Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τεράστια ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της παράτασης του Μνημονίου στη Βουλή

stratoulis
Την μεγάλη του ανησυχία για τη κατάθεση της παράτασης του Μνημονίου στη Βουλή και για την αντιμετώπιση που θα έχει από τους κυβερνητικούς βουλευτές εξέφρασε με δηλώσεις του ακόμα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης τόνισε πως για τη συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής αλλά πως δεν θεωρεί αναγκαίο η συμφωνία να μπει στη διαδικασία ψηφοφορίας. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
«Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι’ αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.
Σε άλλο σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός διεμήνυσε πως η καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων θα τηρηθεί.
Ο ίδιος δήλωσε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς όπως είπε αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.
Ερωτηθείς εάν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Στρατούλης, πάντως, τόνισε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από χθες, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δεν θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα. ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για “υπαρκτό πρόβλημα” και είπε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Όσον αφορά στο πως θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γεινκότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές 2 δισ., ο ίδιος δήλωσε ότι σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ’ επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ’ όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτωσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.
Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης» και ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και αθυγιεινά, για τα ΑΜεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσιας εξοδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
Για το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου διαστήματος, ο κ. Στρατούλης εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός. Δήλωσε πως η δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση «έχει και λύσεις και προτάσεις», ενώ παρέπεμψε και στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου