Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

EWG: 24 ώρες προθεσμία στην Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης

agwnia-gia-tin-aksiologisi-kai-tin-ektamieusi-twn-75-dis

Tο EuroWorkingGroup έδωσε στην Αθήνα προθεσμία 24 ωρών για συμμορφωθεί με τις εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις.
Νέο θρίλερ για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg σε τηλεγράφημά του, το EuroWorkingGroup έδωσε στην Αθήνα προθεσμία 24 ωρών για συμμορφωθεί με τις εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις.
Eιδικότερα, το EWG αναμένει την επιβεβαίωση ότι και τα τελευταία προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί πριν προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης.
«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.
Όπως ανάφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheToc, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση βρισκόταν «στον αέρα» καθώς παρέμεναν ανοιχτές ορισμένες εκκρεμότητες που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Η συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης ξεκίνησε στις 15:00 και στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε ως βάση η εισήγηση των θεσμών καθώς και η θετική έκθεση της Κομισιόν. Η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν είναι θετική και «τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν νωρίτερα κοινοτικές πηγές.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες,τα θέματα που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι την Τρίτη είναι:
- την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
- τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
- τη νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για Σεπτέμβριο μεταφέρεται μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες όπως η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, η μεταρρύθμιση για την διοίκηση των τραπεζών, ο ΑΔΜΙΕ, εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό αλλά και η  μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Eάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη , υπάρχει και η τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Κομισιόν: Η Αθήνα έχει εφαρμόσει το 95% των μεταρρυθμίσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να εκταμιευτεί η δόση πριν από το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το 95% των αλλαγών που χρειάζονται» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και πρόσθεσε ότι περιμένει από την Αθήνα να «χρησιμοποιήσει το χρόνο που έχει απομείνει ως το Eurogroup για να κλείσει τα περιορισμένα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά». Ο κ. Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και τα χρήματα να δοθούν μέσα στον Ιούνιο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι μια από τις προϋποθέσεις είναι η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής για τη συλλογή φορολογικών εσόδων.
Ακολουθεί θερινός μαραθώνιος
Πάντως ακόμη και μετά την εκταμίευση, ξεκινά για την ελληνική πλευρά ο μαραθώνιος για να κλείσει και η δεύτερη λίστα με τις «ουρές» τις πρώτης αξιολόγησης, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί για να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο περίπου 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα).
Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να κλείσουν οι ακόλουθες εκκρεμότητες:
1.      Να οριστικοποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας της νέας αρχής δημοσίων εσόδων. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι λειτουργίας της νέας αρχής και να διοριστεί το συμβούλιο διοίκησης
2. Να πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
3. Θα πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος και θα αποκτήσει τουλάχιστον το 20% των μετοχών.
4. Θα πρέπει να προκηρυχθεί η πρώτη δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας και
5. Να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου