Το ποσό των 580.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν, στους συγγενείς του 52χρονου αστυνομικού διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, από τον...
θάνατό του στις 24 Ιουνίου 2010, όταν ανοίγοντας μια παγιδευμένη επιστολή εξερράγη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Στις 24 Ιουνίου 2010 ο Γ. Βασιλάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπασπιστής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, πατέρας δυο παιδιών, είχε χάσει τη ζωή του ανοίγοντας φάκελο που εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Αποστολέας του φακέλου φερόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens.
Ο άτυχος υπασπιστής το βράδυ εκείνο αφού έδιωξε τους συνεργάτες του από το γραφείο του, επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο Γ. Βασιλάκης άνοιξε το φάκελο και ακολούθησε ισχυρή έκρηξη.
Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.
Μετά το τραγικό συμβάν, οι συγγενείς του Βασιλάκη, δηλαδή η σύζυγος του, τα δύο παιδιά του, οι δύο γονείς του και τα δύο αδέλφια του, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ 2953/2015 απόφασή του, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δύο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Βασιλάκη, καθώς η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει - όπως προβλέπεται ρητά - να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.
Η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου