Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

ΔημοΚρίσιμες ώρες για την Ευρώπη – Όλες οι εξελίξεις για το δημοψήφισμα στη Βρετανίασίευση τίτλου

Κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη – Όλες οι εξελίξεις για το δημοψήφισμα στη Βρετανία

Στις 9 ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα εκλογικό θρίλερ, με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας να προβλέπουν μια αμφίρροπη μάχη.
Δείτε ζωντανά απο το Sky News:


Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: "Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;"
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια:
"Remain a member of the European Union" (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
ή
"Leave the European Union" (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.
Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.
Ποιος ψηφίζει;
Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.
Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.
Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.
Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα
Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος).
Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.
Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.
Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.
Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η "Παραμονή" στην ΕΕ ποσοστό 44,5%.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το "ναι" και το "όχι" στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%.
Την ίδια στιγμή το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS .
Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής.
Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.
Ποια είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα
• «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».
Αυτή είναι η βασική ομάδα από πολλά κόμματα, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για την προώθηση της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
Επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος των Marks and Spencer, Λόρδος Ρόουζ.
Την εκστρατεία στηρίζουν ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών, όπως ο πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών, ανάμεσα τους και ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
• «Ψηφίστε έξοδο».
Η συγκεκριμένη ομάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και στηρίζεται επίσης από πολύ γνωστά στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και αρκετοί βουλευτές των Εργατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου