Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης για το πάρκο ζητά ο δήμος Αγρινίου

        
epi-parko-erga1Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, μετά την προσφυγή που έκανε ο δήμος Αγρινίου στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία αφορούσε την αίτηση «θεραπείας» που είχε καταθέσει ο εργολάβος της ανάπλασης του πάρκου και η οποία αρχικά είχε απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο εργολάβος μετά την απόρριψη αυτή κατάφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία τον δικαίωσε, με αποτέλεσμα τώρα ο δήμος να επανέρχεται κατά της απόφασης αυτής. Εκτός του μετώπου που έχει ανοιχτεί στο ΣτΕ με την υπόθεση του πάρκου, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο εργολάβος ζητά να αποδεσμευτεί τελείως από το έργο της ανάπλασης, με την λύση της σύμβασης που είχε υπογράψει για την ανάληψη του έργου. Η θετική για τον εργολάβο απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θίγει τα συμφέροντα του δήμου, αφού στο ενδεχόμενο κατά το οποίο η απόφαση της Αποκεντρωμένης ισχύσει μέχρι τέλους, τότε πολύ πιθανό είναι ο δήμος να αναγκαστεί να λύσει την σύμβαση, μένοντας η ανάπλαση μετέωρη. Ταυτόχρονα διακρίνεται ο κίνδυνος  ο δήμος Αγρινίου να καταβάλει στον εργολάβο σημαντικό ποσό  αποζημίωσης.
Ο δήμος Αγρινίου, με την προσφυγή του κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επιδιώκει την στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ ο εργολάβος να είναι στη θέση του, αφού στο ενδεχόμενο που το έργο κριθεί νόμιμο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχιστεί. Υπάρχει επίσης η πρόθεση από την πλευρά του δήμου για το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Στο αντίθετο όμως ενδεχόμενο, σ αυτό της πλήρους ακύρωσή του ή  του χαρακτηρισμού του ως εν μέρει παράνομο, τότε αυτομάτως δεν τίθεται καν θέμα για χρήματα από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ο δήμος Αγρινίου να πρέπει να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις, μέσω των οποίων το πάρκο θα ανακτήσει την χαμένη του αίγλη. Μια τέτοια λύση είναι η εξασφάλιση χρημάτων μέσω  ΠΔΕ. Παράλληλα, υπάρχει και η μέση οδός, για την οποία το σενάριο είναι η απόφαση του ΣτΕ για το πάρκο να είναι ότι το έργο εν μέρει νόμιμο και να χρειαστούν μόνο κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο, οι οποίες θα γίνουν στη βάση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στο ενδεχόμενο αυτό, ο εργολάβος πρέπει να είναι στην θέση του για την άμεση εφαρμογή αυτών και την συνέχιση του έργου.
Στην «έκθεση» της αρχικής προσφυγής που είχε καταθέσει το προηγούμενο καλοκαίρι ο εργολάβος στον δήμο Αγρινίου, μιλούσε για παράνομες εργασίες. Για το ζήτημα της υλοτόμησης, που απασχόλησε εξ αρχής την τοπική κοινωνία, ο εργολάβος δήλωσε, ότι για την εξέλιξη των εργασιών της ανάπλασης, έπρεπε να υλοτομηθούν εκατόν σαράντα ένα δένδρα επιπλέον από τα εξήντα τέσσερα, που αναφέρονταν στον πίνακα υλοτομίας του έργου, ενώ γενικότερα οι παρατηρήσεις του στηρίζονταν πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν την αλλοίωση του πρασίνου του πάρκου.
Κων/νος Χονδρός – εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου