Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αφιέρωμα:Αυτές είναι οι 8 παραλίες της Λευκάδας με «Γαλάζια Σημαία»

 




 
Μία επιπλέον γαλάζια σημαία κέρδισε φέτος η Λευκάδα σε σχέση με πέρυσι καθώς προστέθηκε η παραλία στην Πόντι της Βασιλικής στις παρακάτω 8 συνολικά παραλίες που διατήρησαν τον τίτλο που κατείχαν και το 2015. Πρόκειται για τις παραλίες :

Άη Γιάννη

Γύρας

Άγ. Νικήτα-Πευκούλια

Κάθισμα

Πόρτο Κατσίκι

Νυδρί

Μικρός Γιαλός/Πόρου
Επίσης η Μαρίνα της Λευκάδας είναι ανάμεσα στις Μαρίνες της χώρας που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία
Η τελετή ανακοίνωσης του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» έγινε την Τετάρτη στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE). Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία.
H επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαίου με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματκό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.
Προηγήθηκαν οι σχετικοί χαιρετισμοί από τους επισήμους, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κύριος Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Όπως πρόσθεσε, η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.
H εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την έπαρση της «Γαλάζιας Σημαίας» στο Porto Carras Grand Resort. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, οι πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής, καθώς και φορείς του τουριστικού χώρου. Οι Ελληνικές Βραβεύσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.
Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Στο Ιόνιο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνολικά 45 παραλίες πήραν τον τίτλο
ΚΕΡΚΥΡΑ [10] Δήμος Κέρκυρας Κομμένο Κοντόκαλι Αλυκές Ποταμού Δασιά Αλμυρός Canal d`Amour Δαφνίλα Άγιος Ιωάννης Περιστερών Κοντόγιαλος Κάβος
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [12] Δήμος Κεφαλονιάς Πετανοί Πλατύς Γιαλός Μακρύς Γιαλός Άβυθος Λουρδάς Άμμες Σκάλα Αράγια Πόρου Μύρτος Ξι Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός Αντίσαμος
ΖΑΚΥΝΘΟΣ [15] Δήμος Ζακύνθου Αλυκανάς 1 Αλυκές 1 Άμπουλα Ψαρού Τσιλιβή Μπούκα Άμπουλα Τραγάκι Κατραγάκι Γέρακας Καλαμάκι 1 Καλαμάκι 2 - Λούρος Λαγανάς - Zante Λαγανάς - Αη Σώστης 2- Λιμανάκι Λαγανάς-Κεντρική Λίμνη Κεριού Μπανάνα
Οι παραλίες της Λευκάδας με «Γαλάζια Σημαία»
Να ξεκινήσουμε την παρουσίαση των παραλιών της Λευκάδας, που βασίζεται σε κείμενα της Ελεονόρας Φιόρου, με την νέα είσοδο σε αυτές που έχουν  «Γαλάζια Σημαία», παραλία Πόντι στη Βασιλική,  που εκτός από μια πολύ όμορφη ακτή με καθαρά νερά, αποτελεί τον παράδεισο των σέρφερ. Εδώ νοτιοδυτικοί άνεμοι  ύψους περίπου 5-6 μποφόρ και 8 μποφόρ στις καλές μέρες, φυσούν σχεδόν καθημερινά. Το μυστήριο του ανέμου αυτού που ονομάζεται Έρικ, είναι ότι εμφανίζεται μόνο τα απογεύματα



Η πρώτη μεγάλη παραλία που συναντά κανείς μετά την είσοδό του στο νησί, είναι αυτή της Γύρας, που αναπτύσσεται κατά μήκος της λιμνοθάλασσας δίπλα στη πόλη της Λευκάδας.


Στην παραλία του Άι Γιάννη που αποτελεί προέκταση της 10 χιλιομέτρων παραλία της Γύρας και των Μύλων τα πεύκα φτάνουν μέχρι την αμμουδιά. Η θάλασσα έχει μοναδικό χρώμα και μοιάζει με αυτή των τροπικών νήσων .



Προχωρώντας προς τα νότια της δυτικής ακτής, συναντάμε την παραλία των Τσουκαλάδων, τα  Πευκούλια, μια αμμουδιά  ενός και πλέον χιλιομέτρου πριν το χωριό του Άγιου Νικήτα.



Ο  Άγιος Νικήτας βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα του Ιονίου, στο μικρό κόλπο με τα διάφανα τυρκουάζ νερά, όπου αναπτύσσεται αμφιθεατρικά  το χωριό. Το παραδοσιακό χωριό με τα πλακόστρωτα πλακάκια είναι το στολίδι του νησιού.



Ποιος  δεν έχει ακούσει για το Κάθισμα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Κόσμος όλων των εθνοτήτων έρχεται εδώ για να κολυμπήσει στην πλατιά αμμουδιά με τα τυρκουάζ  νερά.



Το Νυδρί και  ο ομώνυμος  κόλπος του στα ανατολικά είναι από τις πρώτες περιοχές που αναπτύχθηκαν τουριστικά. Από τη παραλία του μαγευτικού, νησοσπαρμένου κόλπου βλέπει ο επισκέπτης τα καταπράσινα νησάκια, τα Πριγκηπόννησα να ξαπλώνονται νωχελικά στα ήσυχα νερά. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου πρώτη φαίνεται η Μαδουρή, το δασωμένο νησάκι, του Εθνικού μας ποιητή  Αριστοτέλη  Βαλαωρίτη. Από την ακτή ξεχωρίζει το όμορφο πέτρινο κίτρινο σπίτι του. Ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του μικρά βενζινόπλοια για μια βόλτα στο κόλπο και επίσκεψη στα νησιά. Στην ομορφιά του παραδεισένιου τοπίου του κόλπου συντελεί το καταπράσινο Γένι, ή όμορφη αυτή χερσόνησος, που στα ήσυχα νερά της είναι αγκυροβολημένα ιστιοφόρα απ` όλο τον κόσμο. Την τουριστική του ανάπτυξη του οφείλει σημαντικά το Νυδρί σε ένα από αυτά, τον όμορφο Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση.



Στον όρμο της Ρούδας είναι κτισμένος ο Πόρος, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μικρά οργανωμένα ξενοδοχεία και τις ψαροταβέρνες. Στο μυχό του ήσυχου κόλπου απλώνεται η αμμουδιά του Μικρού Γιαλού με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο.



Ο φυσιολάτρης το καλοκαίρι έρχεται στη Λευκάδα, για να κολυμπάει και να χαρεί την ελευθερία του ήλιου και της θάλασσας στις αμμουδιές, της νοτιοδυτικής Λευκάδας που έχουν στην Μεσόγειο τα πρωτεία. Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας μέσα στην απόλυτη ομορφιά .Το Πόρτο Κατσίκι  που βρίσκεται εκεί, είναι μια κατάκρυμνη ακτή παλαιοντολογικής πιθανόν εποχής, μεγαλοπρεπών, υπόλευκων και κάθετων βράχων που σχηματίζουν ένα κοίλωμα. Εδώ η θάλασσα εναπόθεσε με μαεστρία και φροντίδα την σπάνια λευκή της άμμο. Η αμμουδιά με τους βράχους ολόγυρα είναι εξωπραγματική μέσα στο συναρπαστικό και επιβλητικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Πόρτο Κατσίκι για τρεις συνεχείς φορές αναδείχθηκε η πιο ωραία και η πιο καθαρή παραλία της Μεσογείου.


Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα). Οι βραβεύσεις όλων των χωρών του Βορείου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται αναρτημένες από σήμερα στη νέα διεθνή ιστοσελίδα www.blueflag.global
Να σημειώσουμε τέλος ότι η Λευκάδα, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός διαθέτουν ακόμα περισσότερες όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα καθαρά νερά.
03:22:42
2016-05-27http://lefkadanews.com/lefkanews-article.php?news=23263&lefkada=lefkadaepikairotita&cat=64
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου