Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Γιώργος Παπανδρέου, ο τελευταίος της δυναστείας

Γιώργος Παπανδρέου, ο τελευταίος της δυναστείας            
Το οδοιπορικό του δημοσιογράφου Άνταμ Ράμσεϊ στην Αθήνα περιλάμβανε τα Εξάρχεια, το Πέραμα, τον Παρθενώνα, το Ναό του Ποσειδώνα και τον... Γιώργο Παπανδρέου. Φυσικά, ο τελευταίος σταθμός ήταν και ο πλέον ενδιαφέρον για τον αρθρογράφο του Open Democracy.
Γράφοντας γι' αυτή τη συνάντηση διερωτάται στον τίτλο: «Ο τελευταίος των Παπανδρέου;» κάνοντας μνεία στο γεγονός ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να είναι ο τελευταίος της δυναστείας που ακολουθεί την πολιτική και μάλιστα έπειτα από δεκαετίες μένει εκτός Βουλής.
Ο Ράμσεϊ σημειώνει πως μιλώντας με Έλληνες για την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, δέχθηκε ειρωνικά σχόλια. Του είπαν πως είναι τυχερός, καθώς «ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει καλύτερα τα αγγλικά από τα ελληνικά», ενώ του θύμισαν πως οι περισσότεροι Έλληνες τον κατηγορούν πως επί πρωθυπουργίας του η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.
Η άποψη που απέκτησε, πάντως, ο Ράμσεϊ συναντώντας τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν πως έχει κάτι από την αίγλη της οικογένειας και ότι όντως μιλάει αγγλικά με μια έντονη αμερικανική προφορά. Η κουβέντα πήγε κατευθείαν στα οικονομικά.
Ο κ. Παπανδρέου του είπε: «Είχαμε μια γενικευμένη οικονομική κρίση που ήρθε από τη Wall Street και επηρέασε τους πάντες. Μόνο που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος. Υπήρξε μια πολύ κακή διαχείριση του χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ανέλαβα οι αγορές και η Ευρωζώνη ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση – ειδικά για την Ελλάδα που είχε πρόβλημα να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Οι αγορές μας πίεσαν σε σημείο να κινδυνεύουμε με χρεοκοπία. Χρειαζόμασταν ένα μηχανισμό, όπως είναι τώρα το ESM, αλλά η ΕΕ δεν ήταν ξεκάθαρη και δεν στάθηκε στην Ελλάδα μπροστά στις αγορές. Νόμιζαν πως το πρόβλημα ήταν ελληνικό και όχι συνολικό. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μηχανισμό και να ζητήσω βοήθεια και οι όροι ήταν οδυνηροί. Διαπραγματευτήκαμε το 2010 και το 2011, αλλά είχα μόνο δύο επιλογές. Είτε να αφήσω τη χώρα να πτωχεύσει ή να ακολουθήσω τους όρους του πακέτου διάσωσης, που ήταν δύσκολο, αλλά θα έφερνε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με τη χρεοκοπία».
Η Τρόικα έκανε λάθη
Για την παρουσία της Τρόικας στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Έκανε λάθος προβλέψεις για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Με το να παίρνουμε χρήματα για να αποπληρώνουμε τα δάνειά μας δεν ηρέμησε τις αγορές και δεν έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ασφαλείς. Επιπλέον υπήρχε η αίσθηση ότι παρά τα προγράμματα που ακολουθήσαμε, η Ελλάδα θα έφευγε από το ευρώ και οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Οι φήμες κυκλοφορούσαν, οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονταν, οι τράπεζες δεν δάνειζαν και η οικονομική δραστηριότητα σταμάτησε για 2-3 χρόνια. Εκείνη τη στιγμή η ΕΕ έκανε μέγιστο λάθος να μην προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη δήλωση ότι κλείνει τις πόρτες στο Grexit. Γι' αυτό ζήτησα δημοψήφισμα, για να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση του ελληνικού λαού και προς τις αγορές».
Το δημοψήφισμα
Εκ των υστέρων κρίνει για το δημοψήφισμα: «Έπρεπε να επιμείνω στο δημοψήφισμα. Ηταν κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σημείο για τη δημοκρατία, αλλά και για τον ελληνικό λαό να πάρει στα χέρια του το πρόγραμμα. Αυτό προκάλεσε άλλωστε και το θυμό του λαού, πως δεν έλεγχε το πρόγραμμα και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Είναι κομμάτι της δημοκρατίας να ελέγχεις ένα πρόγραμμα. Η εμπειρία μου στην Ελλάδα ήταν τραυματική και ήταν τραυματική και για την δημοκρατία. Οι καπιταλιστικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις κυβερνήσεις και συνήθως αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις υπό πίεση. Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αν είμαστε εργαστεί από κοινού και ενώ και την ΕΕ που θα έπρεπε να μας υποστηρίξει. Θα μπορούσαμε έτσι να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Ο Σαρκοζί
Και συνεχίζει: «Με το δημοψήφισμα ήταν σαν να έλεγα ''θέλουμε να έχουμε τη δική μας φωνή΄, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν πως οι αγορές θα τρελαθούν με την ιδέα και τότε είπαν στον Σαρκοζί πως πριν από τις αγορές πρέπει να ανακτήσει κανείς την εμπιστοσύνη των λαών. Αν μας είχε ακούσει η Ευρώπη, θα είχαμε αποτρέψει τους φόβους. Ήταν μια ήττα για τη δημοκρατία. Η Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί σε μια δημοκρατία με κοινωνικό πρόσωπο, όπως και μια χώρα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα έλεγα πως η ρητορική του και οι συνεργασίες που έκανε είναι αντιευρωπαϊκές, αλλά και κατά της λιτότητας. Εχει συνεργαστεί με ένα κόμμα ξενοφοβικό, αντισημιτικό, ρατσιστικό και λαϊκιστικό. Σκέφτεται με το βασικό ένστικτο που λέει να φύγει η Τρόικα, αλλά δεν βλέπει τα παγκόσμια προβλήματα. Χρειάζεται μια μεγάλη ένωση από δημοκράτες, αριστερούς, Πράσινους και άλλους, έτσι ώστε όλοι μαζί να δουλέψουμε από κοινού».
Για τον ίδιο λέει: «Η κληρονομιά μου είναι να συνεχίσω να παλεύω για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και για το κοινό καλό για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και σπουδαίους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να ζηλεύουμε κανέναν. Χρειαζόμαστε ομαδική δουλειά και ένα διάφανο, δημοκρατικό και ουσιαστικό σύστημα με συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να έχουμε μια ανοιχτή δημοκρατία. Για όλα αυτά έχω παλέψει σε όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να το κάνω. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έφτιαξα το νέο κόμμα για να δώσω μια νέα αρχή στους δημοκράτες και τους σοσιαλιστές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε λάθος δρόμο. Ακόμα και όταν ήμουν μέσα στο κόμμα ήμουν ένας μεταρρυθμιστής. Όταν έφυγα ήλπιζα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά τελικά κατέρρευσε υπό το βάρος του παλαιού συστήματος».


Πηγή: Γιώργος Παπανδρέου, ο τελευταίος της δυναστείας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/198937/giorgos-papandreoy-o-teleytaios-tis-dynasteias#ixzz3VsphlkjF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου