Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το Bloomberg δημοσιοποιεί την ελληνική λίστα μέτρων ύψους 3,7 δις ευρώ (αναλυτικά τα μέτρα)

no-money-thumb-large
Συνολικά μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ, αλλά και παροχές ύψους 1 δισ. ευρώ φέρεται να περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 
Στο 1,5 δισ. ευρώ κατεβαίνει ο πήχης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, στο1,2% του ΑΕΠ τοποθετείται το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015.
Το βασικό σενάριο για το 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες με τις offshore και τα τραπεζικά εμβάσματα, το σχέδιο για τον ΦΠΑ, νέους διαγωνισμούς για το e-gaming, δημοπρασίες για τις άδειες τηλεόρασης, βελτιωμένες ρυθμίσεις για τα χρέη, εξορθολογισμό του ΚΒΣ, συγχώνευση οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Αναλυτικότερα:
Δημοσιονομική πολιτική
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με πηγές του, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και να φτάσει ακόμη και στο 1,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων με καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,7 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει από τους ελέγχους τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω ΦΠΑ (350 εκατ.), τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατ.) και τη ρύθμιση των εκπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Άλλες παρεμβάσεις αποτελούν η βελτιστοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατ.), η λοταρία αποδείξεων (270 εκατ.), η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα (250 εκατ.), μείωση κόστους φοροεισπράξεων (225 εκατ.) και νέοι διαγωνισμοί για τα διαδικτυακά  τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. έναντι 500 εκατ. ευρώ προηγούμενου στόχου).
Η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση των 3,7 δισ. ευρώ στηρίζεται επίσης στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (δαπάνη 326 εκατ.), θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δαπάνη 600 εκατ.) και θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για συνταξιούχους που λαμβάνουν το επίδομα ΕΚΑΣ (δαπάνη 82 εκατ.). Η συνολική αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναθεωρήθηκαν στα 1,5 δις. ευρώ για το 2015, 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα τον στόχο των 2,2 δις. ευρώ που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα βασικά έργα τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν ή να ολοκληρωθούν περιλαμβάνουν το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το Ιπποδρομικό Στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια. 
Η αγοραστική αξία για το 67% του ΟΛΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. 
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ, ο γίγαντας στοιχημάτων ΟΠΑΠ κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά ύψους 40,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να καλέσει τον ΟΠΑ να εκτελέσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την 40ετή παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, λειτουργίας και διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης με μία προκαταβολική αμοιβή ύψους 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή ύψους 22,9 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της παραχώρησης. 
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδιώξουν αυτό που θεωρείται «ξεπούλημα» περιουσιακών στοιχείων, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέγει συμφωνίες στις οποίες το κράτος διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μπορεί να διασφαλίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει ακόμη να υποβάλλει οκτώ νομοσχέδια που να εισάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους επόμενους τομείς:
1.Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ελευθερώνοντάς την από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα από τους δανειστές της Ελλάδας.
2.Αρση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3.Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4.Εισαγωγή συστήματος συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.
5.Εφαρμογή του οργανικού Νόμου του προϋπολογισμού που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6.Να επιτρέπει η εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7.Εφαρμογή ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθαρρύνοντας την μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και εισάγοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
8.Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Χρέος
Μέσω των προτάσεων που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επίσης επιχειρεί να εγείρει εκ νέου το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία οδηγείται τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και την σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.
Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.
Η Αθήνα επίσης, προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας μίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF που επιστράφηκαν στον ESM τον προηγούμενο μήνα.
Προτείνεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα επεκτείνεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου