Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

O Τσίπρας προκαλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με το Μνημόνιο

newego_LARGE_t_1101_54091051
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ στην σημερινή συνεδρίαση και δεν θύμιζε σε τίποτε τις πρώτες πανηγυρικές συνεδριάσεις της Κ.Ο.
Μεγάλη μερίδα των βουλευτών εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη «λίστα Βαρουφάκη» ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ρωτούσαν τους αρμόδιους υπουργούς και ζητούσαν εξηγήσεις για τις «γκρίζες» ζώνες της συμφωνίας των Βρυξελλών. Η συνδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές άσκησαν μεν κριτική αλλά δεν σημειώθηκαν «επεισόδια».
Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε επικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, σημείωσε: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».
Γκρίνια υπήρχε, έντονος προβληματισμός επίσης, όμως, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να κατευνάσουν τις όποιες αντιδράσεις: «Προχωράμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, ας μην μείνουμε στη συμφωνία», ήταν η κουβέντα που ακούστηκε περισσότερο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ουσιαστικά ένα… μασάζ στους βουλευτές ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις που θα πληγώσουν μια κυβέρνηση που έχει μόλις ένα μήνα ζωής. Προσπάθησαν να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η ασάφεια των μέτρων που προβλέπει η «λίστα Βαρουφάκη».
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: ότι «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου