Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ξηρόμερο: Η γιορτή των βοσκών κάθε Ιούνιο

pol-giorti-boskwn2Στη στάνη νωρίς το πρωί ξεκίνησε η κουρά,  για τις προβατίνες και τα κριάρια, το πρόχειρο μαντρί  που θα έρχονται και  θα κουρεύονται τα πρόβατα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κάτω από τα πουρνάρια.
Η κουρά είναι δύσκολη και επίπονη η σκιά από τα δέντρα παρέχει μία ελάχιστη δροσιά στους ανθρώπους και τα ζώα καθώς ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Το κούρεμα συνοδεύεται πάντα στο τέλος από ένα καλό φαγητό και ποτό, μία ανταμοιβή για όλους όσους έχουν συμμετάσχει.

Πως λοιπόν αρχίζει η κουρά, ο κτηνοτρόφος διαχωρίζει το κοπάδι σε μικρά μπουλούκια που αποτελούνται από 20 με 40 πρόβατα, φέρνοντας το κάθε μπουλούκι  στο πρόχειρο μαντρί που έχει στηθεί για αυτόν τον λόγο  όλοι αρχίζουν να δουλεύουν σε συνεργασία, κάποιοι φέρνουν τα πρόβατα άλλοι κουρεύουν και βέβαια υπάρχει και το ψήσιμο που θα πρέπει να γίνει. Στην κουρά συμμετέχουν φίλοι και γνωστοί που γνωρίζουν, βλέποντας τους κανείς μπορεί να καταλάβει με πόσοι τέχνη δουλεύουν το ψαλίδι  ή την ηλεκτρική μηχανή κουρέματος, αφού μία προβατίνα σε 4 με 5 λεπτά έχει απαλλαγεί από το παλαιό της μαλλί, το μαλλί που έχει παίξει από την αρχαιότητα σπουδαίο ρόλο στην υφαντική.
pol-giorti-boskwn6
Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να κουρευτούν όλα τα κριάρια και τα πρόβατα αφήνοντας το κοπάδι χωρίς το παχύ μαλλί που για τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο πηγή μικροβίων θα αποτελέσει. Στο τέλος δεν μένει τίποτε άλλο από το τραπέζι με τα φαγητά αφού από τα παλαιά χρόνια η κουρά ήταν και είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη με γιορτή που για τους κτηνοτρόφους και τον τρόπο ζωής τους  επαναλαμβάνεται κάθε Ιούνιο.
Το μαλλί από το πρόβατο είναι από την αρχαιότητα ένα πολύτιμο υλικό, με αυτό γίνονται τα μάλλινα ρούχα και σκεπάσματα που προφύλασσαν από τις δυσμενής καιρικές  συνθήκες. Ο τρόπος κατεργασίας του μαλλιού απαιτούσε μία σειρά από διαδικασίες, πρώτα η γυναίκες έπαιρναν το πλυμένο  μαλλί  και ξεκινούσαν την κατεργασία για την κατασκευή ενός χονδρού νήματος, η κατεργασία αυτή απαιτούσε την χρήση ενός ημικυλινδρικού εργαλείου που το ονόμαζαν επίνητρο.  Όταν ήταν έτοιμο το χοντρό αυτό νήμα  με τη βοήθεια της ρόκας (ηλακάτης) άρχιζε το γνέσιμο που είχε σαν σκοπό να κάνει το νήμα αυτό πιο λεπτό ώστε να μπορέσει να αρχίσει η ύφανση.  Η ύφανση γινότανε με τον αργαλειό που η μάλλινες κλωστές γίνονται κουβέρτες και στρωσίδια.
pol-giorti-boskwn5
Στην αρχαία Ρώμη ψαλίδια για την κουρά προβάτων έχουν  αποτυπωθεί σε έργα τέχνης και σκεύη, έχουν επίσης βρεθεί σε ανασκαφές δίνοντας μας μία εικόνα. Στην Γερμανία βρέθηκαν μέσα σε τάφους ψαλίδια κάτι που μας δείχνει πόσο σημαντική θέσει κατείχε στην  ζωή αφού δινόταν στον νεκρό να τον συνοδεύει στην μετέπειτα ζωή.
Η κουρά είναι για τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής μία γιορτή και εύχομαι και του χρόνου με υγεία σε όλους όσους συμμετείχαν.
pol-giorti-boskwn
pol-giorti-boskwn1
pol-giorti-boskwn3
pol-giorti-boskwn4
pol-giorti-boskwn7
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο katounanews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου