Υπέρ της συνένωσης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να αναδιοργανωθεί η ελληνική οικονομία και η κοινωνία τάσσεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος του Κινήματος, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συμμετέχει στο debate του thecaller.gr για την Κεντροαριστερά
Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου
Σε συνέντευξη του στο thecaller.gr, ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να ανασυνταχθούν και να δώσουν μια πειστική λύση για έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι οι λόγοι κατάρρευσης της Κεντροαριστεράς εστιάζονται στην ελλειπή παρουσίαση προτάσεων και λύσεων, οι οποίες θα οδηγούσαν σε έξοδο από τη λιτότητα και το Μνημόνιο.
Ο κ. Σαχινίδης, ζητά συννενόηση με όλα τα κόμματα του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Ποταμιού, ωστόσο τονίζει ότι εάν και η πρόταση της κ. Γεννηματά τον βρίσκει σύμφωνο, το ζήτημα εντοπίζεται στο ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.
Οσον αφορά την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι πρόκειται για δυνάμεις που εκφράζουν άλλες όψεις του Συντηρητισμού, ενώ τέλος, αφήνει και αιχμές για πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για »ντεμέκ αριστερά ιδεώδη».
Ολόκληρη η συνέντευξη
1) Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;
Έξι χρόνια μετά την εκδήλωση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης στη χώρα ο χώρος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, αθροιστικά κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό. Σήμερα είναι κατακερματισμένος. Αν μείνει ως έχει κινδυνεύει με μεγαλύτερη συρρίκνωση. Αυτό εξηγεί σε ένα σημαντικό βαθμό τις αναζητήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανασύνταξης του.
Σε αυτές τις δύσκολες όμως για τους πολίτες συνθήκες ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τη συνεχή συζήτηση για τις προοπτικές ανασύνταξης του χώρου αυτού. Γιατί μοιάζει με συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά.
Γιατί διαπιστώνει ότι ακόμη δεν έχουν γίνει κατανοητοί οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική σοσιαλδημοκρατία στην παρούσα κατάσταση. Δεν έχει συζητηθεί ποιες κοινωνικές συμμαχίες θέλει να εκφράσει σήμερα και με ποιο πολιτικό πρόγραμμα να τις οργανώσει μετά τις θεμελιακές κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις των τελευταίων χρόνων. Δεν έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο αλλά ούτε και πως οραματίζεται την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια. Ούτε ποιές αλλαγές είναι αναγκαίες ώστε να προστατευτεί η χώρα και να μην ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια κρίση.
Όσοι λοιπόν αγωνιούν ειλικρινά για το μέλλον και την προοπτική του χώρου θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τώρα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανασύνταξη του. Κάθε πρόταση για την ανασύνταξη του χώρου είναι ευπρόσδεκτη και επομένως και η πρόταση της κ. Γεννηματά. Όλες όμως πρέπει να αξιολογούνται ως προς τις απαντήσεις που προσφέρουν στο ερώτημα που θέλουμε να πάει ο τόπος ή τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Γιατί μόνο έτσι θα κερδίσουν σε όρους αξιοπιστίας και θα δημιουργήσουν ακροατήριο ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενεά που φαίνεται ότι μας έχει γυρίσει την πλάτη. Στη συνέχεια μπορούν να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την πορεία προς ένα ιδρυτικό συνέδριο αλλά και η εκλογή αρχηγού και επικύρωση θέσεων και ονόματος από τους πολίτες.
2) Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;
Όλους όσους πιστεύουν στις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο οι αγορές δεν οδηγούν πάντα στα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και χρειάζονται κανόνες που θα θεσπίζονται από ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος που θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Αυτούς που πιστεύουν ότι η παραγωγή πρέπει να προηγηθεί της αναδιανομής. Αυτούς που έχουν απαλλαγεί από το σύνδρομο του κρατισμού αλλά ταυτόχρονα θέτουν ως πρωταρχική προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων. Όσοι αντιλαμβάνονται ότι η κρίση υπήρξε το αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους και της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ. Που υπερασπίζονται τη ανάγκη για έγκαιρες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να διεκδικεί επάξια το δικό της μερίδιο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Όσοι αντιστέκονται στις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά αγαπούν και σέβονται ότι είναι λαϊκό. Πολίτες με αυτές τις αντιλήψεις είναι διάσπαρτοι σε πολλά διαφορετικά κόμματα. Επομένως, δεν είναι ζήτημα προσώπων ή πολιτικών παρατάξεων αλλά αξιών και αρχών που θέλουν να υπηρετήσουν για μια δικαιότερη κοινωνία με μικρότερες ανισότητες.
3) Ο κ. Θεοδωράκης προσκάλεσε συγκεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι. Θεωρείτε ότι το Ποτάμι πρέπει να παίξει κύριο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα;
Στο Ποτάμι αναζήτησαν πολιτική στέγη προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν την αλλαγή ή ενίσχυση των θεσμών, το μετασχηματισμό της οικονομίας ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Είναι απόλυτα λογικό να προσδοκά κανείς και να επιθυμεί να συμμετάσχουν αυτές οι δυνάμεις στην ανασύνταξη του χώρου.
4) Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Με βάση τα δεδομένα πριν από την κρίση η ΝΔ ήταν ο παραδοσιακός αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο δυνητικός σύμμαχος. Μετά από όσα έχουν συμβεί την τελευταία πενταετία και ειδικότερα μετά την εγκατάλειψη αρχικά από τη ΝΔ και πολύ πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ των αντιμνημονιακών λαβάρων τα κόμματα αυτά από κοινού με τη ελληνική σοσιαλδημοκρατία συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην παραμονή στην ευρωζώνη.
Βεβαίως η Ευρώπη που οραματιζόμαστε δεν είναι κατ’ ανάγκη η ίδια. Ούτε έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες ή προτεραιότητες σε πολλά ζητήματα όπως φάνηκε από την στάση που τήρησε η Ευρώπη στην οικονομική κρίση ή σε ζητήματα όπως το προσφυγικό ή η κλιματική αλλαγή.
Βεβαίως η Ευρώπη που οραματιζόμαστε δεν είναι κατ’ ανάγκη η ίδια. Ούτε έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες ή προτεραιότητες σε πολλά ζητήματα όπως φάνηκε από την στάση που τήρησε η Ευρώπη στην οικονομική κρίση ή σε ζητήματα όπως το προσφυγικό ή η κλιματική αλλαγή.
Ο Συντηρητισμός είναι βραχυπρόθεσμα σαγηνευτικός αλλά μεσομακροπρόθεσμα καταστροφικός. Με τη ΝΔ οι διαφορές αφορούν την φορολογική πολιτική, τον έλεγχο των αγορών, τη αυστηρή οριοθέτηση σχέσεων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας έναντι ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, το ρόλο του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αναγκαιότητα στην άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη Συντήρηση αλλά με άλλο πρόσημο. Με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το μέγεθος και το ρόλο του κράτους, των ιδιωτικών επενδύσεων ή ακόμη και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά και ως προς τις αντιλήψεις για την άσκηση της εξουσίας, το σεβασμό στους θεσμούς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
5) Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;
Είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι που οδήγησαν τον Σύριζα από το 3,5% το 2009 στο 35% το 2015 μπορεί να μετακινηθούν ξανά. Το πιο πιθανό είναι ότι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί συνεχώς σε σχέση με την αντιμνημονιακή αφήγηση που περίτεχνα οικοδόμησε από το 2010 μέχρι το 2015 θα χάνει υποστηρικτές. Πολλοί από αυτούς θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και πιθανότατα θα επιστρέψουν στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να προχωρήσουν σε ακραίες επιλογές.
Σε ότι αφορά τα στελέχη που προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μιας «ντεμέκ» προσήλωσης σε αριστερά ιδεώδη θα πρέπει να απαντήσουν αν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα προλαβαίνουν να μετακινηθούν ξανά και να επιστρέψουν στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησαν και εγκατέλειψαν στην πρώτη δυσκολία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου