Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Έτσι μοιράζονται τα λεφτά στην Superleague

        
spo-ball-money
Διαβάστε για τις αλλαγές στο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Superleague και πως μοιράζεται πλέον η πίτα των 40 εκ. ευρώ που δίνει η NOVA στις ομάδες............
Το πρωτάθλημα ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με το τέλος των πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός θα πάει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης θα πάνε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Τέλος Απόλλων Σμύρνης, Άρης μας αποχαιρέτησαν, για την επόμενη σεζόν τουλάχιστον, ενώ η Ξάνθη θα παίξει στα μπαράζ την παραμονή της στην κατηγορία.
Μία ακόμα σεζόν δηλαδή ολοκληρώθηκε (με την εκκρεμότητα της Ξάνθης) και έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα χρήματα κέρδισε η κάθε ομάδα από τη συμμετοχή της στην Superleague.
Φέτος είχαμε κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στον τρόπο που μοιράζεται η πίτα. Η μεγαλύτερη από αυτές αφορά το ποσοστό που δίνεται ισομερώς.
Από το 30% που ήταν μέχρι πέρσι, έπεσε στο 23.5%. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως αυξήθηκαν και οι ομάδες από 16 σε 18 (χωρίς να αυξηθεί το ποσό που δίνει η NOVA), τότε τα χρήματα μειώνονται αισθητά. Κερδισμένες είναι οι ομάδες με μεγαλύτερη εμπορική αξία, μιας και το ποσοστό σε αυτή την κατηγορία αυξήθηκε από 40% σε 50%.
Εκείνο που κρατάμε πάντως είναι πως το συνολικό ποσό του τηλεοπτικού συμβολαίου αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ.

Πάει ο παλιός ο χρόνος

Από το 2009 μέχρι και το 2013 τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μοιράζονταν τα χρήματα στις ομάδες λειτουργούσαν ως εξής:
- Το 40% δινόταν βάσει της εμπορικής αξίας
- Το 30% βάσει της βαθμολογικής συγκομιδής
- Και τέλος το 30% δινόταν ισομερώς
Όπως είπαμε και στην αρχή τα… κόζια άλλαξαν από τη φετινή περίοδο. Έτσι η πίτα μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν και θα δοθούν τα τελευταία χρήματα, χωρίζεται ως εξής:
- Το 50% βάσει της εμπορικής αξίας
- Το 25% βάσει της βαθμολογικής συγκομιδής
- Το 23.5% θα δοθεί ισομερώς
- Το 1% πηγαίνει στον πρωταθλητή
- Το 0.5% στην ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα (αποκλείονται ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, Άρης)
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Από τα 40 εκευρώ, το 10% πηγαίνει στην Αστυνομία η οποία λαμβάνει και το 5% από τις εισπράξεις των εισιτηρίων.
Η λίγκα από την πλευρά της έχει προτείνει να δίνεται ένα επίδομα στους αστυνομικούς που πηγαίνουν σε ματς υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν στο μισθό τους και όχι σε κάποιο ταμείο. Η υπόθεση έχει… κολλήσει.

Μαθηματικά….

Εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ως παράδειγμα δυο ομάδες για να καταλάβετε πως υπολογίζονται τα χρήματα που παίρνουν ανά σεζόν. Οι ομάδες αυτές είναι ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός. Έχουμε λόγο που τις επιλέξαμε οπότε μην αρχίσετε διάφορους συνειρμούς.
Ξεκινάμε με τον Ατρόμητο.
Ισομερώς (8.46 εκ. ευρώ): Δηλαδή 8.46 εκ. ευρώ / 18 = 470.000 ευρώ
Βαθμολογική συγκομιδή (9 εκ. ευρώ): 66 βαθμοί Χ 17.000 ευρώ ο βαθμός (περίπου) = 1.122.000 εκ. ευρώ
Το 0.5% καθώς τερμάτισε ψηλότερα: 180.000 ευρώ
Εμπορική αξία: Οι ομάδες χωρίζονται σε κατηγορίες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης αυτές με το μεγαλύτερο ποσοστό επί του 50%. Ακολουθούν οι υπόλοιπες με το ποσοστό τους να μειώνεται σταδιακά. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα ποσά, οπότε δεν θα γράψουμε κάποια ανακρίβεια. Η εμπορική αξία του Ατρόμητου, ωστόσο, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1.8 εκ. ευρώ.
Με λίγα λόγια ο Ατρόμητος φέτος λόγω της εκπληκτικής του πορείας μπορεί να βγάλει έως και 3.6 εκ. ευρώ. Θυμίζουμε και πάλι πως τα ποσά ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετικά (προς τα κάτω πάντα).
Η περίπτωση του Ολυμπιακού
Ισομερώς (8.46 εκ. ευρώ): Δηλαδή 8.46 εκ. ευρώ / 18 = 470.000 ευρώ
Βαθμολογική συγκομιδή (9 εκ. ευρώ): 86 Χ 17.000 ευρώ = 1.460.200 εκ. ευρώ
Το 1% καθώς πήρε το πρωτάθλημα: 360.000 ευρώ
Εμπορική αξία: Ενδέχεται να αγγίζει τα 4 εκ. ευρώ
Κλείνοντας να πούμε το εξής. Υπολογίσαμε τον κάθε βαθμό με βάση το περσινό ποσό που δόθηκε στις ομάδες. Φέτος ενδέχεται να αλλάξει. Πάντως μία γενική εικόνα την έχετε για το πως μοιράζονται τα χρήματα.
www.sport24.gr
(Με βάση τα παραπάνω ο Παναιτωλικός απο το ισομερές ποσοστό και τη βαθμολογία έλαβε 1.184.000 ευρώ και δεν είναι γνωστο τι ποσό του αντιστοιχεί σε σχέση με την εμπορική του αξία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου