Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

ΗΠΑ: Η Κλίντον ανέκτησε διψήφιο προβάδισμα επί του Τραμπ

ΗΠΑ: Η Κλίντον ανέκτησε διψήφιο προβάδισμα επί του Τραμπ
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον ανέκτησε διψήφιο προβάδισμα επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε χθες Παρασκευή.
Η έρευνα (20ή-23η Ιουνίου) κατέδειξε ότι το 46,6% των Αμερικανών που είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Κλίντον και το 33,3% υπέρ του Τραμπ. Ένα 20,1% δεν τάχθηκε υπέρ κανενός από τα δύο αυτά πρόσωπα.
Ο Τραμπ είχε δει για λίγο τη δημοτικότητά του να ενισχύεται, έπειτα από το μακελειό της 12ης Ιουνίου στο Ορλάντο της Φλόριντας, όταν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απαγορεύσει συλλήβδην στους μουσουλμάνους την είσοδο στη χώρα εάν εκλεγεί πρόεδρος. Τότε το προβάδισμα της Κλίντον είχε μειωθεί στις 9 εκατοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο η άνοδος του ποσοστού του Τραμπ φαίνεται ότι ήταν προσωρινή μόνο, αντίθετα με την αύξηση του ποσοστού του στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων πέρυσι, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.
Το προβάδισμα της Κλίντον, που ανέρχεται σε 13,3 εκατοστιαίες μονάδες, είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που διατηρούσε πριν από την επίθεση στο Ορλάντο.
Η υποχώρηση του ποσοστού του Τραμπ καταγράφηκε την ώρα που ο υποψήφιος πασχίζει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την εκστρατεία της Κλίντον, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη τάξη μεγέθους και ιδιωτικών συνεισφορών στη χρηματοδότησή της.
Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο εκστρατειών που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως ο Τραμπ στις αρχές Ιουνίου διέθετε μόλις 1,3 εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Κλίντον 42 εκατ. δολάρια.
Ο Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αντλήσει χρήματα από την «άπειρη» προσωπική του περιουσία εάν χρειαστεί, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει χρήματα σε διάφορες εκδηλώσεις και μέσω του Διαδικτύου.
Η δημοσκόπηση της Ipsos διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις 1.201 πιθανών ψηφοφόρων και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου