Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής απαντά στις 10 ερωτήσεις: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής απαντά στις 10 ερωτήσεις: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός - Κεντρική Εικόνα
O Παναγιώτης Παπαχατζής δεν είναι ένα πρόσωπο που…έπεσε από το διάστημα στην Κεντροαριστερά. Δούλεψε για χρόνια ως συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο κομμάτι της ψηφιακής επικοινωνίας, πέρασε λίγο χρόνο μακριά από το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο όμως το εθνικό διακύβευμα και την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα, επέστρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη ως αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας.
Στον Γιώργο Ευγενίδη


Πιστεύει πως οι σοσιαλδημοκράτες, ευρισκόμενοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν έχουν περιθώριο παρά να τα βρουν και να διαμορφώσουν έναν ενιαίο πόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ρίχνει τα καρφιά του σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη. Κουράζεται από τη συζήτηση…ποιανού εφεδρεία είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Παράλληλα, ζει την κομματική καθημερινότητα, εξακολουθεί να δουλεύει πολύ για τα προς το ζην, μαγειρεύει (και μου βγάζει τα μάτια, όποτε φωτογραφίζει ό,τι τρώει), γουστάρει την επιλογή του Βίκτορ για τη θέση του προπονητή του Ολυμπιακού και μου (σας) συστήνει το Wayward Pines ως τη σειρά που θα θέλουμε να δούμε.
Και βασικά, δεν μασάει τα λόγια του. Το οποίο ως στήλη το στηρίζουμε.
Η συνέντευξη:
-Ξεκινάω με πολιτική, αλλά λίγο ανάποδα: είχες φύγει από το ΠΑΣΟΚ, κατέβηκες υποψήφιος και με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2015. Επί Φώφης Γεννηματά, γιατί επέστρεψες;
-Από τη στιγμή που ο Τσίπρας παραλίγο να τινάξει τη χώρα στον αέρα, πέρυσι το καλοκαίρι, το διακύβευμα έγινε μεγαλύτερο από τις όποιες διαφορές μας στην κεντροαριστερά. Αυτό ήταν για εμένα η βασική αιτία της επιστροφής. Ο χώρος μας χρειάζεται τώρα, παρά ποτέ, να είναι ενωμένος και δυνατός για να μπορέσει να αντιμετωπίσει  την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο. Μια κυβέρνηση που ξεγέλασε με φρικτά ψέματα τους ψηφοφόρους του χώρου μας. Και δεν πρέπει να συνεχίσουμε να τους αφήνουμε έρμαια αυτών των τυχοδιωκτών. Είναι εθνική ανάγκη, όσο κλισέ και αν ακούγεται, να παρουσιάσουμε στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προστασία της δημοκρατίας στον τόπο.
-Αυτή η διαδικασία σύμπτυξης δυνάμεων στην Κεντροαριστερά  θα τελεσφορήσει ή θα κολλήσετε πάλι σε αρχηγισμούς;
-Δεν υπάρχουν περιθώρια να μην τελεσφορήσει. Είναι αίτημα της βάσης μας, πλέον. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και ο Μητσοτάκης έχει κάνει αντιπρόεδρο του, τον Άδωνι, είναι αστείο να λέμε ότι οι σοσιαλδημοκράτες μεταξύ μας, έχουμε αγεφύρωτες διαφορές. Όποιοι δεν βάλουν λίγο στην άκρη τον εγωισμό τους για να επιτρέψουν να προχωρήσει η διαδικασία, θα κριθούν αυστηρά από τον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι δε θα χρειαστεί.
-Γιατί απλή αναλογική; Εννοώ, όπως έχουμε δει τα νούμερα τα τελευταία χρόνια, δυσκολευόμαστε να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις ακόμα και με την ενισχυμένη με bonus. Άρα, γιατί να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο;
-Το ζητούμενο για εμένα δεν είναι πόσο αναλογικό θα είναι το εκλογικό σύστημα όσο ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε για να γίνει το σύστημα πιο διαφανές, πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας και πως θα μπορέσουμε να σπάσουμε τη διαφθορά τόσο μεταξύ υποψηφίων και συμφερόντων όσο και μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων. Αυτή η συζήτηση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι το κακό όταν τόσο σοβαρός διάλογος γίνεται στο πόδι, με μόνο γνώμονα να εξυπηρετηθεί η επικοινωνιακή και πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης.
-Έχω την αίσθηση πως ορισμένες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ σας αντιμετωπίζει ως…εφεδρεία. Με δεδομένο πως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πολύ δύσκολα θα δούμε, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
-Με έχει λίγο κουράσει αυτή η συζήτηση. Όταν σε κάποιες θέσεις συμφωνούμε με τη ΝΔ πετάγονται από το ΣΥΡΙΖΑ και διακινούν σενάρια συμπόρευσης μας με τον Μητσοτάκη. Όταν σε κάποιες άλλες συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν από τη δεξιά σενάρια συγκυβέρνησης με Τσίπρα. Ας αρχίσουν να χωνεύουν όλοι σιγά σιγά ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει κατά νου να γίνει δεκανίκι κανενός.
-Όταν είσαι στην επικοινωνιακή πολιτική ενός κόμματος, πώς είναι μια (σχεδόν) τυπική ημέρα;
-Η σωστή ερώτηση είναι, όταν είσαι στην επικοινωνιακή ομάδα ενός κόμματος και παράλληλα τρέχεις με τη δουλειά σου, ως ελεύθερος επαγγελματίας, για τα προς το ζην, πως είναι η μέρα. Μια νορμάλ μέρα λοιπόν ξεκινά με τη σύσκεψη στον πρωινό καφέ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει με συναντήσεις με πελάτες μου και με δουλειά. Στο μεσοδιάστημα απαντώ σε mails για πράγματα που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ και σε αρκετά τηλέφωνα δημοσιογράφων. Αυτός ο ρυθμός τις καθημερινές, συνεχίζει μέχρι αργα το βράδυ. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και πολιτικής ζωής δεν είναι εύκολη. Όπως αντιλαμβάνεσαι φυσικά δίνω προτεραιότητα στα επαγγελματικά μου γιατί δεν είναι εποχές να ρισκάρει κανείς με αυτό.
-Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα έλεγες πως έχουν μια σωστή στρατηγική στα social media;
-Η στρατηγική επικοινωνίας είναι λέξη άγνωστη για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών. Οπότε το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο digital. Τους περισσότερους τους πιάνει ο πανικός όταν πλησιάζουν εκλογές και στο μεσοδιάστημα δεν επενδύουν στο να χτίσουν μια σοβαρή παρουσία.
-Αυτό με τη μαγειρική, πώς σου προέκυψε; Βλέπω ώρες-ώρες κάτι φωτογραφίες π.χ. στο facebook και τρελαίνομαι…
-Θες να σου στείλω με mail συνταγές; Σε βλέπω κάθε φορά που ανεβάζω φωτό να παλαβώνεις λίγο. Είναι πετριά που έχω από μικρός. Μου άρεσε πάντα να μπαίνω στην κουζίνα και να πειραματίζομαι με ότι είχα στο ψυγείο. Ως εργένης, όμως, έχω εκπαιδευτεί σε μια μεγάλη γκάμα φαγητών που χρειάζονται λιγότερο από μισή ώρα για να γίνουν. Όσο δηλαδή κάνει να σου φέρει το delivery μια παραγγελία απ' έξω. Γιατί αλλιώς θα ζούσα αποκλειστικά με πιτόγυρα, μπέργκερ και πίτσες.
-Ο Βίκτορ είναι ο σωστός άνθρωπος για να αντικαταστήσει τον Μάρκο Σίλβα;
-Οι προπονητές είναι τελικά ο πόνος των απανταχού γαύρων. Κάθε καλοκαίρι και ένα σήριαλ. Αφου ήρθε η κατάσταση έτσι, ο Βίκτορ ήταν ίσως η πιο σίγουρη επιλογή αφού γνωρίζει τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι καλά κάνουμε και επιλέγουμε συνεχώς Ισπανούς προπονητές. Μας πάει ως φιλοσοφία. Αλλά με τους ρυθμούς που τους αλλάζουμε στο τέλος θα ξεχνάμε ποιον έχουμε στο πάγκο.
-Πες μου την τελευταία ωραία ταινία/σειρά που είδες.
-Ξεκίνησα πρόσφατα το Wayward Pines που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα Η Πόλη του Blake Crouch. Είναι καλογυρισμένο, έχει σασπένς. Και μέχρι τα μέσα του δεύτερου κύκλου που έχει φτάσει, δεν έχει κάνει κοιλιά. Να το δεις.
-Πώς κλείνει ιδανικά μια δύσκολη μέρα με πολλή δουλειά; Μη μου μιλήσεις για μια μέρα που δεν κοιμάσαι επειδή κάνεις ολονυχτία δουλεύοντας…
-Τώρα με το euro η απάντηση είναι προφανής. Μπάλα, μπάλα, μπάλα. Γενικά το βράδυ όμως, μου αρέσει να μαγειρεύω, να χαζεύω καμιά σειρά, να βλέπω το καθημερινό vlog του Casey Neistat στο Youtube, να διαβάζω άρθρα που δεν έχω προλάβει μέσα στη μέρα και μετά ύπνος. Δεν το έχω και πολύ με τον ύπνο να σου πω την αλήθεια, ζήτημα να κοιμηθώ 4-5 ώρες την ημέρα, αλλά κάνω φιλότιμη προσπάθεια.
*Ο Παναγιώτης Παπαχατζής είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας και αναπληρωτής γραμματέας τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚhttp://www.koolnews.gr/extras/o-panagiotis-papahatzis-apanta-stis-10-erotiseis-i-dimokratiki-symparataxi-den-tha-ginei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου