Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση...



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με βάση το...
142Α του κανονισμού της Βουλής. Στόχος του πρωθυπουργού η ενημέρωση του σώματος για τη διαπραγμάτευση.
Το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής ορίζει τα εξής για τις ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής.
1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης πριν από24 ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ' ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ' αυτόν.
5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας.
7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές - εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών - εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών - εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία λεπτά της ώρας...
avgi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου