Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Στις κάπλες η Ισπανία την Κυριακή μετά το σοκ του Brexit

stin-kalpi-i-ispania-tin-kuriaki-meta-to-sok-tou-brexit
Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο πολιτικός και οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει η απόφαση υπέρ του Brexit έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια έξοδος της Βρετανίας στην ισπανική οικονομία.
Εκτός από το Brexit, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώθηκε στις αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλονίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή—χωρίς εισαγγελική παραγγελία—της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.
Την Παρασκευή, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Δύο είναι οι μεγάλες μάχες της εκλογικής αναμέτρησης. Η πρώτη αφορά το αν θα υπάρξει η δυνατότητ αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το Λαϊκό Κόμμα. Η δεύτερη μεγάλη μάχη που θα δοθεί αφορά τη δεύτερη θέση, με τη συμμαχία της Αριστεράς Unidos Podemos να την διεκδικεί με αξιώσεις απέναντι στους Σοσιαλιστές. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη γειτονική Ανδόρα από την εταιρία GESOP, καταγράφει πάντως υποχώρηση (σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου) του Λαϊκού Κόμματος στο 28,2% κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λάβει την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Unidos Podemos συγκεντρώνουν 23,6% και καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 21,7%, και οι «Πολίτες» στο 15,2%.
Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος
Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ισπανοί πολίτες, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος

To χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Ραχόι 

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη δική του εκδήλωση, κάτω από τη σκιά της μεγαλύτερης σημαίας στην Ισπανία (294 μέτρα και βάρους 35 κιλών) και μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από μπλε και κιτρινοκόκκινες σημαίες—του κόμματός του και της χώρας—προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.
O ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
O ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι

Δύσκολη η δεύτερη θέση για τους Σοσιαλιστές

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία—παραδοσιακό φέουδο του Psoe—όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους.
Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλονία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ’ άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ’ αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών.
Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για ‘ακινησία’ και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία
Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έδου Μαδίνα—προβεβλημένο στέλεχός του και διεκδικητής της προεδρίας του PSOE στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σάντσεθ.

Unidos Podemos: Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Μπροστά σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους και σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερο παλμό, ο επικεφαλής των Unidos Podemos, έχοντας στο πλάι του όλα τα σημαίνοντα στελέχη του κινήματος και τον, επίσης νέο και χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν, εκστόμισε έναν λόγο που στόχο είχε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες.
Ο λόγος του τα είχε όλα, από τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, τους αγώνες των κινημάτων, τον υγιή Σοσιαλισμό (που θα πρέπει να επιλέξουν οι αγνοί πρώην ψηφοφόροι του PSOE), το κίνημα των Αγανακτισμένων («η 15η Μαΐου θα έπρεπε να κηρυχθεί εθνική εορτή», πρότεινε ο Ιγκλέσιας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό). Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε.
Αλβέρτο Γκαρθόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας
Αλβέρτο Γκαρθόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας

Για τεχνητή πόλωση μιλούν οι Ciudadanos

Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει στην συγκέντρωσή του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ’ ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ’ ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας, ενώ προέβαλε διάτορα τη δική του ανδραγαθία, την πρόσφατη μετάβασή του στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την εκεί αντιπολίτευση που στενάζει κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζουν ασμένως οι Podemos, όπως κατήγγειλε.
Ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλ. Ριβέρα
Ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλ. Ριβέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου