Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ.... ΝΙΣΑΦΙ


Στις γνωστές ελληνικές καλένδες περνούν τόσο οι εν γένει επενδύσεις όσο και η κατασκευή μονάδας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) στον Αστακό. Ο μέχρι πρότινος επενδυτής, που δεν ήταν άλλος από την κυβέρνηση του εμιράτου του Κατάρ, ως γνωστόν με επίσημη επιστολή προς την ελληνική πλευρά, γνωστοποίησε πως αποσύρει το ενδιαφέρον για την επένδυση στον Αστακό.
Δεν φαίνεται, όμως, να αποσύρει συνολικά το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των εμίρηδων είναι να κατασκευάσουν μεν το έργο αλλά… στην Αλβανία.
Κατά τα φαινόμενα και πέρα από τις επίσημες εξηγήσεις –περί διαφωνιών των εμπλεκόμενων εταιρειών-, το «ναυάγιο» αυτό, επήλθε λόγω οικονομικής διαφωνίας ανάμεσα στην Ιταλία και το Κατάρ για την τιμή διάθεσης του υγροποιημένου αερίου. Η Ιταλία θα ήταν ο βασικός υποδοχέας του παραγόμενου έργου στον Αστακό και γι' αυτό προκρίνεται τώρα η λύση της Αλβανίας, που μειώνει την απόσταση και άρα το κόστος μεταφοράς.
Η είδηση για την «αποκαθήλωση» του Αστακού από επενδυτικό κέντρο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν σαφές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κατασκευή του έργου.
Από την μια μεριά είχαμε τον ξεσηκωμό Ελλήνων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ανησύχησαν σφόδρα για την τελική τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος που θα ήταν πολύ φθηνότερη καθώς η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιούνταν στις εγκαταστάσεις του Αστακού θα ήταν πάμφθηνη. Μετά είχαμε τις «πονηράδες» άλλων πολυεθνικών εταιρειών (π.χ. EDISON) που έχουν δείξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρόμοιο ενδιαφέρον (για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) με μέσα και καύσιμα φθηνά.
Ακολούθησαν οι γνωστές «διαμαρτυρίες» και οι φωνές Περιβαλλοντιστών αλλά και των κομμάτων της αριστεράς για την επένδυση αυτή.
Τελικά το Πλατυγιάλι και ο Αστακός μετά από 25 χρόνια παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτο παραδομένο στα γουρούνια και τα γελάδια της περιοχής. Κάποιοι δεν εννοούν και δεν θέλουν την ανάπτυξη και απασχόληση εκατοντάδων ή και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής σε αυτό το τόπο.
Προσκολλημένοι και παγιδευμένοι είτε σε χίμαιρες είτε πολύ χειρότερα σε σχέσεις διαπλοκής με κάθε άλλον ενδιαφερόμενο (θυμάστε τότε με την περίπτωση του Λιθάνθρακα το Λαμπράκειον «Βήμα» έγραφε κατά της επένδυσης στο Πλατυγιάλι αλλά υπέρ της ίδιας επένδυσης –από άλλη εταιρεία- στην…. Εύβοια!!!).
Τα παιγνίδια που παίζονται είναι πολλά. Επιχειρηματικά και άλλα. Και δυστυχώς πάντα στην περιοχή θα βρίσκονται κάποιοι που είτε με υπαρκτές ανησυχίες είτε με κάθε και για κάθε άλλο λόγο θα αντιδρούν. Νισάφι πια 30 χρόνια είναι πολλά για να συνεχίζεται αυτό το βιολί…
Περιττό βέβαια είναι να τονίσουμε ότι βασικές ευθύνες σε όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που γίνονται με επίκεντρο το ΠΑΛΤΥΓΙΑΛΙ καίριες και σημαντικές ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις που έχουν διαχειριστεί αυτή την υπόθεση. Περιττό…..

8 σχόλια:

  1. ΜΑΣΤΟΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΟΣΚΟΥΝ ΓΕΛΑΔΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΜΟΤΟΡΟΙΛ ΕΧΕΙ 1180 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ. ΑΡΑ ΦΙΛΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΑΤΟΜΑ.
    ΑΡΑ ΜΗΝ ΠΙΠΙΛΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε 10:45 και γω συμφωνώ να μην γίνει η επέκταση στο Πλατυγιάλι λόγω επικυνδηνότητας και αισθητικής αλλά η επένδυση αυτή δεν είναι όσον αφορά την μόλυνση το ίδιο με τους Αγίους Θεοδώρους...Δεν μιλάμε για διυληστήρια! Άλλο το ένα άλλο το άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


    Η βρώμικη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό εκτός από επιχειρηματικούς λόγους ή ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ακυρώθηκε και εξ αιτίας των αντιδράσεων του λαού της περιοχής.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που από την αρχή, με συνεχείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο δρόμο, αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον και την απασχόληση επένδυση, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την προωθούσαν ή την ήθελαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σφύριζαν αδιάφορα.

    Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσει ο Αστακός να θεωρείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ένα "καταραμένο" μέρος που σπρώχνουν σταθερά την τελευταία 20ετία προς αυτόν βρώμικές ύποπτες και αδιαφανείς επενδύσεις. Να υπάρξει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στο Πλατυγυάλι Αστακού ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί και γι' αυτό επιδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με ήπια βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής (επεξεργασία - συσκευασία -τυποποίηση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων κλπ) για να υπάρξει οικονομική αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε 10:45, ναι δεν ειναι διυληστήριο είναι κάτι πολύ χειρότερο. Αλήθεια ξέρεις πόσα τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Ευρώπη: Κάνενα. Αλλά διυληστήρια υπάρχουν σε κάθε χώρα. Τυχαίο, δεν νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Δήμαρχος Αστακού Π Στάϊκος: Ο Αστακός γιορτάζει την απόσυρση των εμίρηδων


    Η επένδυση αυτή δεν στόχευε σε ανάπτυξη. Πιστεύαμε πως θα είχαμε φυσικό αέριο στην περιοχή, όμως αυτό θα πήγαινε με αγωγό στην Ιταλία. Εμείς όμως θα κινδυνεύαμε να κάνει μπάμ! και να σκοτωθούμε», είπε ο κ. Στάϊκος και συνέχισε: «Αν είναι να σκοτωθώ για να ζήσω καλυτέρα, να σκοτωθώ, αλλά όμως να σκοτωθώ για να ζουν άλλοι καλύτερα, δεν νομίζω».
    Επίσης υπογράμμισε ότι από την ενέργεια που θα παραγόταν από το LPG δεν θα είχε τίποτα να ωφεληθεί η περιοχή, όπως για παράδειγμα να διατεθεί κάποια ποσότητα ώστε να δημιουργηθούν εργοστάσια προκειμένου να προκύψουν και θέσεις εργασίας. «Ευτυχώς που υπήρξε μια γυναίκα στη βουλή που φοράει παντελόνια και είναι η κα Μπιρμπίλη», εννοώντας ότι η υπουργός είχε το θάρρος να αντιταχτεί στην επένδυση.
    «Είναι ψέμα ότι ο αδελφός του κ. Παπανδρέου ήταν όλη μέρα με τους Καταριανούς; Ήταν δηλαδή αναμεμειγμένος εξωθεσμικά. Χθες μιλούσαμε για τους κουμπάρους του Κ. Καραμανλή, και τώρα μιλάμε για τα αδέλφια;» είπε ο δήμαρχος. «Η Ιταλία δηλαδή θα έπαιρνε καθαρή ενέργεια, οι ρύποι θα έμεναν στην Ελλάδα και στη μέση θα ήταν οι μεσάζοντες. Στη μέση ήταν και η Rassandel.Δεν είναι σκάνδαλο αυτό;» πρόσθεσε ο δήμαρχος. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις για 1500 θέσεις εργασίας οι οποίες τελικά δεν ήταν παραπάνω από 140, πράγμα που κατά την άποψή του «δεν άξιζε τον κόπο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σεΐχηδες και ψιλικατζήδες


    O κ. Παμπούκης εξέφρασε οργή για τους σεΐχηδες που τον εξέθεσαν για το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό.. Προσώρας λέει ότι οι Αραβες δεν είναι σοβαροί γιατί ακύρωσαν αναπάντεχα την ανέγερση μονάδας παραγωγής ενέργειας. Και μόνο το είδος της επένδυσης δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Δέχτηκαν λοιπόν να κουβαλούν οι Αραβες τα σκουπίδια τους στην Αιτωλοακαρνανία: ό,τι περισσεύει από την επεξεργασία του πετρελαίου, το λεγόμενο ελπιτζί (LΡG), το καίνε στην Αραπιά προκαλώντας ασυγχώρητη μόλυνση. Αν δεν κόψουν το συνήθειο, θα πληρώσουν πρόστιμα, αρχής γενομένης από το 2013. Το LΡG μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, οπότε οι Αραβες κανόνισαν να το επεξεργαστούν και να πουλήσουν ως γκάζι στους Ιταλούς. Ερώτημα αφελούς: Γιατί δεν χτίζουν το εργοστάσιο απευθείας στην Ιταλία, να γλιτώσουν και τα μεταφορικά; Είναι απλό: οι προηγμένες χώρες δεν θέλουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις στα εδάφη τους. Ο κ. Παμπούκης αποδεχόμενος την επένδυση στον Αστακό έκανε ένα περιβαλλοντικό σκόντο.. Η ιδέα για γρήγορες και καθαρές επενδύσεις συνδέθηκε με μια ρυπογόνο επένδυση και με ουρανοξύστες στον Αγιο Κοσμά.
    Και μια λεπτομέρεια: για να πείσουν ότι ο Αστακός είναι μια «πράσινη» επένδυση είπαν ότι συν τω χρόνω θα παραγάγουν βιοκαύσιμα μαζεύοντας φύκια. Προφανώς το ρητό για τις μεταξωτές κορδέλες παραμένει αμετάφραστο εις την αραβική.
    Πηγή:βήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Fast track και «Βρώμικος Χάρι»


    Ο κ Παμπούκης έδωσε ρέστα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις περιβόητες fast track επενδύσεις. Για κακή του τύχη η ολοκλήρωση της συζήτησης στην επιτροπή συνέπεσε με το φιάσκο στον Αστακό, όταν το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την πολυδιαφημισμένη επένδυση των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    «Ιδιαίτερα οργισμένος», δηλώνει ο κ. Παμπούκης και... «εγκαλεί» την κοινοπραξία ως «μη σοβαρή», καθώς και όσους επιχαίρουν για τη ματαίωση του έργου. «Εγκαλεί», δηλαδή, τους πάντες, εκτός από την κυβέρνηση: την αντιπολίτευση, όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ειδήμονες πανεπιστημιακούς, το Τεχνικό Επιμελητήριο και, βεβαίως, την ανάστατη τοπική κοινωνία. Ολοι τους είχαν καταγγείλει τεκμηριωμένα ως διαρκώς καταστροφική για το περιβάλλον και σαν «βραδυφλεγή βόμβα» οικολογικής συμφοράς τη θερμοηλεκτρική μονάδα με καύσιμο το υγροποιημένο αέριο LPG.
    Σαν αυτή, που ευτυχώς ματαιώθηκε στον Αστακό, είναι η μία κατηγορία των fast track επενδύσεων που προσδοκά να μας φέρει ο κ Παμπούκης: ό,τι πιο «βρώμικο» τοξικά αρνείται να δεχτεί στα εδάφη της η άλλη, κυρίως η δυτική, Ευρώπη.
    Το σύνδρομο της αρπαχτής, το να κόβεις δρόμο, δηλαδή, για να «πιάσεις την καλή», είναι κοινό γνώρισμα και πρακτική για όλα τα λαμόγια. Αλλά θα 'πρεπε να θεωρείται αδιανόητο να χαρακτηρίζει μια κυβερνητική αναπτυξιακή πολιτική.
    Πηγή: ελευθεροτυπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΑΝΤΙΑ !!!!!!!!! ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΑΠΑΡΤΙΑΣ.!!!!!!!!! ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΑΤΡΑ , Η ΑΘΗΝΑ , ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ , Η ΘΕΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ , ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΛΠ. ΠΟΙΟΣ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙς ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή