Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

New York Times: Έχει τα κότσια ο Αλέξης Τσίπρας;

New York Times: Έχει τα κότσια ο Αλέξης Τσίπρας;
«Έχει τα κότσια ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να τα σπάσει με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του;» διερωτάται ο Hugo Dixon σε άρθρο τους στους New York Times επισημαίνοντας ότι «η τύχη της χώρας κρίνεται από αυτήν την απάντηση».
«Οι άμεσες προοπτικές της Ελλάδας είναι επικίνδυνες», αναφέρει ο αρθρογράφος εκτιμώντας ότι η χώρα μας «θα χρεοκοπήσει στα μέσα Απριλίου, εκτός και αν οι πιστωτές της, της δανείσουν περισσότερα χρήματα ή αν βρει κεφάλαιο από άλλες πηγές».
«Το μείζον θέμα είναι κατά πόσον θα είναι η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η Αθήνα στους πιστωτές της, θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν κάποια ρευστότητα. Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλες το Σαββατοκύριακο, για να μεταφέρουν το πακέτο των προτάσεων, έπειτα από μία εβδομάδα που οι συνομιλίες στην Αθήνα, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια πέτυχαν ελάχιστα», τονίζει ο Hugo Dixon και συνεχίζει:
«Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε δημοσίως για την πιθανότητα "ρήξης". Το συμπέρασμα είναι ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει αν δεν εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές της».
«Μία τέτοια ρήξη θα μπορούσε να συμβεί στις 9 Απριλίου, την ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μια δόση στο ΔΝΤ. Εάν εκείνη την ημέρα κηρυχτεί χρεοκοπία, άμεσα θα τεθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων,  κάτι το οποίο θα συμπίπτει με την τετραήμερη αργία του ελληνορθόδοξου Πάσχα», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο Hugo Dixon υπογραμμίζει ότι «μπορεί να παίζει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να λάβει νέα λαϊκή εντολή και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη και η δική του δημοφιλία υψηλή».
«Αν ο κ. Τσίπρας είναι λογικός, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που και αυτό θα ήταν οδυνηρό. Βέβαια κάτι ανάλογο θα απαιτούσε από πλευράς του όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και να ξεκινούσε να υλοποιεί μέτρα, πριν ξεκινήσει η αποστολή ρευστότητας», συνεχίζει.
«Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία μετρά 30 με 40 βουλευτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος. Θα τον κατηγορούσαν για "ξεπούλημα" και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψήφιζαν ότι μέτρα παρουσίαζε. Πιθανώς ο κ. Τσίπρας να περνούσε τους νόμους με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης» σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Αλλά μια τέτοια συμφωνία δεν θα διαρκούσε. Σε αυτή την περίπτωση η πιο λογική κίνηση θα ήταν να κατέφευγε στις κάλπες. Θα ήταν ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να πετάξει εκτός κόμματος τους ακροαριστερούς και να τους αντικαταστήσει με μετριοπαθείς. Έτσι θα μπορούσε να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία», γράφει ο Hugo Dixon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου