Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αναδρομικό «ψαλίδι» έως 40% στις επικουρικές συντάξεις

anadromiko-psalidi-ews-40-stis-epikourikes-suntakseis
Οι περικοπές θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014.
Περικοπές που υπολογίζονται ακόμη και έως το 40% των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης στο ΦΕΚ.
Το «ψαλίδι» θα είναι αναδρομικό, ήδη από τις συντάξεις Ιουνίου που καταβλήθηκαν τον Μάιο και υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους. Η απόφαση προβλέπει την εφαρμογή της από τις πληρωμές του Αυγούστου και όπου δεν υπάρχουν στοιχεία από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου. Τα χρήματα από τον Ιούνιο και μετά θα ζητηθούν πίσω, αναδρομικά, σε ισόποσες δόσεις, έως το τέλος του χρόνου.
Οι περικοπές θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014.
Σημειώνεται ότι έως τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, στις οποίες η διαφορά των ήδη καταβαλλόμενων με τις νέες μειωμένες παροχές, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, διατηρείται ως προσωπική διαφορά μετά το 2018.

Επανυπολογισμός

Ολες οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν από την ΗΔΙΚΑ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία αρχεία πληρωμών επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναδρομικών ποσών. Για τον καθορισμό των περικοπών λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις το 2010 και το 2011, όχι όμως και εκείνες του 2012, καθώς κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές.
Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών των ήδη καταβαλλόμενων πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής και της επανυπολογισθείσας διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.
Η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών. Στην περίπτωση που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, καθώς και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισθέντων επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική μειώνεται, αλλά όχι κάτω από το όριο των 1.300 ευρώ.
Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Οι επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν το πλαφόν θα επαναϋπολογιστούν με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος.
Κατεβάστε εδώ το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση Πετρόπουλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου