Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αποκάλυψη-«βόμβα»: Η Κομισιόν «παγώνει» τις πληρωμές της προς την Ελλάδα!

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στην Αθήνα, διατυμπανίζοντας το φιλικό κλίμα στις επαφές του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και «βγάζοντας» το καπέλο στη χώρα μας για τις θυσίες που έχει κάνει μια αποκάλυψη-«βόμβα» γίνεται από το πρακτορείο neweurope.eu και έχει να κάνει με το «πάγωμα» πληρωμών της Κομισιόν από κοινοτικές ενισχύσεις στη χώρα μας.

Eιδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο ιστότοπος NewEurope.eu, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματά όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα προγράμματα της περιόδου 2014-2020.
Ο λόγος που η Κομισιόν αποφασίζει την παύση των πληρωμών είναι λόγω ερευνών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών για μεγάλα έργα υποδομής.
Το πρακτορείο σημειώνει χαρακτηριστικά πως το έγγραφο διακινήθηκε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, ωστόσο το περιεχόμενό του δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί –επισήμως πλέον- προτού ολοκληρώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την επίσκεψή του στην Αθήνα και όχι πριν την 21η Ιουλίου όποτε και θα εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την υπόθεση.
Σύμφωνα με το έγγραφο «οι ελληνικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στις συμπράξεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε έργα όπως κατασκευές, σιδηρόδρομοι, μετρό και άλλα». Όπως σημειώνει ο Γουόλτερ Ντεφάα, «ορισμένα από τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 27 χρόνια, σίγουρα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Πάντως, σύμφωνα με το NewEurope.eu, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το πρωθυπουργικό γραφείο περιέγραψαν το συγκεκριμένο έγγραφο ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν πως κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσαν την ελληνική κυβέρνηση πως τελικά «δεν σκοπεύουν να χειριστούν την υπόθεση κατ’ αυτό τον τρόπο».


eggrafo_komision2eggrafo_komision

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου