστε και οι γνώσεις μας.

3 σχόλια:

  1. συμφωνω και μια ειναι η βακετα εκει μεσα ...η γνωστη σε ολους γλυφτρα που "μπλοκαρει" και προσπαθει να τα αρπαξει απο τους υποψηφιους του σταματη , αυτοι τον πανε στο γκρεμο ειναι δυνατον ποτε απο το γραφειο του υποψηφιου να ζητανε 1000 ευρω για προβολη συνεργατης του σταματη;
    σε τι εποχες ζουμε; γιατι τα περνανε τα 1000 ευρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ασχολείσαι. Είναι γνωστά πράγματα απ' όλους. Και σένα δηλαδή τι σε μέλει που τους κουβαλάει στην πλάτη του ο Σταμάτης; Ασχολείσαι άστοχα με άτομα που ούτε θα έπρεπε να υπάρχουν καν. Ετσι εσύ τους δίνεις ρόλο ύπαρξης. Μην τσιμπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια τωρα συνεργατες που τον ξεφτιλιζαν ειχε ο σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή